perjantai 1. kesäkuuta 2012

Kollektiivinen syyllisyys

Asia ei sinänsä minulle enää mitenkään kuulu, mutta mitä tekee kirkolla, joka lähes yhtenä miehenä on vaatimassa seurakuntalaisiaan pyytämään anteeksi julkiselta mielipiteeltä. Itse en ollenkaan usko mihinkään kollektiivisiin anteeksipyyntöihin, mutta, ja joten, eikö tässä tapauksessa nimenomaan arkkipiispan pitäisi pyytää anteeksi, eikä vaatia sitä muilta? Lestadiolainen liikehän on luterilaisen kirkon sisäinen liike ja siihen kuuluvat ihmiset luterilaisen kirkon jäseniä. Arkkipiispa taas on kirkon ylin paimen, joka voi esiintyä koko kirkon puolesta.

Kirkon ja lestadiolaisten välit pakko selvittää.

Noin muuten ja yleisemmin luterilaisen kirkon piirissä käytävä keskustelu paljastaa sivusta seuraajalle aika tyylikkäästi sen kuinka kiihkomielisen suvaitsemattomia niin sanonut liberaalit ovat. Olisi hyvä, jos he olisivat aina oppositiossa ja mahdollisimman kaukana vallasta. Se sopii heidän omalle luonteenlaadulleenkin hyvin ja tekee heidät onnellisiksi, joten kaikki voittavat, kun heidät pidetään poissa päättävistä asemista.


9 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tiedemies kirjoitti...

Hmm... En niinkään kyllä näe tässä liberaalien ja konservatiivien kiistaa vaan pikemminkin rajankäyntiä siitä missä määrin uskonnollinen yhteisö on vastuussa sen piirissä tapahtuvasta sekoilusta ja missä raja kulkee.

Jos tästä yrittää vääntää niin joutuu outoon valoon väittäessään että lasten hyväksikäyttö on jotenkin OK tai että yhteisö ei ole vastuussa jos sen auktoriteetin avulla rikollisia suojellaan. Vähintään tästä nyt pitää jokin rajanveto tehdä, eli ei voi jatkaa tätä nyt paljastunutta perinnettä. Tai voi, ja konservatiivi voi sitä kannattaakin, mutten usko että haluat sitä kuitenkaan väittää. Niin paljon kun tykkäänkin konservatiiveille piikitellä, tämän jutun "rahastaminen" olisi jo liikaa.

IDA kirjoitti...

Siis tiedät tasan yhtä hyvin kuin minäkin, että lasten hyväksikäyttö ei ole mikään erityisesti lestadiolainen tapa.

Itse pidän pahana sitä, että heitä syytetään siitä ikään kuin he olisivat kollektiivisesti vastuussa. Kollektiivista vastuuta ei loppupeleissä ole, joten kuka olisi parempi pyytämään anteeksi, kuin arkkipiispa itse?

Teologinen kysymys siitä, että lestadiolaisten oppi on väärää, on eri asia. Ihmettelen miksi siihen ei ole puututtu aikaisemmin. Jos itse olisin paavi :D ekskommunioisin heidät.

Tomi kirjoitti...

IDA, lasten hyväksikäyttöä tapahtuu kyllä kaikkialla, koska pedofiileja on kaikkialla (heitä on kuitenkin vähän).
Uskonnollisten yhteisöjen ongelma näissä hyväksikäyttötapauksissa niiden sulkeutuneisuus.

Ongelmat vaietaan ja painetaan villaisella "yhteisen hyvän nimissä". Näin ovat toimineet niin lestadiolaiset kuin katolinen kirkkokin.

Ongelmana näissä osassa ilmitulleessa tapauksessa on se, että ne ovat muistettu vasta aikuisena. Eli ovat klassinen esimerkki ns. tukahdetusta muistosta. Ongelma on se, että tukhdetuilla muistoilla ei nyky käsityksen mukaan tieteellistä pohjaa. Traumaattisia kokemuksia ei unohdeta vaan ne muistetaan aina.
Tukahdetut muistot ovat siis psykoanalyytista roskaa.

Tämä kaikki saa epäilemään tapahtuiko kuvattuja hyväksikäyttöjä lainkaan.

IDA kirjoitti...

Ei niitä minusta ole painettu mitenkään villaisella, vaan niihin on puututtu ihan normaalilla tavalla ne tuomiten.

Vaikka itse olen katolilainen ja tietysti puolustan katolista kirkkoa ihan lähtökohtaisesti, niin kehottaisin jokaista ihan vakavasti perehtymään tähän tapaukseen:

http://irishsalem.com/international-controversies/usa/index.php

Ja pyrkimään punnitsemaan sitä niin puolueettomasti kuin osaa. Tässä asiassa oikeasti on se vaara, että ruvetaan kiihkomielisesti tuomitsemaan. Tuo tyyppi sai 15 vuotta vankeutta vain ja ainoastaan sen vuoksi, että hän oli homo. Oli pakko tuomita, koska yleinen mielipide.

Tomi kirjoitti...

IDA, voitko tosissaan rehellisesti väittää, ettei katolinen kirkko peitellyt tai yrittänyt peitellä hyväksikäyttötapauksia?

Irlannin parlamentti on tullut eri johtopäätökseen.

IDA kirjoitti...

En voi.

Tuollaisten rikosten luonteen vuoksi on jo ihan selvää, että joku yrittää myös peitellä niitä. Hyvin vaikeita asioita. Väitän kuitenkin, että kirkko ei peitellyt niitä, vaan on pyrkinyt asioiden hyvin avoimeen käsittelyyn. Eli siis sellaiset oikeudelliset syytteet jotka on nostettu koko kirkkoa tai jopa paavia vastaan, eivät ole oikein tästä maailmasta. Jos jonkun pitäisi pyytää anteeksi, se olisi tietenkin paavi.

Katolisen kirkon piirissä tapahtuneista rikoksista on aika hyvää tilastotietoakin jo ja niitä katsomalla voi todeta, että pappien selibaatti tai muut katolisen kirkon tavat eivät lisää lasten hyväksikäyttöä. Itse ihan maalaisjärkeen vetoamalla uskon, että lestadiolaisten keskuudessa lasten hyväksikäyttö ei ole mikään maan tapa ja yleisesti hyväksytty toimintamalli, vaan sitä tapahtuu aika täsmälleen samoissa määrin kuin väestössä keskimäärin.

Tiedemies kirjoitti...

Minä tiedän tietenkin, kuten sinäkin, ettei lestadiolaisilla ole sen kummemmin "tapana" hyväksikäyttää lapsia kuin kenelläkään muullakaan. Kuten Tomi sanoi, pedofiileja on kaikkialla, vaikka heitä onkin vähän (ehkä joku yksi tuhannesta tms, voi olla harvinaisempaakin, en käy arvioimaan). Sensijaan olennaista on, miten yhteisö suhtautuu.

Tässä on syytä siis esittää joku mielekäs tulkinta siitä, missä kohtaa yhteisöä menee se raja, että kuka on vastuussa jos yhteisöä käytetään tekojen peittelyyn. Se, että näin on tapahtunut ainakin pienessä mittakaavassa, on ilmeistä. Tästä ei voi olla erimielisyyttä.

Minä en yksinkertaisesti tunne asiaa riittävän hyvin jotta voisin todeta, missä ja miten tämä raja pitää asettaa. On selvää, että kirkon sisällä on erimielisyyttä, eli että osa on sitä mieltä, että lestadiolaiset ovat kollektiivisesti ainakin sen verran vastuussa, että heidän tulisi julkisesti pahoitella omaa puuttumattomuuttaan asioihin. Siitä, onko asia näin, ei minulla ole mielipidettä koska en kuulu kirkkoon ja sen sisäiset asiat eivät minulle kuulu.

Mutta yleisemmin, yhteisö on vastuussa laajemmin sen jäsenten toimista silloin, jos yhteisö tarjoaa kontekstin rikoksille ja keinot välttyä rangaistuksilta. Näin on tässä tapauksessa käynyt, ja tämän kanssa rimpuilu ei anna hyvää kuvaa yhteisöstä. Katolisen kirkon kanssa ongelmana on ollut käsittääkseni (ja en voi väittää taaskaan tuntevani yksityiskohtia) että yksittäisten katolisten "sielunpaimenten" toilailuista informaatio on ollut liikkunut tavalla, joka on ollut ns. harmaata aluetta, kun toisaalta vaikka nyt rippisalaisuutta ei voi olettaa rikottavan, ja toisaalta ei sitä lapsia hyväkikäyttävää tyyppiä voi sinne niitä hoitamaankaan jättää. Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, en ole niin fanaattinen että väittäisin paavia syylliseksi tässä. Mutta sanotaan näin, että organisaation rakenne ja perinteet muodostavat tiettyjä haasteita näiden asioiden hoitamiselle lain ja järjestyksen mukaisesti.

IDA kirjoitti...

"Mutta yleisemmin, yhteisö on vastuussa laajemmin sen jäsenten toimista silloin, jos yhteisö tarjoaa kontekstin rikoksille ja keinot välttyä rangaistuksilta. Näin on tässä tapauksessa käynyt"

Olen eri mieltä tästä. Tai mikäli pidetään tätä totena, kuten se voi olla, niin voitaisiin ottaa aivan mikä tahansa yhteisö vastuulliseksi. Onko SDP ( tai kokoomus tai keskusta )pedofiilipuolue ja, kun on niin kenen pitäisi pyytää asiaa julkiselta sanalta anteeksi? Ja keneltä lopulta silloin pyydetään anteeksi?