tiistai 17. helmikuuta 2009

Oppia ikä kaikki ( kuten aina )

Innokkaana Wienin apukoululaisena on ilo huomata, että ymmärtää myös muiden koulukuntien filosofeja, jopa yläkoulutasolta, jos he vain puhuvat asiaa.

En viitsi tehdä tästä loogisesti positiivista esitystä, mutta nostan Hankamäen kirjoituksesta esiin kaksi pointtia.

Mitä enemmän luotetaan siihen, että tulevaisuudessa käydään vain taloudellista tai informaatiosotaa, sitä korkeammaksi perinteisen sodan riski kasvaa.

Tämä tuntuu intuitiivisesti todelta.

Omasta mielestäni Suomen olisi hyvä liittyä Natoon, mutta vain jos se ohjaisi hieman lisäämään valtakunnan puolustamiseen ohjattavia menoja.

Samaa mieltä, kuten olen usein verkon sameissa vesissä natsiuniformussa ( kulmikas snorkkeli ) uiskennellessani toitottanutkin.

Oleellisin epäilyni Natoon liittymisessä on se, että Natoa markkinoidaan tilaisuutena vähentää panostusta kansalliseen puolustukseen. Tuudittaudutaan ikään kuin siihen uskoon, että mahdollinen sota olisi vain korkealla teknologialla suoritettava sotaleikki, joka ei koskettaisi valtamediasta lähetettävän kepudemarikokoomuksen salattujen elämien seuraamiseen rauhallisesti keskittynyttä kansakuntaa juuri millään lailla. Erittäin väärä luulo.

Nykyään keksitään nimeä nimen perään peittelemään sitä mikä on totta, mutta todellisuus ei ole muuttunut miksikään. Nato on sotilasliitto, eikä mikään nopean toiminnan humanitaarinen avustuspartio. Siihen kannattaa liittyä vain, jos se tuo jonkun oleellisen lisän itsenäisesti hoidetulle, riittävän vahvalle puolustukselle. Riittävän vahva, itsenäinen puolustus taas on se, mikä mahdollisesti estää sodat ja pahimmassa tapauksessa minimoi niiden aiheuttamat kärsimykset.

1 kommentti:

herranen kirjoitti...

Tuudittaudutaan ikään kuin siihen uskoon, että mahdollinen sota olisi vain korkealla teknologialla suoritettava sotaleikki, joka ei koskettaisi valtamediasta lähetettävän kepudemarikokoomuksen salattujen elämien seuraamiseen rauhallisesti keskittynyttä kansakuntaa juuri millään lailla. Erittäin väärä luulo.

Tulee jotenkin mieleen tämä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Challenge_2002

Epäilen tämän restartin toimivuutta oikeassa sodassa:

There were many within the upper echelons of the Department of Defense that found the results displeasing, and it was decided to restart the wargame and change the rules of engagement. In the new restarted exercise the different sides were ordered to follow predetermined plans of action, leading to allegations that the exercise was scripted and "$250 million was wasted".