perjantai 11. syyskuuta 2009

Sas se

Kerettiläisbuddhalainen älypommi Ruukinmatruuna on meemisadun kautta kuvannut länsimaisen yhteiskunnan tilaa. Koska vielä olen luterilainen tiivistän koko jutun.

Länsimainen yhteiskunta on muuttunut virkakoneistoksi, joka on hylännyt oman (työ)väestönsä. Virkamiehistä on tullut yhtä aikaa pappeja ja aatelisia, joiden virat ovat yhä enenevässä määrin periytyviä. Samaan aikaan oikean papin ja oikean kirkon löytäminen on muuttunut vaikeahkoksi.

Niin se käy ;)

PS.

Suomessa muutos ei vielä ole niin pitkällä kuin keskisemmässä Euroopassa tai anglomaissa, mutta koska Suomen niin sanotun poliittisen "eliitin" ja sivistyneistön idea on kopioida suurta maailmaa muutos on näkyvissä henkisellä tasolla ja se on ollut kohtuullisen nopeaa. Itse muistan vielä hyvin kuinka aikanaan kouluopetuksessa roomalaista ideaa "leipää ja sirkushuveja" pidettiin halveksittavana ja varoittavana esimerkkinä huonosta politiikasta. Jo nykyään sekä sivistyneistön, että poliittisen "eliitin" läpi kulkee sellainen eetos, että kunpa nyt jotenkin pystyttäisiin turvaamaan kansalle leipää ja sirkushuveja, koska muuta ei oman aseman turvaamiseksi tarvita, eikä kansakaan muuta tarvitse. Esimerkiksi Englannissa tuollaisen politiikan tulokset ovat jo selvästi realisoitumassa ja kansan sivistystaso on täysin romahtanut. Tämän toteamiseksi ei tarvitse kuin käydä jalkapallo-ottelussa.

8 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Tiivistit asian erinomaisesti, kun sanoit virkamiehistä tulleen sekä pappeja että aatelisia.

Lue esimerkkinä Mikko Puumalaisen taannoinen kirjoitus HS:n pääkirjoitussivuilta. Siitä välittyy enemmän sielunpaimenen kuin virkamiehen kuva. Vahinko, että Puumalaisella ei ole tarjota taivaspaikkaa palkinnoksi hyveellisestä elämästä vaan pelkkä yhteiskunnallinen utopia.

milla kirjoitti...

Jos ajatellaan, että on olemassa hyvä eliitti ja huono eliitti ja jotain siltä väliltä, niin en usko, että pelkkä korkea sivistystaso riittää hyvän eliitin luomiseen.

Siinä mielessä jonkinlainen risteytys siitä, mitä persut ovat perinteisesti edustaneet ja mitä sivistynyt älymystö (esimerkkinä Ruukimatruuna) edustavat olisi toimivaa. Peittyisivät kätevästi molempien huonot puolet.

IDA kirjoitti...

Jos ajatellaan, että on olemassa hyvä eliitti ja huono eliitti ja jotain siltä väliltä, niin en usko, että pelkkä korkea sivistystaso riittää hyvän eliitin luomiseen.

Joo. En itsekään usko tuohon ja tarkoitinkin enemmän sellaista perinteistä pyrkimystä kansansivistykseen, jota ainakin pidettiin ideana arvossa vaikka se nyt ei täydellistä olisi ollutkaan.

Mutta maallistahan tämä vain on. Itse olen vasta löytänyt todellisen henkisen eliitin ja tajuamassa hierarkian todellista olemusta joten olen vähän tohkeissani tässä ;)

milla kirjoitti...

"Mutta maallistahan tämä vain on. Itse olen vasta löytänyt todellisen henkisen eliitin ja tajuamassa hierarkian todellista olemusta joten olen vähän tohkeissani tässä ;)"

Odottelen oivalluksiasi, itse en laiskana tyttönä jaksa hengellisiin opuksiin perehtyä. Veijo Meren Maassa taivaan saranoita luen juuri monen vuoden jälkeen. Hyvän alun jäkeen uppoaa taas sekin liikaa kuningaiden liikkeisiin. Siksipä taidan siirtyä Marjaliisa Dieckmannin uuteen lasten ja nuorten kirjaan, joka kertoo pikkuvihasta tavallisen köyhän näkökulmasta.

Tiedemies kirjoitti...

Kylläpäs täällä lyödään virkamiehiä kuin vierasta sikaa.

Onneksi en ole virkamies (tjänsteman) enää kuin muutaman kuukauden. Sitten muutun taas työläiseksi. Ehkä ryhdyn demariksi.

IDA kirjoitti...

Onneksi en ole virkamies (tjänsteman) enää kuin muutaman kuukauden. Sitten muutun taas työläiseksi. Ehkä ryhdyn demariksi.

Edistystä toveri! :peukku_ylos:

Pitäisi joo ehkä muistaa, että virkamies on tosiaan monipuolisempi käsite ja heitä on erittäin hyödyllisissäkin tehtävissä. Olisiko hallintovirkamies hyvä?

Tiedemies kirjoitti...

Edistystä toveri! :peukku_ylos:

Virkamieheyteni päätös on toisaalta puhtaasti hallinnollinen prosessi, kun yliopisto muuttuu säätiöksi. Virat katoavat ja joutunen allekirjoittamaan ihan oikean työsopimuksen.

Jotain, mitä en ole tehnyt yli kymmeneen vuoteen! Laitostumisesta en silti pääse...

milla kirjoitti...

"Pitäisi joo ehkä muistaa, että virkamies on tosiaan monipuolisempi käsite ja heitä on erittäin hyödyllisissäkin tehtävissä. Olisiko hallintovirkamies hyvä?"

Vaikea pitää mielessä. Kotikaupunkini virkamiehet keksivät säästää ensimmäisenä irtisanomalla yksipuolisesti omaishoitajien sopimukset ja ehdottamalla uutta sopimusta, jossa on entisestä vähästäkin nyhjäisty. Selvää tietysti, että autettavien hoito muualla tulisi monta kertaa kalliimmaaksi.

Samaan aikaan käydään - onneksi - edes pientä julkista debattia siitä, miten hallinnon ylimmillä johtoportailla on korkeapalkkaisia virkamiehiä, joiden töitä voisi kyllä supistaa ja virkoja lakkauttaa.

Röyhkeys vs oikeudenmukaisuus - tälläkin saralla - 10-0.