tiistai 30. joulukuuta 2014

Lue vähemmän ( lehtiä ), tiedät enemmän


Selailin muutaman viime päivän sanomalehtiä. Ehkä eräänlaisena huipennuksena voidaan pitää, että päivän Ilta-Sanomien kolumnisti arvosteli ihmisiä siitä, että heidän kirjoitustaitonsa ei ole kovin täydellistä. Kepeitä multia vain täältä lukijapuolelta. Teknistä koulutusta saaneena en osaa edes kuvitella insinööriä, joka arvosteli ihmisiä siitä, että nämä eivät itse osaa hoitaa putkiasennuksiaan.

Kyseessä oli tietenkin perusteltu, harkittu ja korkeasti sivistynyt kanta ilmeisesti taas vellovaan pakkoruotsikeskusteluun. Asia oli esillä muissakin lehdissä. Päätoimittajia ja kolumnisteja ymmärtää siinä mielessä, että he toimivat vain etäispäätteinä ja sanelukoneina, joiden on pakko muotoilla omistajan kanta luettavaan muotoon. Sopuisa ja lattea älyttömyys on sellaisesta lähes automaattinen seuraus.

Kymen Sanomissa, kuten myös tuossa Ilta-Sanomissa, pidettiin ristiriitaisena sitä, että suuri osa osa ihmisiä arvostaa suomenruotsalaista kulttuuria ja ruotsinkieltä, mutta huomattavasti pienempi osa heistä hyväksyy pakkoruotsin. Asiassa ei ole mitään ristiriitaa, vaan se vain osoittaa jälleen kerran sen suomalaisen erityispiirteen, että kansa on viisaampaa ja sivistyneempää kuin skribenttinsä ja komeljanttarinsa. Pakkoruotsilla ei ole mitään tekemistä ruotsin arvon, kauneuden ja tyylikkyyden kanssa, vielä vähemmän suomenruotsalaisen kulttuurin arvon, vaan sillä on tekemistä lähinnä vain suomalaisten politiikkojen koulutuspoliittisen typeryyden ja näköalattomuuden kanssa. Perinteinen media sitten komppaa poliitikkoja, kun ei muutakaan osaa. Ilta-Sanomissa tämä tuotiin täysin näkyväksi nuolemalla Paavo Lipposta niin, että siveämpää ihmistä jo hirvitti.

Itse väitän, että koska pakkoruotsi on typerää ja valheellista - valheellista siinä mielessä, että sitä on nyt 1970-luvulta asti jatkettu, eikä se ole lisännyt ruotsin osaamista lainkaan - se on pidemmän päälle vahingollista suomenruotsalaiselle kulttuurille ja sen arvostukselle. Toisaalta tämä voi olla joidenkin hyvää suomea kirjoittavien ammattilaisten tavoitekin. Mistä sen tietää?

3 kommenttia:

Uncle le Club kirjoitti...

Jep, Lipposen lipitys ja ruotsin kielen ylistys oli todella silmiinpistävää...toisaalta, jos Lipponen olisi keskittynyt ruotsin kielen asemesta ranskan kieleen, olisiko hänellä olleet todelliset mahdollisuudet komission johtoon???

Anonyymi kirjoitti...

Annas olla jos pakkoruotsista, ruotsinkielisten itsensä toimesta, luovuttaisiin niin siitä seuraisi mahtava myötätunnon ja goodwillin (den goda viljan) aalto suomenkielisten taholta. Ikinä ei heidän tarvitsisi pelätä identiteettimsä menetystä. Me suomenkieliset sitä suojelisimme!
Mutta silloinhan ei heidän puolueellansa olisi enää mitään virkaa ;-))

Så önskar jad dig gott nytt år!

hh

IDA kirjoitti...

Sitä samaa!

Tietääkseni ruotsinkielisten joukossa on paljonkin pakkoruotsia vastustavia. He eivät vain voi tehdä itsenäisesti sellaista päätöstä, että pakkoruotsista luovuttaisiin, koska kyseessä on Suomen valtion poliittinen päätös. Pakkoruotsi ei myöskään heille ole niin henkilökohtaisesti koskettava kysymys kuin suomenkielisille, joten vastustustukseen ei niin panosteta, eikä sille varmasti olisi helppoa saada julkisuuttakaan.