torstai 27. marraskuuta 2014

Propagandan päivä


Tänään on vihdoinkin se päivä, jolloin eduskunta keskustelee asioista joihin sanomalehdistö ja sähköinen media on kykenevä ottamaan kantaa. Ja se näköjään myös näkyy, joten pitäydyn itse poissa valtamedian parista ja lukaisen eduskuntakeskustelun sitten joskus eduskunnan omilta sivuilta. Äänestyspäätökseeni se ei vaikuta sitä eikä tätä, koska tiedän muutenkin miten äänestää.

Asiaan on vaikea löytää mitään uutta ja tuoretta näkökulmaa, joka täyttäisi edes alkeellisesti Suomen maabrändityöryhmän asettamat velvoitteet suorittaa kansalaistehtäviä, mutta ehkä tämä kelpaa Aki Riihilahdelle, Jorma Ollilalle ja Martti Ahtisaarelle: Olen joskus kuullut pappien ihmettelevän suomalaista, hyvää latinan osaamista. Tosin sekin taitaa olla aika mennyttä jo. Joka tapauksessa latinaa on Suomessa pidetty jonkinlaisena humanistisen sivistyksen peruskielenä ihan maallisessa mielessä. Suomi on myös aktiivinen kansainvälisissä latinistiympyröissä. Mistä päästäänkin itse asiaan, eli maabrändiin ja vienti-innovaatioiden startuppaamiseen.

Suomen huippuyliopistot voisivat ottaa tehtäväkseen sen miten kahden miehen välinen homoliitto kuvataan latinaksi neutraalisti avioliittona ja viedä tämän maailmalle osoituksena kielen elävästä voimasta. Uskon vahvasti, että tähän tehtävään olisi saatavissa Euroopan Unionin rahallista tukea, mikä on suomalaisen liiketoiminnan edellytys globalisoituvassa maailmassa.

Noin yleisesti uskoisin, että ilman sotia ja nälänhätiä homoliitto tulisi toteutuessaan kestämään kauemmin, kuin suurella valtiollisella kohulla ja panostuksella lanseeratun maabrändityöryhmän työ tietoverkossa, mutta se ei tule kestämään yli monien sukupolvien, koska siinä ei ole mitään sellaista, joka kantaisi sukupolvien yli. Järki ja totuus nyt ensimmäisinä siitä puuttuvat.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Amor ab asino vincit omnia!

Latinisti ilmoittautuu mukaan kisaan. Jo yläasteella tuli tankattua taivutukset puella (tyttö), servus (miespuolinen orja) ja bellum (sota), kaikki konjugaatiotkin vielä osaan. Kuvituksena oli toogapukuisia miehiä, joiden ympärillä vilisi viinirypäleitä kantavia orjia. Tyttö oli takahuoneessa.

Vähempikin olisi riittänyt sivistykseen.