lauantai 13. joulukuuta 2014

Joululahjavalvojaiset


Monet ihmiset todennäköisesti vieroksuvat Joseph Razingerin Jeesus-kirjoja, koska ne ovat uskonnollisia. Vierastaminen on kuitenkin turhaa, sillä kirjat ovat esteettisesti, ja väittäisin filosofisestikin, erittäin voimakkaita. En osaa saksaa, mutta niistä henkii jonkilainen vaatimattoman valoisa, ennen maailmansotien mattopommituksia elänyt saksalaisuus. Länsimaista filosofiaa siis.

Tutustuminen on helpointa aloittaa viimeisenä ilmestyneestä kirjasta, joka käsittelee lapsuuskertomuksia Luukkaan ja Matteuksen evankeliumeissa. Se on kolmesta kirjasta kevein ja ohuin ja edeltää aiheeltaan, kuten muutenkin, kahta muuta osaa. Kirja on tänä syksynä ilmestynyt suomeksi. Kari Latvuksen hieman liioittelevakin arvio kirjan runollisesta muodosta

Syntyi neitsyt Mariasta

osuu varsin oikeaan. Hänen näkemyksensä sisällön keveydestä ei aivan. Pitää huomioida kirjan kuuluminen kahden muun osan kanssa samaan kokonaisuuteen, jossa erinäiset asiat tarkentuvat ja syventyvät. Se, että kirja ei ajaudu tuhatsivuiseen, betoninharmaaseen ja tappavan tasaiseen pohdintaan, jonka lopputuloksena sitten voitaisiin sanoa jotain tyyliin "...kuitenkin voimme olla varmoja vain siitä, että ajanlaskun vaihteen ajan Palestiinan yhteiskuntaluokkien väliset luokkaristiriidat aiheuttivat...", on totta, mutta se on tietenkin kirjalle puhdas ansio tarkasteltiin asiaa sitten mistä näkökulmasta tahansa.

Suositeltava joululahja kenelle tahansa. Sitä myy ainakin Katolinen kirjakauppa. Suomessahan ei enää näinä jälkimoderneina aikoina varsinaisia, fyysisiä kirjakauppoja pienemmissä kaupungeissa olekaan. Ennen oli kaikki paremmin. Kuten varmasti myös hamassa tulevaisuudessa.

2 kommenttia:

Michelange kirjoitti...

Pistin tilaukseen. Lienee perillä ensi viikon alussa, mutta ajattelin lukaista vasta joulunpyhinä (jos maltan odottaa...)

IDA kirjoitti...

Itsekin tilasin. Maailman valo on myös ilmestynyt suomeksi. Ihan hyvä kirja sekin.

Perussanoma voisi kääntää Razingeria enemmänkin, kun on vauhtiin päässyt. Tai sitten KATT, jos sillä on varoja. Missaali, josta on etäisiä huhuja kuultu, olisi kyllä toisaalta kovempi juttu.