keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Vallan kolmijako-oppi

Vallan kolmijako-oppi on uusi keksintö suomalaiselle medialle ja ehkä kansanedustajillekin. Siellä ei vielä oikein tiedetä mitä se tarkoittaa, mutta siitä höpötetään kovasti ja kiihkeästi, koska kansan luullaan olevan asiasta yhtä tietämätöntä kuin ikinuoret kulttuuriradikaalit ja toimituksissaan hikoilevat skribentitkin ovat. Todetaan siis tässä vaiheessa kisoja seuraavaa: Vallan kolmijako-opin vastaista ei ole millään tavalla se, että kansanedustaja arvostelee saamaansa tuomiota. Vallan kolmijako-opin sopivuutta sellaiseen valtioon, jossa tuomarit kokisivat arvostelun uhkailuksi ja rupeaisivat sitten miehekkääseen tyyliinsä kyyristelemään politiikkojen pelossa on kyllä syytä vakavasti pohtia. Aiheetta enempään. Jätän pääkirjoitukset linkittämättä, koska klikkaukset taitavat olla ainoa tulevaisuuden rahanlähde kotomaisille lehdille.

P.S.

Facebookista silmiin sattuneet vanhan gurun lainaukset kahdesta eri pääkirjoituksesta:

 HS:n pääkirjoitus 2.4.2010:

"Poliitikkojen ei tule sotkeutua yksittäisiin ratkaisuihin eikä etenkään keskeneräisiin oikeudenkäynteihin, mutta korkeimpien oikeusistuimien lainvoimaiset päätökset ovat yhteiskunnallisia ratkaisuja, jotka vaikuttavat laajasti. Myös johtavassa asemassa olevilla poliitikoilla tulee olla oikeus käydä näihin päätöksiin liittyvää yhteiskunnallista keskustelua. Sitä kautta lainsäädäntömme kehittyy, ja juuri sehän on poliitikkojen työtä."

HS:n pääkirjoitus 13.6.2012: 

"Kan­nan­ot­to osoit­taa, et­tei Hal­la-aho ym­mär­rä al­kuun­kaan val­lan kol­mi­ja­ko-opin mu­kais­ta ase­maan­sa kan­sa­ne­dus­ta­ja­na. Lain­sää­täjän ei pi­dä puut­tua oi­keus­is­tuin­ten yk­sit­täi­siin rat­kai­sui­hin, saa­ti vä­hä­tel­lä tai ky­seen­alais­taa oi­keus­is­tuin­ten tuo­mio­val­taa. Näin tekemäl­lä Hal­la-aho kai­vaa maa­ta myös it­se sää­tä­mien­sä la­kien alta."

2 kommenttia:

Matias kirjoitti...

Pari vuotta sitten esiintyi huvittava "vallan kolmijako-opin tulkinta", kun joissakin piireissä oli halua säätää laki, joka mahdollistaisi Vuotoksen altaan rakentamisen. Silloin ihan hesariin asti pääsi tulkinta, jonka mukaan tällainen laki olisi "vallan kolmijako-opin" vastainen, koska ylin lain tulkitsija, korkein hallinto-oikeus, oli hylännyt lupahakemuksen 2000-luvun alussa.

Eli kyseessä on vain jokin liberaalien pyhä kolminaisuus, jonka sisältöä ei tarvitse edes selittää, koska kaikki tietävät, että pyhä kolminaisuus on jotakin todella tärkeää ja monimutkaista.

IDA kirjoitti...

Siltä tosiaan vaikuttaa. Suomalaisesta mediasta uskon silmää räpäyttämättä, että jos joku dosentti olisi ujuttanut sinne käsityksen vallan nelijako-opista se olisi mennyt pääkirjoittajilta täysillä läpi.