tiistai 1. syyskuuta 2009

Etelä-Suomen Sanomat. Pääkirjoitus

Koulutus on hyvä vientiartikkeli

Kun ennen avattiin ikkunoita Eurooppaan, nyt avataan ovia koko maailmaan. Hyvä uuden avaus on Lahden ammattikorkeakoulun ja neljän muun eteläisen ammattikorkeakoulun yhteishanke viedä opetusta ulkomaille.Ideana on siirtää osa Suomessa opiskelevien ulkomaalaisten koulutuksesta heidän kotimaahansa. Puuhaajilla on valmius aloittaa hanke ensi vuonna. Suuntana on aluksi Aasia ja siellä Kiina, Intia ja Vietnam.Kun koulutusta viedään maailmalle, vapautuu samalla Suomessa koulutuspaikkoja kotimaisten opiskelijoiden käyttöön.Lahtelaisten käynnistämä hanke on hyvä väline kansainvälisyyden työkalupakkiin. Niin kauan kun Suomi porskuttaa kansainvälisissä peruskoulun Pisa-vertailuissa maailman huippumaana, maailmaa kiinnostaa suomalainen koulutus kautta linjan, ja tätä plussaa kannattaa hyödyntää koulutuksen viennissä.

Hallitus puhuu ohjelmassaan korkeakoulujen kansainvälistymisestä ja on linjannut tavoitteeksi kasvattaa merkittävästi ulkomaalaisten määrää.Tiukan paikan tullen kotimaiset opiskelijat rankkeerataan kuitenkin paremmiksi, kuten on pääteltävä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk) äskeisistä puheista. Hyssälä kyseli, onko ulkomaalaisia opiskelijoita liikaa, kun kotimaan nuoriakin jää vaille opiskelupaikkaa.Vastakkainasettelu on järjetön, sillä tarvitaan työttömien tai syrjäytymisuhan alla olevien nuorten hoitamista, mutta myös ulkomaista verenvaihtoa koulutukseen.Piskuinen Suomi tarvitsee välttämättä ja määrätietoisesti kansainvälisyyttä ja nykyistä enemmän opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden liikkumista maasta ulos ja sisään.Se on sitä aivojen ravistelua ja aivotuontia, joka on pienen maan tärkeintä pääomaa

http://www.ess.fi/?category=2085

Olen sanaton. Tosin totean kyllä, että Etelä-Suomen Sanomien ja monen muunkin lehden pääkirjoitusten perusteella aivotuonti näyttäisi olevan pienen maamme ainoa mahdollinen pääoma.

13 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Kirjoitus edustaa sitä tyhmää hyperbolaa, jota käytetään, koska aliarvioidaan lukijoita, mutta taustalla oleva todellisuus on silti luettavissa tuostakin, ja pointtikin on validi.

Tutkija- ja opettajavaihtoa tarvitaan, koska Suomen piirit ovat liian pienet. Ulkomaalaisten opiskelijoiden kouluttaminen näiden kotimaissa antaa opettajalle oikeasti arvokasta kokemusta, josta on hyötyä täällä. Jos tänne vastaavasti roudataan joku ulkkari, niin on mahdollista (jos se ei ole täysi puupää) että tännekin tarttuu jotain hyödyllistä.

Minusta tässä ei ole kauheasti mitään ihmeellistä tai edes kyseenalaista. Käytetty kieli vain on, sanoisinko, luovaa sillä huonolla tavalla.

Mills kirjoitti...

Maalaisjärki pääkirjoittajalta kadoksissa.

Jos yhtään yrittää puolustaa, vaikken tapausta tunne, niin voi ajatella, että kello on ollut 19.30, seuraavaksi päiväksi pitäisi kirjoittaa koulutuksesta ja kansainvälisyydestä, joka ei ehkä kuulu kirjoittajan lempiaiheisiin, joita ovat vaikkapa teiden kunnossapito ja maatalouspolitiikka. Kommentoitavia aiheita on satoja ja kaikesta pitäisi tietää niin paljon, että sanoo jotain näkemyksellistä, asiantuntevaa ja järkevää. Ei onnistunut tällä kertaa.

IDA kirjoitti...

Tutkija- ja opettajavaihtoa tarvitaan, koska Suomen piirit ovat liian pienet. Ulkomaalaisten opiskelijoiden kouluttaminen näiden kotimaissa antaa opettajalle oikeasti arvokasta kokemusta, josta on hyötyä täällä. Jos tänne vastaavasti roudataan joku ulkkari, niin on mahdollista (jos se ei ole täysi puupää) että tännekin tarttuu jotain hyödyllistä.

Tuo on kyllä ihan totta.

Itse kiinnitin huomiota tuohon koulutuksen tekemiseen vientituotteeksi mikä taas on yleisessä linjassa näiden erilaisten innovaatio-opistojen kanssa.

Eli tynnyriä väkisin paisutetaan niin, että se väistämättä kolisee tyhjyyttään :)

IDA kirjoitti...

Milla on varmaan oikeassa tuossa, mutta kun pelottaa, että kyseessä on yleinen trendi.

Korkeakoulujen Kansainvälistymisstrategiassakin on yhdyssanavirhe heti alkuun: pitäisi tietenkin olla maailmanluokan.

Kyllä tämä on menoa nyt :)

Itseasiassa tuon "ministeriön" nimen voisi muuttaa muotoon Minied.

IDA kirjoitti...

Kun lukaisin tuon strategian läpi, niin luulen siitä seuraavan, että te molemmat joudutte koulutukseen.

Itse voin rauhassa passata, mutta akateemikoilla on toki velvollisuutensa olla kotikansainvälistymisen eturimassa

:D

Mills kirjoitti...

IDA..."pelottaa, että kyseessä on yleinen trendi."

On tietysti. Mutta onneksi myös vastaääni on noteerattu:)

Syksyn satoa tarkastellessa esim. journalisteille annetaan halutessa koko ajan "herkkyyskoulutusta". Tässä tämän kuun hedelmiä..

Erityisesti tuo "miksei työllistä kysymys" on näinä aikoina relevantti...

"MAAHANMUUTTAJAT MEDIASSA -seminaari 25. - 26.9.2009

* Miksi suomalainen media ei työllistä uussuomalaisia journalisteja?
* Millainen on median maahanmuuttoagenda, mistä puhutaan ja mistä vaietaan?
* Millaiset ovat maahanmuuttoviranomaisten mediasuhteet?
* Miten Reilumedia kehittyy? "

Mills kirjoitti...

Linkki jäi.

https://www.journalistiliitto.fi/Resource.phx/sivut/sivut-journalistiliitto/index.htx

Kumitonttu kirjoitti...

Patriootti-sivustolta löytyy kaikkea mukavaa, kuten nyt tämä lainaus:

Siksi emme ole vasemmisto emmekä oikeisto, olemme tämä lajittelun yläpuolella.
Me katsomme, että nykyinen yhteiskunta pysyy kasassa ainoastaan rahan avulla, luksuskulutus turmelee kansamme sekä tuhoaa ympäristömme ja varastaa tulevien sukupolvien tulevaisuuden.Haluamme luoda yhteiskunnan, jossa ihmiset elävät yhdessä luonnon ja kosmoksen kanssa. Me haluamme luoda yhteiskunnan, jossa eletään niinkuin luonto on määrännyt, eikä ihmisillä ole enään tarvetta väärille uskonnoille.


Asketismi, kulutusvastaisuus ja luonnonuskonto toivat mieleeni jonkin toisen poliittisen liikkeen:

Pidän kiinni oikeudesta olla asettamatta Vihreitä oikeisto-vasemmisto -akselille. Kun vanhatkin puolueet ovat oman asemansa tällä akselilla hämärtäneet, miksi Vihreitä pitäisi edes yrittää verrata niihin?

Toisen poliittisen liikkeen:

Kulutushulluus on niin perustavanlaatuinen ongelma yhteiskunnassa, että sitä on tosi hankala yhtäkkiä muuttaa

Toisen poliittisen liikkeen:

Sen sijaan opetetaan esimerkiksi ”omaa uskontoa”, joka määräytyy huoltajan muodollisen uskontokunnan mukaan. Pienen pieni palanen ihmiskunnan fantasiakirjallisuuden rikkaasta perinteestä indoktrinoidaan lapsiparkojen päähän ja vielä niin, että sen väitetään olevan tietokirjallisuutta.
Elämän elämisen arvoiseksi tekevät asiat kuten taiteet ja urheilu
...
kaikille yhteinen varhaiskasvatus ei ole natsien salajuoni, jolla lapset riistetään vanhemmiltaan. Se on aitoa vastuun kantamista lapsista, tärkeimmästä asiasta, mitä meillä on.

Mills kirjoitti...

Kumitonttu: "Asketismi, kulutusvastaisuus ja luonnonuskonto toivat mieleeni jonkin toisen poliittisen liikkeen:"

Ai guilt by associationia, minkä logiikan mukaisesti turha kuluttaminen on järkevää, koska vihreät (kuulemma) vastustavat sitä.

Eikö turhan kuluttamisen järki pitäisi löytää ihan siitä itsestään (jos sen jostain löytää), ei imagollisten syiden seurauksena?

Kumitonttu kirjoitti...

Eikö turhan kuluttamisen järki pitäisi löytää ihan siitä itsestään (jos sen jostain löytää), ei imagollisten syiden seurauksena?

Kulutusvastaisilla se vasta taipumus onkin juuri imagollisista syistä osoittaa kulutusvastaisuutensa omalle viiteryhmälleen.

Makkaratukkien kannattaa hengailla mukana, koska ituhippitytöt antavat helpommin eikä tarvi repiä ohimosuonet pullistaen uraputkessa vaan voi lungisti lattialla loikoillen rakennella sossun rahoista kolikkotorneja ja osoittaa siinä sivussa ikään kuin puolihuolimattomasti sille ituhipille oma arkkitehtoninen suuruutensa, josta ituhipin vanhemmat ovat esittäneet omia kriittisiä arvioitaan pelätessään joutuvansa elättämään lapsenlapsensa.

Kiesi (c)

IDA kirjoitti...

Kumitontun viittaamalla sivustolla näytti olevan oikeiden natsien kirjoituksia. Tämä selvästi vähentää mahdollisuuksiani päästä Vesa Puurosen Rasismi Suomessa tutkimuksen esimerkkiaineistoksi, joten tuomitsen sen.

Itse kyllä näkisin tuon kulutuksen jostain muusta kuin ituhippi vastaan ingenjööri - näkökulmasta.

Toisaalta uskon kyllä melko vakaasti, että tekniikka ratkaisee kulutuksen ongelmat. Popkulttuurin osalta se on jo aika pitkälle ratkaissutkin ja nykyään "kapinallinen" popkulttuuri tarvitsee jo lainsäädännön tukea, jotta sillä voitaisiin rahastaa.

Mills kirjoitti...

"Kulutusvastaisilla se vasta taipumus onkin juuri imagollisista syistä osoittaa kulutusvastaisuutensa omalle viiteryhmälleen."

"Ne löi ensin, sitä mä löin".

En ainakaan itse haluaisi kuulua muuhun viiteryhmään kuin "oma itseni", vaikka kai sitä välillä jonnekin itsensä sijoittaa, jos muut eivät ehdi ensin.

Toukka kirjoitti...

Minkähän takia tätä liturgista "tarvitaan välttämättä" -argumenttia ei juuri koskaan, missään näe perusteltavan todella konkreettisesti ja uskottavalla tavalla. Se tuppaa jäämään leijumaan näkymättömän hyvän sfääreihin.

Ehkä se on tarkoituskin. Onhan Jumalan olemassaolon todistelukin vain sivujuonne kristillisen teologian mittavassa historiassa, mitä nyt joku Tuomas Akvinolainen omistautui välillä asialle. Uskossa pääasia on uskominen, ei tietäminen. Goebbelskin sanoi: "Jeesus ei ollut juutalainen. Jeesus oli arjalainen. Tämä on niin selvää, ettei sitä tarvitse erikseen todistaa." Lähdettä tälle lausumalle en valitettavasti enää muista.

Aivan varmasti osa Suomeen suuntautuvasta opiskelijavaihdosta on hyödyllistä. Siis Suomelle ja suomalaisille. Asian dorka puoli on se, että kuka tahansa Nigeriasta suomalaiseen oppilaitokseen hankkiutunut wannabee edustaa pääkirjoittajan kaltaisille liturgeille tätä näkymätöntä hyvää, jota ilman emme voi elää.