perjantai 31. heinäkuuta 2009

Unohdus

Olin kokonaan unohtanut tämän Kansan kolme periaatetta jutun, koska tulin aikanaan siihen tulokseen, että lennosta tehty käännökseni on täysin paska. Kuten onkin.

Nyt, kun tsekkasin sen haluan kuitenkin vastata tähän kommenttiin:

"Jokaista yhdistynyttä ja organisoitunutta ihmisten ryhmää voidaan tässä kutsua "kansaksi." "

Come on. Jos haluatte olla nationalisteja, teidän on vähintään uskottava, että etnisesti tai kulttuurisesti määräytyneet ihmisryhmät muodostavat "luonnolisia luokkia". Tällaisilla ryhmillä voi olla historiallisia, alueellisia tai kulttuurisia kansallisia valtioita. Mutta yllä olevan määritelmän nojalla virkkauskerho ja baskit olisivat samassa mielessä kansoja..

Kyse on siis Sun Yat-senin määrittelystä - ei kenenkään meidän - ja joka myöhemmin olisi selkiintynyt, jos olisin osannut. Joka tapauksessa demokratia on kansanvaltaa ja itsemääräämisoikeus taas voidaan määritellä lähtemällä yksilöstä laajempiin ryhmiin. Tuossa alussa siis vain määriteltiin käsite niin, kuin siitä sen jälkeen tullaan puhumaan. Varsinainen kansan määritelmä annettiin jo aikaisemmin. Kyse tuossa tai tuosta eteenpäin olisi siis kansan, kansanvallan ja itsemääräämisoikeuden suhteista. Kansa ei ole sosiaalinen konstruktio, mutta demokraattisesti hallittu valtio on.

Ei kommentteja: