tiistai 18. joulukuuta 2012

Inhimillinen pahan ongelma

Ihmiset vaikuttavat nykyään uskovan - ainakin aamun uutisten perusteella ;) - että pahuus poistetaan "universaaleja" - hipsuissa siksi, että ihmisen säätämät lait eivät voi olla universaaleja oikeasti - lakeja säätämällä. Se nyt vain ei toimi. Sellaisen ajattelun toteuttaminen johtaa normaalia elämää pikkutarkasti säätelevään lainsäädäntöön, jota ihminen ei ole vapaasti valinnut, ja hyvin suurella todennäköisyydellä lisää pahuuden valtaa. Kaikki maalliset lait pitäisi säätää niin paikallisesti kuin mahdollista.

1 kommentti:

Tupla-J kirjoitti...

Ylipäätään lain pitäisi olla myös sen alaisten ihmisten ymmärrettävissä. Tänä päivänä vaikuttaa siltä, että ainoat, jotka saavat laista mitään tulkintoja vetää, ovat alan voidellut.

Jokainen yritys tilkitä laista väärän tulkinnan mahdollisuutta luo niitä vain lisää, samalla kaventaen ihmisen vapautta joka kerta.

Toisaalta eipä se ruudinkeksijää kysy tajuamaan, että kun lakeja säätävät ja tulkitsevat tahot hyötyvät niistä, saattaa heillä olla motiivi lisätä niiden määrää ja sitä kautta vaikutusvaltaansa.