torstai 21. lokakuuta 2010

Hengenheimoa

Pappeihin on helppo uskoa. Ainakin pimeässä illassa, syyssateessa.

- En tiedä mikä niitä riivaa, mutta kyllä he varmaan ihan hyvästä sydämestä ajattelevat, että jos kaikki vain tulisivat niin...
- Mutta se ei auta. Kyllä pitää kuunnella, mutta ei maailmaa, vaan Jumalaa. Ei se auta sanoa vain tulkaa kaikki ja olkaa siunatusti kuten olette. Pitää sanoa totuus. Totuus voi sattua, mutta vain totuus voi vapauttaa.
....

- Sieltä Ranskan vallankumouksesta tämä kaikki on alkanut. Valistuksesta, niin sanotusta, mitä valistusta se muka oli: giljotiinilla pakotettua valistusta...
- :D Just tota miä olen aina sanonut!

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko ajatellut perustaa omaa katolista liikettä, jossa hengellisyys nivotaan aivan uudella tapaa arkeen ja jossa ihan arkinen työntekokin voi olla Jumalan palvelemista tässä ja nyt?

Ja jos olet, oletko ajatellut että minäkin voisin tähän vaatimattomaan, itsestään melua pitämättömään organisaatioon liittyä?

Ja jos voin, voinko jossakin vaiheessa päätyä itseni karikatyyrinä ilkeäksi pahikseksi johonkin bestselleriin?

Ja jos päädyn, yritänkö romaanista tehdyssä elokuvaversiossa päästää Tom Hanksin esittämästä professorisankarista ilmat pihalle?

Ja saanko sitten rojalteja?

(Jos elokuva tehdään suomalaisvoimin, pääosaa esittää tietenkin Samuli Edelmann ja minua vetysuperoksidilla valkaistu Esa Pakarinen Junior.)

IDA kirjoitti...

En ole vielä ajatellut. Kirjasin tuon lennosta ylös, koska ensimmäisen kerran kuulin jonkun muun ruttaavan valistuksen perinnön noin ytimekkäästi ;)

Noin muuten luulen, että antaa olla, eiköhän paikallisseurakunnan spiritualiteetti riitä meille?

Anonyymi kirjoitti...

Noin muuten luulen, että antaa olla, eiköhän paikallisseurakunnan spiritualiteetti riitä meille?

Seuraan tässä esimerkkiäsi. Lähinnä asuinpaikkaani on tosin vain synagoga ja hiukan kauempana metodistikirkon kalsea funkkistyylinen kirkko, mutta kaipa täältä citykaamoksesta katolista infraakin jostain löytyy.

IDA kirjoitti...

Tallinnasta ainakin pitäisi löytyä. Jostain muistelisin, että olet Virossa. Virossa on myös ainakin yksi jesuiitta, mikä tietenkin tekee siitä meidän junttilaamme edistyneemmän maan ;)

Anonyymi kirjoitti...

Itä-Eurooppa on muutenkin syvästi henkistynyttä aluetta! Ja humanistisia arvoja siellä kultivoidaan villisti kanssa.

Harvoin esimerkiksi tapaa niin rennonlupsakkaa ja elämän taajaan taideteokseen avantgardemaisesti suhtautuvaa väkeä kuin jossain Puolan savanneilla!

Virosta muistelisin notta siellä on elänyt katolinen yhteisö jo keskiajalta lähtien, ilmeisesti se selviytyi jopa kommunistiajasta. Ei olisikaan ihme, jos sinne muutama Rooman lähettiläs olisi sittemmin saapunut.

Jos Suomessa ei olisi tapahtunut reformaatiota, meillä olisi Iittalan sijaan Jesuiittalan lasitavaraa. Eikä niistäkään poistettaisi niitä tarroja, jotta naapurit ymmärtäisivät ehdan tavaran arvon.

Tästä opimem että vältä halpoja kopioita, protestantuuria sun muuta.

Nyt painun lepoon. Huomana riekkuvani tässä blogissa enemmän kuin omassani. Pahoitteluni.

Tiedemies kirjoitti...

Eikö valistus lähinnä alkanut Newtonista ja päättynyt Ranskan vallankumoukseen? Vai pilaako tällainen tosiasia hyvän läpän?

IDA kirjoitti...

UM:

Sinähän pilkkaat rehellisiä maamiehiä, kuin veroa keräävä...jääköön sanomatta, että ei tule bannia.

TM:

Ei ole minun läppäni. Lukemattomista keskusteluista on tarttunut tämä valistuksesta ja Ranskan vallankumouksesta alkanut puhtaan järjen ja rationaalisuuden kehitys, joka on luonut eurooppalaisen kulttuurin judeokristillisen perinteen synkeästä vastustuksesta huolimatta.

Varsinaisten valistusfilosofien osalta varmaan juuri noin.

Tiedemies kirjoitti...

Kannattaa muistaa, että suuresti fanittmasi Burkekin on valistusfilosofeiksi laskettava.

Ranskan vallankumous oli valistukselle jotain samaa kuin hipit olivat sosialidemokratialle. Eli jossakin mielessä varmaan sen tuote, mutta ei sitä nyt ihan samana asiana voi pitää.

Tiedemies kirjoitti...

Mitenkähän me voisimme päätyä samaan pöytään samaan aikaan? Siitä voisi tulla mielenkiintoista.

Tosin Utumieskin on pelkkää sumua niin, etten ole sitä kahteen vuoteen nähnyt, vaikka olen vieressä seisonut.

Anonyymi kirjoitti...

:D

Minä mihinkään pöytiin. Minä katan itselleni pöydän Jumalan selän taakse. Yksin tai kuukkelin kera. Reitteriä tai muuta kuivamuonaa. Trangian alumiinipotasta alz- tai unheimlichin metodi.

Kieltämättä IDA on aika kutkuttava nettituttavuus. Hyvät aaltoalueet. Treenaatko paljon?

Joseph de Maistren haamu kirjoitti...

Sieltä Ranskan vallankumouksesta tämä kaikki on alkanut.

Sieltä alkoi se "Länsi" jonka uppoamisesta jotkut ovat niin huolissaan - minä en. Menköön pohjaan vain. IDA roikkuu mukana jakobiinien porukoissa, koska ei kestä nykyisen vakaumuksensa tuomaa yksinäisyyttä.

IDA kirjoitti...

Mitenkähän me voisimme päätyä samaan pöytään samaan aikaan? Siitä voisi tulla mielenkiintoista.

Ei muuta kuin saappaat jalkaan ja sadetakki päälle :D

Just pääsin kotiin, kun oltiin yhden kaverin kanssa katsomassa kalliomaalauksia keskellä metsää, järven rannassa. Kaveri suhtautui niihin äärimmäisellä hartaudella; puhui niiden lähellä vain kuiskaten jne...

Itse väsyin, kun piti rämpiä kilometrejä metsässä.

Ensi kesällä, perheet mukaan ja suhtaudutaan koko juttuun reippaan uskomattomasti. Jäädään paistamaan makkaraa, kun muut lähtee pyhiinvaellukselle?

Anonyymi kirjoitti...

Ensi kesällä...

Ok, merkkaan kalenteriin. Oletan, että retki toteutetaan virtuaalisesti netissä. Tällaista suur/keskisuurpuoluerajat ylittävää proaktiivista visiointia, jossa synergia surisee. Pingota sinä Urpilaisen tapaan pallogrillin äärellä niin minä sykin vesakossa eteenpäin väsymättömästi kuin Duracell-Stubb. Tai toistapäin.

Tiedemies saa myhäillä retkituolilla Pekkarisen karvalakki päässä.