keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Monimuotoinen YLE

 

Luin Yleisradion vastaavan päätoimittajan tekstin.

Moniäänisyys ei kovaäänisyyttä

Ihan ensimmäiseksi on todettava, että en todellakaan tunnista omaa elämääni YLE:n journalismista. Kaukana siitä.

YLE:n Areenalla on Toivo Pekkasen kirjan Lapsuuteni elokuvataltiointi. Se kertoo äidin puoleisten isovanhempieni lapsuusajoista, mutta muistan vielä hämärästi kuinka sitä kuvattiin paikoissa, joissa kersoina liikuimme ja kuinka innoissamme olimme, kun Laapio pääsi kiroilemaan televisioon. Tässä ei kuitenkaan ole kyseessä journalismi, vaikka siitä oman elämänsä tietyllä tavalla tunnistaakin.

Kirjoituksesta tulee mieleen, että se voisi olla Veikko Huovisen novelli, joka kuvaa miestä, joka heti herättyään alkaa miettiä mitä yöllisestä unesta oikein voisi kirjoittaa. Mies voisi olla vaikka maakuntalehden päätoimittaja, jolla on kiire saada aikaan pääkirjoitus. Vuoteen vieressä todennäköisesti odottaisivat jo sporttiset lenkkitossut aamulenkkiä  varten, mutta sitä ennen olisi kuitenkin mietittävä mietteitä ihan työn puolesta.

Monimuotoisuus on huono käsite, ellei ymmärretä mitä muoto itsessään on. Ihmisellä on muoto ( forma ) ja kaikilla maailman ihmisillä on tämä sama muoto. Ihmisten ulkonäölliset ja ajatukselliset erot eivät johdu muodosta, vaan siitä materiasta, joka pyrkii kasaantumaan ihmisen muotoon. Tämä olisi oleellista ymmärtää, jos haluaa, että media, jota päätoimittaa olisi sellainen, josta jokainen ihminen tunistaisi oman elämänsä.

Annetaan kuitenkin pääkirjoitukselle pisteet siitä, että se antoi minulle tilaisuuden mainostaa Sheldraken hypoteesia morfogeenisestä resonanssista, joka sopii yllättävän hyvin yhteen skolastisen filosofian kanssa.

YLE:stä toteaisin, että keskittykää sellaisen välittämiseen, joka Suomessa on jo tehty. Kuten tämä Lapsuuteeni. Älkää yrittäkö keksiä mitään uutta, älkääkä yrittäkö olla minkään aallon harjalla edistämässä niin kutsuttua edistystä. 


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Naisten urheilu näyttää julkisuudessa nyt aivan toiselta kuin kymmenen vuotta sitten.
https://www.youtube.com/watch?v=_SLnf4je89c

IDA kirjoitti...

Itse pidän naisten koriksesta. Sitä voisi tulla enemmänkin.

Jalkapallo on vähän niin ja näin. Naisten peli on tietysti ihan eri peli kuin miesten peli, mutta eivät naiset oikein saa peliä kulkemaan niin, että sitä olisi jännittävää seurata. Ehkä kenttää voisi pienentää.

YLE nyt ei enää muutenkaan saa suuria urheilutapahtumia, joten ei mikään ihme, että siellä näytetään moniäänisesti kaikkia urheilulajeja ja tapahtumia.

Urheilun törkeä kaupallistuminen olisi oma juttunsa, mutta eivätpä YLE, valtiovalta tai urheiluliitot sille paljoakaan vastaan pistä. Suuri unelma kaikilla on tulla öljysheikin omistamaksi, jotta voisi voittaa portugalilaisilla pelaajilla ja saksalaisella valmentajalla Englannin liigan.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäksi yle voisi lopettaa nuo natsidokumenttien näyttämisen,
selväksi tullut mitä tekivät. Vaikka historia dokumentteja katsonkin niin
natsidokumentteja en ole enää katsonut vuosiin.