tiistai 11. marraskuuta 2014

Armon pastorit


Sen verran olen jo irti yleisestä tolloudesta, että tänään huomatessani kutsun facebook-ryhmään "Papit homoavioliiton puolesta" hätkähdin hieman, että eihän tämä ole mahdollista. No vilkaisu ryhmään paljasti, että ei siellä pappeja tosiaan ollutkaan, vaan jotain poroporvarillisuuden ilosanomaa julistavia saarnaajia peukuttamassa nuorekkaasti jotain jännää. Koska kyse on Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta ryhmä luonnollisesti pääsi melkein välittömästi kirkollisen median uutiseksi.

Papit peukuttavat. Katso kuvat.

En tiedä pitäisikö tämän kiinnostaa minua lainkaan. Siinä mielessä ehkä, että kristillisyys Suomessa on ilman ihmisten omaa syytä lähes pelkästään evankelisluterilaista. Joka tapauksessa on kuitenkin jo pitkään ollut selvää, että evankelisluterilaisen pastorin ei tarvitse noudattaa kristillistä tunnustusta, joten pastorin näkemyksiäkään ei voi pitää kenen tahansa maallikon näkemyksiä kummoisempina. Maallikkokin voi kastaa ja usein varmaan kastaisikin oikeammalla intentiolla kuin monet evankelisluterilaisen kirkon pastoreista. Pastorius onkin evankelisluterilaisessa kirkossa lähinnä porvarillinen virka-asema, josta saa kunnon palkkaa ja jonka työehdoista päättää Lapin tai Itä-Suomen yliopiston työoikeuden professori. Koska yhteiskunnallinen ja poliittinen eetos on nyt tällainen, niin pitäähän pastorienkin olla siinä mukana ihan palkkansa eteen.

Asioiden näin ollessa ei ole juurikaan väliä sillä, jos nuo pastorit osallistuvat politiikkaan ja tekevät noloa videoviihdettä. He osaavat sen paremmin kuin sen kristillisen palvelutehtävän joka heillä joskus on kuviteltu olleen.

Tämä kaikki se muistaen, että kyse on lähinnä julkisuuskuvasta. Todellisuus luterilaisissa seurakunnissa on kuulemma kautta maan hyvin toisenlainen. Kummallista vain, että kirkollinen media sen julkisuuskuvan luo ja nostelee erilaisia pastoreiden typeriä tempauksia julkisuuteen. Sitä kuvaa, joka vastaisi todellisuutta ei näy juuri ollenkaan.

Ei kommentteja: