sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Laki

Neuvostoliiton, Natsisaksan tai vaikka Kommarikiinan lait olivat/ovat lakeja. Niiden rikkomisesta rangaistiin ja rangaistut olivat/ovat lain rikkojia. Lain kunnioitus noissa yhteiskunnissa perustui/perustuu ainakin osittain pelkoon. Lain kritisointi itsessään oli/on tuollaisissa yhteiskunnissa rikos.

Demokraattisessa yhteiskunnassa on ( tai pitäisi olla ) toisin. Lait ovat jatkuvasti avoimen kritiikin alaisina ja niitä säätävät kansanvaltaisesti valitut elimet. Mahdollinen lain kunnioitus syntyy tuon avoimen kansalaiskeskustelun ja avoimen kritiikin kautta. Lain, syytteiden tai tuomioiden kritisoiminen ei voi olla rikos.

Nämä ovat perusasioita, mutta näistäkin on välillä syytä muistuttaa, koska maamme henkinen tila nyt on mikä on.

Kokonaan toisena asiana viisasta puhetta Uudessa Suomessa. Virolla näyttää ihan oikeasti olevan hyvä presidenttionni.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juu mutta lain noudattamatta jättäminen on. Samoin rikokseen yllyttäminen.

voukmn kirjoitti...

Toomas Hendrik Ilveksen samantyylinen mutta hieman pidättyväisempi haastattelu oli Suomen Kuvalehdessäkin männäviikolla.

Hieno mies. Takaisin sivistyksen pariin nouseva Itä-Eurooppa tarvitsee lisää tällaisia. Tsekissä on Vaclav Klaus, mutta hänestä ei huou ihan samanlainen viileän karismaattinen valtiomiesmäisyys.

Vanhasuomalainen kirjoitti...

Juu mutta lain noudattamatta jättäminen on. Samoin rikokseen yllyttäminen.

Mikä tuomitsee myös väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden, jota erityisesti edistyksellinen vasemmisto ja nyttemmin myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko pitää moraalisesti oikeutettuna.

Kekke kirjoitti...

Itä-Eurooppa saattaa olla tulevaisuudessa se kehittyneempi ja innovatiivisempi puoli tästä maanosasta - jo siksikin ettei siellä olla niin ihastuneita monikulttuurisuusagendasta, monikulttuurisuus noissa valtioissa on järkevämmissä ja luontevissa omissa. Joku intialainen ravintoloitsija Tallinnassa on tervetullut lisäarvo, ei itseis- jota pitäisi korottaa suvaitsevaisuuden korokkeelle koko ajan eksoottisena eläimenä.

Kekke kirjoitti...

omissa = uomissa.

Anonyymi kirjoitti...

No työtön merkonomisuomettajarotta lienee hieman jäävi esittämään yhtään vaatimusta maahanmuuttajalle. Aina kun näen työttömän merkonomirotan ajattelen, että tuossa menee 10k€ minun rahoja!

Kekke kirjoitti...

"No työtön merkonomisuomettajarotta lienee hieman jäävi esittämään yhtään vaatimusta maahanmuuttajalle."

Näitkö jossain kohtaa kirjoituksessani vaatimuksen?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä vain!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä vain!