tiistai 16. joulukuuta 2014

Onneksi on some


Noin viikko sitten perinteistä mediaa kiersi uutinen, jossa kerrottiin paavi Franciscuksen lohduttaneen puheessaan lemmikinsä menettänyttä lasta sanomalla, että tapaamme kuolleet lemmikkimme taivaassa. Uutinen julkaistiin New York Timesia myöten lähes kaikissa lehdissä ja Suomessakin kirkollisen median lippulaiva Kotimaa24 uutisoi sen suurinpiirtein suorana käännöksenä englanninkielisestä mediasta.

Eläimet pääsevät taivaaseen.

Uutinen on sinänsä sympaattinen, enkä ainakaan itse pistäisi pahakseni, vaikka eläimet kirmailisivat taivaassa jo sillä välin, kun me itse kärvistelemme kiirastulessa. Toki uutisessa yritettiin luoda vastakkainasettelua liberaalin Franciscuksen ja konservatiivin Benedictuksen välille, mutta perinteinen mediahan nimenomaan tekee politiikkaa kaikesta, joten sitäkään ei voine suurena pahana pitää. Uutisessa on kuitenkin se yksi vika, että mikään siinä ei pidä paikkaansa. Paavi Franciscus ei sanonut mitään edes tuon suuntaista, eikä paavi Benedictus XVI ole kirjassaan kirjoittanut mitään paavi Franciscuksen oletetun mielipiteen vastaista.

Paavi Franciscuksen "uutisoitu" puhe yleisaudienssissa.

Onkin onni, että meillä tietotekniikan pioneerien ansiosta on some, josta perinteisen median välittämän, poliittisen kiihkon sumentaman keuhkoamisen tuottamien "uutisten" todenperäisyyden voi tarkistaa kiihkottomista ja analyyttisista kirjoituksista niistä samoista asioista, joista perinteinen media "uutisoi". Ilman somea eläisimme uutisoinnin suhteen aika täydellisesti pimeyden ja hämäyksen maailmassa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oli miten oli, mutta parasta antia italiasta oli isä camillo kirjasarjat ja elokuvat

-jpt-

IDA kirjoitti...

YLE voisikin esittää ne uusintoina. Hyviä elokuvia.