torstai 13. marraskuuta 2014

Puoluepolitiikka ja vaalit I


Hiljaiset perivät lopulta maan. Olen siitä täysin varma. Eduskuntavaalit kuitenkin lähestyvät, joten ei millään malta olla pitämättä ääntä. Eli aloitetaan siis vaalisarja, johon tulee hajahuomioita eri puolueista.

Piraattipuolue on jättänyt ohjelmastaan tekijänoikeudet pois ja tähtää yleispuolueeksi. Sellaisia Suomessa ei koskaan ole tarpeeksi.

Piraatit

Luin ohjelmaa alusta ja siinä on mielestäni virhe. "Lain on taattava ihmisille mahdollisimman kattavat yksilönvapaudet, silloin kun toiminta ei loukkaa muiden vastaavia vapauksia." on todella yleinen, mutta täysin tyhjä moraalinen näkemys. Mistä sen tietää mikä ketäkin loukkaa? Jotkut saattavat mennä täysin lukkoon pahasti sanomisesta ja menettää siten sananvapautensa tullessaan loukatuiksi. Kun eletään demokratiassa niin määritteleköö lain rajat sitten se joukko, joka suurimpana kokee vapauksiaan loukatun?

Vaikka on ymmärrettävää, että tuollaisia yleistyksiä tulee ohjelmiin, niin minusta niitä ei kannattaisi laittaa niihin ollenkaan, jos ei yksilönvapauksien suhteen jaksa määritellä loukkaamattomia yksilönvapauksia.

Mikäli ollaan rehellisiä niin myös tämä; "Perustulo tarkoittaa sosiaaliturvan useiden muotojen
korvaamista tasaisin väliajoin maksettavalla rahalla, jolle ei ole mitään ennakkoehtoja," on väärin. Mikäli yhteiskunta sitoutuu elättämään ihmistä, niin se itsestään luo ihmiselle velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan. Rahalla on ennakkoehto, joka olisi hyvä määritellä. Sen ei tarvitse olla työvelvollisuus, mutta jonkin tasoinen kunnollinen kansalaisuus kuitenkin.

Vaatimus siirtymisestä siirtoäänivaaliin on erittäin hyvä ja kannatettava. Sen soisi leviävän kaikkiin puolueisiin. Opetuksen ja oppimisen osalta pitäisi vain siirtyä peruskoulutuksessa Triviumiin ja katsella jatkokoulutusta siltä pohjalta.

Internetin perustuslaki on minusta huono idea. Pornon ja tympeimmän väkivaltaviihteen voisi siivota internetistä pois, mutta se on enemmän ihmisten omasta moraalista, kuin lainsäädännöstä kiinni. Sananvapaudesta ja yksityisyydestä olen Piraattipuolueen kanssa kokolailla samaa mieltä.

Ei siis mikään erityisen huono ohjelma, mutta ihmettelen tekijänoikeuksien puuttumista ja muutenkin konkretian puutetta.

Ei kommentteja: