keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Kirkon opettajat


Se, että vapaamieliset ja liberaalit ihmiset eivät kykene keskustelemaan kristittyjen fundamentalistien kanssa on täysin heidän oma vikansa ja puutteensa. He eivät ole tutustuneet kulttuurimme perusteisiin ja kirkon opettajiin. Mikäli olisivat, niin siltä pohjalta fundamentalistien kanssa keskustelu olisi melko helppoa. Tosin tässä taktiikassa piilee vaarana se, että löydetään traditionalismi, mutta sehän olisi vain mitä parhain asia :)

8 kommenttia:

Juho kirjoitti...

Mutta eihän fundamentalistien kanssa voi keskustella. Sehän melkein kuuluu fundamentalistin määritelmään.

(En siis ole tutustunut kirkkosi opettajiin.)

Ymmärrän pointtisi ainakin sikäli, että kahlaamalla jumalattomat(!) määrät "kirkon opettajien" tekstejä, joissa yritetään saada asiaan edes joku tolkku, ajautuu varmasti lähemmäs fundamentalistin aallonpituutta.

IDA kirjoitti...

Fundamentalistien kanssa voi keskustella muista asioista, tai pitäisi voida. Tuli tuo vain mieleen, kun lueskelin esimerkiksi Kotimaasta ja muualta palautetta Ajankohtaisen kakkosen homoiltaan. Jos siellä olisi ollut joku jesuiitta selittämässä asioita kirkon kannalta olisi voinut syntyä jotain ymmärrystäkin, tai jos vastapuoli - keskusteluhan oli lähes täysin jakaantunut kahteen puoleen - olisi tiennyt edes vähän alusta kirkon näkemyksestä.

Ymmärrän pointtisi ainakin sikäli, että kahlaamalla jumalattomat(!) määrät "kirkon opettajien" tekstejä, joissa yritetään saada asiaan edes joku tolkku, ajautuu varmasti lähemmäs fundamentalistin aallonpituutta.

No ei varmaan lähemmäs. Mutta voi ehkä puhua samaa asiaa jotenkinin ymmärtäen.

Ja, eihän noita tarvitse täysin läpi kahlata, hehän ovat kaikki pyhimyksiä ;D

Juho kirjoitti...

Tuo jesuiittapointti kuulostaa ihan järkevältä, kun muistelen niitä homokeskustelussa olleita "normipappeja", joita oli kummassakin leirissä ristiriitaisine tulkintoineen.

Mutta jesuiittoja taitaa olla vaikea saada tuollaisiin homoiltoihin esiintymään. Tai ylipäätään mediaan. En sitten tiedä miksi näin on, ovatko he kaikki ujoja vai onko jesuiitan kokema vastuu (kirkon "oikeampana" edustajana) liian kova suoraan lähetykseen.

Mikäs on muuten jesuiittojen ja luterilaisen kirkon suhde? Aikanaan jesuiitat olivat innolla mukana vastauskonpuhdistuksessa...

IDA kirjoitti...

Suomessa ei ole jesuiittoja, mikä tietysti on paha puute maassamme. Jesuiitat kyllä toimivat ihan yhteiskunnassa ja saattavat mennä telkkariinkin. Itse asiassa he nimenomaan eivät ole "ujoja" ja kai saavat siitä aina välillä pyyhkeitäkin.

Mikäs on muuten jesuiittojen ja luterilaisen kirkon suhde? Aikanaan jesuiitat olivat innolla mukana vastauskonpuhdistuksessa..

Kai se nykyään on ihan hyvä. Väittäisin, että Suomessa on vähän väärä kuva koko porukasta johtuen Välskärin kertomuksista :)

Juho kirjoitti...

Suomessa voitaisiin tietysti yrittää saada piispoja edustamaan kirkon kantaa, mutten tiedä olisivatko heidän kommenttinsa sen selkeämpiä tai yhdenmukaisempia kuin pappien.

IDA kirjoitti...

Tuossa Ajankohtaisen kakkosen keskustelussa oli Tampereen piispa, joka käsittääkseni esitti ihan puhtaasti evankelisluterilaisen kirkon virallisen kannan. Kotimaan blogien keskustelujen perusteella sekin oli monista, jopa kirkon työntekijöistä, skandaalimaista. ;)

En oikein usko, että katolisen kirkon piispat lähtisivät tuollaisiin. He keskustelevat noista asioista keskenään ja esittävät sitten kirkon kannan. Toisaalta voi olla, että telkkari ei edes haluaisi heitä tuollaisiin keskusteluihin, koska kirkon kanta on nykyisessä mediailmapiirissä niin radikaali, että se voisi saavuttaa suosiota ;)

Lupus kirjoitti...

Lista Kirkon opettajista ja kirkkoisistä muistuttaa urbaanin pakanan näkökulmasta lähinnä partasuisten hullujen mullahien kööriä. Nykyisen länsimaisen kulttuurin perustaksi näkisin enemmänkin vapaudenajan, klassisen liberalismin ja edistyksen.

IDA kirjoitti...

Robespierren? ;)