keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Muutos eduskunnassaEn ole viitsinyt, enkä ehtinytkään, kirjoittaa viime päivien tapahtumista puoluerintamilla mitään. Toiaalta jopa tympäisee kirjoittaa poliittista juttua asioista, joista edes suhteellisen läheisesti jotain tietää, eikä niistä toisaalta mitään erityistä sanottavaa olekaan: Kaikki meni kuten meni ja varmaankin vielä kaikkien kannalta hyvin.

Tapahtumien seurauksena eduskuntaan tuli kuitenkin uusi puolue Muutos 2011:n saatua oman eduskuntaryhmän. Eli valtiollisessa menossamme on tapahtunut muutos ja sehän on julkistakin julkisempaa.

Mielestäni tämä muutos on hyvään suuntaan. Puolueen ainoa ongelma on se mistä olen aikaisemminkin toitottanut: kansanäänestysten liimaaminen nykyisen järjestelmän päälle ei ole suoraa demokratiaa, vaan muutoksen pitäisi olla syvällisempi. Mikäli nykyiseen systeemiin otetaan sitovat kansanäänestykset se voisi olla jopa ongelmallista mikäli ihmiset rupeaisivat sen kautta kuvittelemaan, kuinka on täysin oikein, että juuri valtio päättää kaikenlaisista ravintoloiden aukioloajoista ja muista, koska kansa saa niistä suoraan äänestää. Tuollaiset asiat ovat kuitenkin luonteeltaan sellaisia, että ne olisi parempi päättää paikalisesti. Eli tarvittaisiin oikeastaan eräänlaista suurta jakoa, jossa päätettäisiin mikä on paikallista ( kunnallista, maakunnallista), mikä valtiollista ja mikä taas sitä laajempaa. Siihen ei tietenkään minkään yhden puolueen toiminnalla päästä, joten on pelkästään positiivista, että joku puolue pitää kuitenkin ohjelmallisesti esillä suoran demokratian ideaa.

En osaa ennustella puolueen menestystä, enkä spekuloidakaan, mutta eduskuntaryhmä ja eduskuntapuolueen asema antavat ainakin paremmat mahdollisuudet eri vaaleissa. Lopuksi vielä toivomus Muutokselle: Ottakaa edes te nyt vahvasti esille siirtoäänivaalin ylivoimaisuus nykyiseen vaalijärjestelmään verrattuna. Myös se olisi askel kohti suorempaa demokratiaa.

4 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Ei kai IDA ole hylkäämässä persuja, sillä rivien välistä ole lukevinani kritiikkiä persuja kohtaan?

IDA kirjoitti...

En ole, eikä tuossa ole rivien välissä mitään kritiikkiä.

Omasta mielestäni rangaistus toilailusta oli aivan oikea päätös. Ja nythän on osoittutunut, että rangaistus oli vieläpä hedelmällinen.

Petri Kaivanto kirjoitti...

Olen raivoisasti lobannut siirtoäänivaalia enkä taivu ennen kuin se on mukana.

Esitän, että alkajaisiksi Suomen komissaariehdokas on valittava suoralla kansanäänestyksellä siirtoäänivaalilla.

IDA kirjoitti...

Tuo olisi hyvä. Varmaan myös helppo toteuttaa itse vaalien yhteydessä. Toiselle lapulle listaan kommissaariksi ilmoittautuneita ja ne numerojärjestykseen.

Eurovaalit olisivat vieläpä loistava pilottivaali, koska ne ovat vaalilautakunnille vähätöisimmät.