torstai 13. toukokuuta 2010

Ongelman oikea kuvaus"Konservatiivien ongelmana on se, etteivät he ymmärrä moralistisen puheen aika- ja paikkasidonnaisuutta, vaan heijastavat omat parannusehdotuksensa menneisyyteen."

Kirjoittaa Utumies.

Koska itse olen jonkinlainen konservatiivi ja kirjoitan usein huvikseni iskulauseen: "Ennen oli kaikki paremmin" haluan todeta, että kyse ei ole lainkaan tuosta. Oikeastaan edes mitään varsinaista parannusehdotusta ei ole. Ei sitä kyllä ole kenelläkään muullakaan. Voidaan kuitenkin ajatella niinkin, että tapa millä ajattelemme menneisyyttä on suodattunut niin, että siitä on jäänyt jäljelle se mikä on arvokasta ja mistä kannattaisi ottaa oppia. Tietenkään kaikilla ei ole näin ja jotkut jopa ajattelevat, että menneisyydessä olisi jotain huonoa, mutta ehkä se onkin se todellinen ongelma. Miksi nähdä huonoa siellä mitä ei voi mitenkään muuttaa tai auttaa muuten, kuin korkeintaan rukoilemalla niiden puolesta, jotka kärsivät kiirastulessa? Huonouteen keskittyminen vain myrkyttää nykyisyyttä.

Koska olen kirjoittanut asiasta ennen kuin olin lukenut muutamassa viime aikojen postauksessani siteerailtua Magnus Nymanin Hävinneiden historiaa, lainaan sitä edelleen häpeämättömästi:

Tradition merkitys arvosteluperusteena tuli kirjeessä selvästi esille. Johannes Jussoila kirjoittaa, että meidän tulee elää niiden uskonnollisten määräysten mukaan, joita esi-isät noudattivat. Hänen ajattelunsa perustuu ideaan sukupolvien välisestä uskollisuudesta ja jatkuvuudesta. Kukaan ei voi rankaisematta murtautua siitä uskon ja käytännön ketjusta, jonka osasia nykyään elävät ihmiset ovat. Jos ketju katkaistaan, katkeaa myös olemassaolon järjestys. Se, joka ei rukoile poismenneiden ja elävien sukulaistensa puolesta, uhkaa laiminlyönnillään perheen ajallista ja iäistä onnea.

Ja totean, että noinhan se on, kuten Johannes Jussoila aikanaan kirjoitti. Ennen siis kirjoitettiinkin paremmin. :)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Äh, pitää lähteä reissuun. Palaan asiaan kun nappaan koneen takaisinpäin. Eli alkuviikosta!

Kiinnostavaa!

Ja kyllä, olen ilmeisesti niitä vihreitä, jota tekevät toisin kuin saarnaavat :)

IDA kirjoitti...

"Ja kyllä, olen ilmeisesti niitä vihreitä, jota tekevät toisin kuin saarnaavat :)"

No tuskin sulla yksityiskonetta on. Näissä piireissä riittää, kunhan liikutaan julkisilla.

Anonyymi kirjoitti...

Terveiset Prahan keväästä.

... siis siinä mielessä minäkin sosiaaliliberaali olen piilokonservatiivi, että uskon kollektiivisen kokemuksen voimaan. Menneet sukupolvet ovat siivilöineet suuren joukon sellaisia sosiaalisia keksintöjä, joita kannattaa jatkaa myös nykyisyydessä. Sosiaaliliberaali ei kuitenkaan viittaa näihin tsydeemeihin perinteinä, vaan instituutioina. Intitutionalisoituminen on esivanhemmilta perityvää viisautta, simple and plain.

Huonot menneisyyden tavat ovat niitä, jotka ovat joko jo väistyneet tai hyvästä syystä väistymässä. Kuten em. utulainauksen ympärille rakentamani rant tiukkapipoisesta seksuaalimoraalista. Emme tarvitse välttämättä kunniakoodistoa säätelemään lapsensaantia, sillä sen hoitaa helpommin ja inhimillisemmin pilleri. Näin teknologia augmentoi inhimillistä elämänpiiriämme - avartaa positiivisen kokemuksen rajoja.

Eli kaikki nyt panemaan äkkiä, jos vain suinkin irtoaa. Tietenkin jos aiviopuolison tai -puolisoiden kanssa on tehty jotain etupiirijakoja, niin mieluiten niitä kunnioittaen.

Teidän lapsenne eivät ole teidän lapsianne.
He ovat Elämän kaipuun tyttäriä ja poikia.
He tulevat kauttanne mutta eivät teistä itsestänne.
Ja vaikka he asuvat luonanne, eivät he sittenkään kuulu teille.

IDA kirjoitti...

Mä arvasin, että sä et sosiaalisissa paineissa kehtaa pitää sitä linjaa, vaan on pakko ruveta huutamaan seksuaalista vapautumista ;D

No joo. Siis nuo instituutiot organismeina on kyllä ihan konservatismin ydintä. Organismi on jo määritelmällisesti sellainen, että se tuppaa kasvamaan ja kukoistamaan, eikä niitä sinänsä voi leikellä sellaisiksi, kuin ne ennen olivat.

Anonyymi kirjoitti...

Mä arvasin, että sä et sosiaalisissa paineissa kehtaa pitää sitä linjaa, vaan on pakko ruveta huutamaan seksuaalista vapautumista.

Murruin henkisen paineen alla, myönnettäköön. Hittoako tungette ihan iholle.

Taustalla joku Numminen laulaa notta mä sain sut nahkani alle. Kävikö kenties kirurgilla?

IDA kirjoitti...

Murruin henkisen paineen alla, myönnettäköön. Hittoako tungette ihan iholle.

Sori se oli vain vitsi ;)

En itsekään vielä oikein täysin ymmärrä oikeauskoista seksuaalimoraalia. Joku tietty idea siveellisestä elämästä on kuitenkin vetoava.

Anonyymi kirjoitti...

Joku tietty idea siveellisestä elämästä on kuitenkin vetoava.

Mitä tahansa, jotta Numminen saadaan hiljenemään!