tiistai 12. kesäkuuta 2012

Aikansa kutakin

Suomessa on ennenkin käyty jumalanpilkkaoikeudenkäyntejä. Hannu Salaman oikeudenkäynti lienee kuuluisin uudemman ajan saavutus tällä saralla. Tuomio kieltämättä oli oikea ja oikeudenmukainen, enkä lähtisi sitä arvostelemaan.

Salaman oikeudenkäynti.

Päivystävänä dosenttina toimiva tohtori Jukka Kemppinen tuskin kirjaa tällä seuraavalla kirjoituksellaan mitään suomalaisen oikeuskulttuurin kultaiseen kirjaan:

Halla-aho

mutta on mukava nähdä, että monet ikuiset kulttuuriradikaalit olisivat Kemppisen tapaan valmiita tuomitsemaan jumalanpilkasta jopa vankeutta, kunhan vain tuomittu on sopivasti vääräoppinen. Nyt siis odottamaan sitä, että he alansa ammattilaisina saisivat tästä aikaiseksi ihan yleisen oikeusperiaatteen, joka koskisi kaikkia kansalaisia yhtäläisesti. Tosin sitä he tuskin edes tavoittelevat; suomalaisia lakimiehiähän he kuitenkin vain ovat.

P.S.

Jukka Kemppinen kirjoittaa ( mielestäni ) huomattavasti järkevämmin uusimmassaan:

Korkea laki ja oikeus.

Luin ihan mielenkiinnosta edellisen tekstin kommentit vaikka olen jo oppinut varomaan varsinkin Uuden Suomen pitkiä kommenttiketjuja mielenrauhani vuoksi. Väittäisin, että Kemppinen ylitulkitsee, tai luo tulkintansa joidenkin ennakko-oletusten pohjalta, kun hän nostaa esille kommentoijien halun vaihtaa tuomarit mieleisikseen poliittisin perustein. Itse en oikeastaan sellaista havainnut, vaan pikemmin selkeän näkemyksen siitä, että itse laissa on jotain pielessä ja asia pitäisi lainsäädännöllisesti korjata.

Myös Jussi Halla-ahon tiedote kannattaisi lukea rauhallisesti:

Halla-aho  tiedote KKO:n päätökseen.

Se ei juuri millään tavoin halvenna oikeuden päätöstä, eikä varsinkaan pyri vaikuttamaan oikeuden toimintaan. Tuomio siis tuli jumalanpilkasta joten on täysin luontevaa todeta kuinka oikeuden päätös ei ole mikään taivaallinen totuus. Eihän se sitä ole. Tuomitulla on myös täysi oikeus pitää tuomiota vääränä ja epäoikeudenmukaisena. Ja tottahan taas on se, että vaikka se ymmärretään KKO:n päätöksenä ja siihen suhtaudutaan asianmukaisella kunnioituksella sellaisena, niin se on silti muutaman ihmisen tulkinta. On vähintäänkin vähän turhan pahantahtoista hakea tuosta tiedotteesta halua vaihtaa tuomareita poliittisin perustein. On myös huomattava, että vaatimukset Halla-ahon erosta olivat alkaneet jo ennen tuota tiedotetta ja tiedote oli vastaus niihin vaatimuksiin. Ihmisen, joka ei ole natseja nähnytkään, on tietysti aivan turha todeta, että hän ei sellainen ole, jos asioihin perehtymätön kuoro kumauttelee kaikujaan kolmekymmentäluvulta, vaan antaa vain olla. Tekisikin mieleni kommentoida koko kohua ja sen nostattajia lähinnä vain tällä.

Ei kommentteja: