lauantai 16. kesäkuuta 2012

Filosofiaa

Vaikka itse olen homovihaaja ja pidän skandaalia syntinä, niin onhan tämä jotenkin osuva:


Videoblogi: Esa Saarinen suosittelee.

Ihmettelen miksi Hankamäki ei ole laajemmin tunnettu suomalainen filosofi. Hänellä teostensa kautta on ainakin selvästi enemmän potentiaalia, kuin näillä fenomenogeilla, joiden idea on: "Nokia on pop! Hymyilkää ja tsempatkaa, jotta saamme Suomeen bussinessenkeleitä. Antakaamme kansalaisille tehtäviä." Yliopistojen sisäisestä kierrosta en sitten tiedä yhtään mitään. Voi olla hyväkin, että pyritään pitämään asiat tasapainossa, mitä en kyllä usko.

Jotenkin kuitenkin törkeää, että noin hyvä filosofi joutuu tekemään, tai tekee, tuollaisia skandaalinomaisia videoita.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa Hankamäki on fenomenologi-eksistentialisti. Hän on erikoistunut Simon Weilin ajattelun tutkimiseen ja systematisointiin. Weililla on tämä ajatus, mikä minua sosialistina kovasti kiehtoo, että 'ihmisellä on vain velvollisuuksia mutta ei laisinkaan oikeuksia'.

Ja niin hassulta kuin se kuulostaakin, Saarinen ja Himanen ovat molemmat alkujaan hyvin vahvasti analyyttiseen filosofiaan kallellaan. Himasen väitöskirja käsittelee Bertrand Russellin ateismia ja Saarisen väitöskirja muistaakseni filosofista logiikkaa.

Eli nämä medianarrit pystyvät "tosipaikan tullen" myös todella kurinalaiseen filosofiseen ajatteluun.

Saarisen kirja "Filosofian historia huipulta huipulle" on sitä mitä nimikin lupailee: Turhanpäiväinen, pomppiva, pinnallinen ja kontekstualisoimaton esitys muutamasta tärkeimmästä nimestä. Eli huonoa filosofiaa ja vielä huonompaa filosofian historiaa.

Silloin kun vielä haaveilin kunniallisesta urasta ja opiskelin Teknillisessä korkeakoulussa tosissani, kävin kuuntelemassa Saarisen luentosarjan. Olihan se innostavaa ja mieltä ylentävää paasausta, mutta ei sillä oikein ole mitään tekemistä filosofian kansssa.