perjantai 14. toukokuuta 2010

Porvareita vastaan

Sisustustaidoton ja charmiton tukholmalaisporvari miettii mitä tuli tehtyä ( öljy )

"Kun joku lukee ja laulaa, valvoo, kirjoittaa, opiskelee ja saarnaa, palvelee sairaita ja toipilaita, ottaa vastaan vieraita ja matkalaisia, keittää, valmistaa olutta ja leipoo ja tekee vielä paljon muuta, mitä on tehtävä, niin merkitseekö tämä, että hän on saamaton ja joutilas?"

Totesi karmeliittaveli Paulus Helgesen

"...edellä mainittu Sören Jeppesen juoksi suurella kiivaudella guardiaanin kimppuun ja kiskaisi väkivalloin häneltä hänen avaimensa. Kun veljet näkivät tämän, he kaikki juoksivat, joku kuoriin, joku makuuhuoneeseen. Luterilaiset porvarit vetivät heidät välivalloin ulos selleistä ja hinasivat heitä mukanaan ja löivät heitä kirveillä. Siellä oli veli nimeltä Sören Jacobsen; tultaessa alas makuuhuoneesta he heittivät hänet monta kertaa rajusti lattiaan ja potkivat häntä jaloillaan, ja ristikäytävässä he tyrkkivät häntä mitä epäinhimillisimmin vasten seiniä ja laahasivat häntä käsivarsista ikään kuin hän olisi ollut halveksittava raato. Samoin mainitut porvarit potkivat monia, jopa melkein kaikkia veljiä ja heittivät heidät lattiaan..."

"Aikaisemmin mainittu karmeliittaveli Paulus Helegesen muuten korosti, että monet niistä, jotka osallistuivat hyökkäyksiin luostareita vastaan, olivat ahneita kaupunkilaisia eivätkä lainkaan mitään vakaumuksellisia protestantteja."

"Näyttää siltä, että, että erityisesti maaseudun asukkaat jatkuvasti keskiaikaiseen tapaan pitivät erittäin oleellisena asiana, että "Jumalan hetkipalvelus pidettiin voimassa koko valtakunnassa."

"Huomiota ja keskustelua herättäneessä kirjassa* Carolyn Merchant on väittänyt muun muassa, että tämä moderni tarkastelutapa johti siihen, että vanhempi orgaaninen suhtautumistapa luontoon korvattiin mekanistisella, joka teki luvalliseksi maan häikäilemättömän hyväksikäytön. Kunnioitus korvattiin keinottelulla."

Mitäpä näihin nyt sitten sanoisi? Ainakin Euromayday 2008 on yhä edelleen käynnissä.


*Naturens död: Kvinnen, ekologin och den vetenskapliga revolutionen.

Ei kommentteja: