Peljästynyt Umberto Eco |
En tiedä USA:n mellakoista muuta kuin sen, mitä nopeasti olen Facebookiin linkattuja uutisjuttuja ja niiden otsikoita silmäilyt. Yleisvaikutelma niistä on, että protestit ovat oikeutettuja USA:n sisäisen poliisiväkivallan ja rasismin vuoksi.
Olivat tai eivät, niin uskoisin myös poliisien ja muiden vastaavissa tehtävissä olevien olevan erittäin kyllästyneitä tilanteeseen. Heidänkin mittansa on todennäköisesti täysi. Olisiko kovinkaan paha asia, jos he tässä tilanteessa löisivät yleisen turvallisuuden osalta hanskat tiskiin ja vetäytyisivät suojelemaan vain omia perheitään ja omia läheisiään ylenmääräiseltä ryöstelyltä ja väkivallalta?
Poliisit ja muut turvallisuusalan ammattilaiset tässä kuitenkin etulinjassa ovat ottamassa vastaan kansalaisten suuttumusta joistain yhteiskunnan rakenteellisista ongelmista joihin heillä itsellään ei ole juuri sen suurempia mahdollisuuksia vaikuttaa kuin kenellä tahansa muullakaan kansalaisella.
Mikäli turvallisuusalan ammattilaiset tekisivät niin ei protestoijia ja heidän poliittisia tukijoitaan pidettäisi erossa toisistaan, vaan he voisivat vapaasti kohdata toisensa. Tällä voisi olla jo vaikutusta yhteiskuntaan, sillä slummeista jonne protesteja pyritään eristämään on hyvin vaikea lobata Washingtonin päättäjiä. Yliopistot, mediakampukset, suljetut asuinalueet, tarkoin vartioidut pilvenpiirtäjät ja vastaavat paikat ovat niitä, joissa päättäjiä tehdään ja joissa päättäjät asuvat. Niissä on myös eniten ymmärrystä protesteille. On omanlaistansa rakenteellista väkivaltaa, että nämä kaksi, yhteiskuntaa samaan suuntaan muuttamaan pyrkivää voimaa nykyisin eristetään niin täysin toisistaan.
Joka tapauksessahan on selvää, että jos nämä mellakat entiseen tapaan jossain vaiheessa laantuvat ovat seuraavat jo ovella odottamassa. Ja se johtuu suurelta osin juuri tuosta kahden prostestoivan ryhmän tehokkaasta eristämisestä toisistaan. Sille asialle olisi siis tehtävä jotain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti