keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Paavi ja eurohörhöt


Paavi käväisi pitämässä puheen europarlamentissa, joten siellä on nyt todistettavasti esiintynyt muitakin korkeasti sivistyneitä järjenpuhujia, kuin suomalaiset perussuomalaiset. Tosin kävihän siellä jo autuas Johannes Paavali toinenkin. Jotkut suomalaiset maatiaistollot kuulemma protestoivat tapahtunutta salissa, mutta mehän olemme jo tottuneet siihen, että saamme hävetä edustajiamme muista puolueista.

Puhe ei millään muotoa kuulunut opillisesti erehtymättömien luokkaan, joten sitä voi tulkita aika vapaasti. Paavi puhui Jumalasta ja uskosta avoimesti, mikä varsinkaan pohjoismaissa ei kirkonmiehiltä tai -naisilta ole mikään itsestään selvyys. Puheen perusideana oli, että Euroopan pitäisi löytää uudelleen oma sielunsa, jotta se voisi vastata maailmanpolitiikan haasteisiin. Euroopan pitäisi suunnata katseensa totuuden etsimiseen, eikä antaa relativismin tyrannian hallita. Tässä etsinnässä kristinuskon transsendenssin ja eurooppalaisen perinteisen, ihmisyksilön arvokkuutta kunnioittavan humanismin välinen jännite on ollut enimmäkseen, ja voisi olla edelleenkin, rakentava ja luova, eikä raastavasti repivä. Paavi piti hyvänä Euroopan unionin keskittymistä ihmisoikeuksiin, mutta näki sen liiaksi unohtaneen oikeuksiin aina kuuluvat velvollisuudet. Ihmisoikeudet ovat aina suhteessa yhteisöön ja kulttuuriin, jossa ihminen elää. Euroopan pitäisikin kehittää edelleen aitoa keskinäistä, poliittista yhteistyötä, joka ei saa merkitä yhdenmukaisuutta, vaan pohjautua kaikkien ihmisten, kansojen ja kulttuurien kunnioitukseen.

Mediamaisesti voisi sanoa, että paavi otti voimakkaasti kantaa eutanasiaa ja aborttia vastaan. Eurooppaan kohdistuvan pakolaisongelman ratkaisemisessa pitäisi tunkeutua syihin, eikä vain seurausten hoitamiseen. Keskeisimpiä syitä ovat siirtolaisten lähtömaiden poliittisten olojen epävakaus, joihon Euroopalla on mahdollisuudet vaikuttaa rehellisesti ja oikeudenmukaisesti, jos sillä vain on siihen näkemystä, rohkeutta ja halua. Euroopan poliitikkojen hiljaisuutta kristittyjen sorron edessä paavi ei katsonut hyvällä silmällä.

Koko puhe englanniksi:

Address to European Parliament.

Ei kommentteja: