perjantai 13. joulukuuta 2013

Sähkö

Suomen sähköverkko on pörssiyhtiönä kuulemma myyty kansainvälisille sijoittajille. Tämähän luonnollisesti on hulluutta, jo siksikin että kyseessä on monopoli, joten ei ihme, että sähköt ovat heti poikki, kun ulkona tulee. Tyhmyydestä sakotetaan.

Toisaalta kynttilänvalo on erittäin tunnelmallista, joten on tässä hyvätkin puolensa. Jos hommaisi kunnollisen puuhellan, pienen tuulimyllyn ja aurinkopaneelin, ja rakentaisi vielä kunnollisen maakellarin, niin ehkä voisi elää ilman sähköverkkoa. Sähköä oikeastaan tarvitsisi vain siihen, että tietokoneen ja puhelimen akut saa ladattua ja pysymään latauksessa ilman, että joutuu niitä matkojen takaa käydä lataamassa.

Yksi ratkaisu voisi tietysti olla oma aggregaatti. Siihen voisi hakea polttoaineen Venäjältä.

Joka tapauksessa on lähes selviö, että kaupan seurauksena sähkön siirtohinta tulee nousemaan todella roimasti sähköverkon samalla huonontuessa. Miten muuten myyjä olisi voinut saada itselleen kannattamattomasta monopolitoiminnasta huiman voiton? Toisaalta mitä muuta voi odottaa, kun asuu valtiossa, jossa ei osata rakentaa voimalaitoksia, eikä pystytä ylläpitämään sähköverkkoa?

Kyselen vaan ja ajattelen, että ehkä on todellakin syytä keskittyä tärkeämpiin asioihin.

Ei kommentteja: