maanantai 9. heinäkuuta 2007

Vielä uskonnosta

Vanha, vasemmistolainen ajattelija ja merkittävä biologi Edward O. Wilson esittää, että ajattelun eettisen perustan valinnassa ei ole oikeastaan kyse uskonnollisen ja uskonnottoman katsomuksen erosta vaan transsendentalistisen ja empiirisen kannan välisestä erosta. Niiden välillä on hänen mukaansa varsinainen näkemyksiä jakava, historian läpi kulkeva ristiriita.

Nämä näkemykset voi hänen mukaansa kuvata seuraavasti:

- Uskon moraalisten arvojen riippumattomuuteen, olivat ne sitten Jumalan antamia tai eivät.

- Uskon, että moraaliset arvot tulevat yksinomaan ihmisestä. Jumala on erillinen kysymys.

Luulisin, että tuossa on paljon perää.

2 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

http://www.venganza.org/

Aivan satumalta löytyi tällainen linkki liittyen uskonnon opetukseen koulussa.

IDA kirjoitti...

Joo. En siis ole tarkoittanut, että kouluista pitäisi tehdä jotain pyhäkouluja.

Tuo linkkihän siis liittyy jenkkien kuvioihin. Suomessa valtion kouluissa opetetaan uskontoa toisin kuin siellä ja toisaalta Suomessa valtion koulut ovat lähes ainoa mahdollisuus toisin kuin siellä. Tilanne on siis hyvin erilainen.

Ja puhuin siis uskonnoista yleisellä tasolla ja tuo spagettihirviö on siinä kontekstissa aika kevyt vitsi. On kuitenkin huomattava, että lähes poikkeuksetta kaikilla yhteisöillä on aina ollut joku uskonto, joka ei ole vain villisti keksitty.

Itse edustaisin tuota jälkimmäistä kantaa noista Wilsonin määrittelyistä. Yllättävän monet ateistit tuntuvat edustavan ensimmäistä universaaleine moraalikoodeineen, joiden tiukkuus on usein ihan käsinkosketeltavaa.