perjantai 29. kesäkuuta 2012

Dilemma

Olen koko alkukesän seurannut, istuskellessani oblomovilaiseen tapaan puutarhamajassani, kuinka mehiläiset rakentavat pesää majan kattorakenteisiin. Aika hurja surina koko ajan ja olen varonut milloin menen ulos ja milloin sisään, koska mehiläiset menevät pesälleen juuri oven yläpuolella olevista lautarakenteiden aukoista. Ihan symbioosissa on kuitenkin eletty ja kyllähän nyt mehiläisten kanssa pärjää.

Nyt kuitenkin on käynyt niin, että juuri tässä niskani takana pörrää isoin herhiläinen mitä olen ikinä nähnyt. Siis todellinen peto. Reilusti yli viisisenttinen. Pitäisikö minun tappaa se? Jos se keksii mehiläisten pesän se syö ne kaikki ja toisaalta itseänikin vähän pelottaa nyt. Yritän ensin ohjata sen ulos. Jos ei lähde niin lyön liiskaksi.

7 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Jos sillä on jyrkikatalaisen näköinen naama, niin ruiskuta reilusti Baygonia.

Tomi kirjoitti...

Tuskin kuitenkaan on kyse lajista apis mellifera, joka tunnetaan mehiläisenä tai hunajamehiläisenä. Laji ei pärjää Suomessa ilman ihmisen apua. Kyseessä lienee joku kimalaislaji (suku bombus, kuuluu mehiläisten heimoon). Tai joku yhteiskunta-ampiaslaji (ei ole edes mesipistiäinen).

Tarkuutta termeihin.

IDA kirjoitti...

Houkuttelin sen ovesta ulos. Lähti heti aika pitkälle. Aion kyllä puolustaa tuota katon rakenteissa olevaa mehiläispesää siihen asti, jos joku niistä pistää. Sen jälkeen katsotaan tilanne uudestaan ja myrkyt kyllä löytyy. :)

IDA kirjoitti...

Tomi:

"Tarkuutta termeihin."

No kyllä tämä iso yksilö oli herhiläinen. Ensin luulin, että se voisi olla jonkin lajin kuningatar, mutta ei selvästikään ollut. Eivät ne tähän aikaan noin pörrää. Ja ärhäkkä oli.

Näistä, mitkä juuri parasta aikaakin katon rajaan pesää tekevät en mene takuuseen. Sanoisin, että ampiaisia, eivät kuitenkaan kekomehiläisiä.

Tomi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tomi kirjoitti...

IDA, tarkoitin juuri, että pesän tehnyt laji ei ole suomeksi mehiläinen, ja kyseessä on luultavasti joku ampiaislaji, jotka eivät ole kovin läheistä sukua mehiläiselle.

Herhiläinen saattoi olla kyseessä, vaikka laji on harvinainen Suomessa. Laji on suurin ampiaislaji Euroopassa.

Monesti suomalaiset luulevat jättipuupistiäistä erehdyksessä herhiläisiksi.

IDA kirjoitti...

Joo, olet oikeassa. Ampiainen ja mehiläinen tulee sekoitettua liian helposti. Yritän katsella tätä huomenna, nyt, kun menin kyttäämään, niin hämmästyttävä hiljaisuus. Yksikään ei lentänyt, vaikka muuten ne pörräävät koko ajan.

Siitä olen ihan varma, että tuo iso otus oli nimenomaan herhiläinen. Se oli muodoltaan täysin kuin ampiainen, mutta todella paljon isompi.