keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Rukoile ja tee työtä


USA:ssa käydään keskustelua bendediktiiniläisestä ratkaisusta. Sen perustana on ajatus, että perustaessaan luostareita ja vetäytyessään niihin Rooman valtakunnan rappion ja sekasorron aikoina benediktiinien sääntökunta onnistui säilyttämään ja välittämään antiikin sivistyksen aarteet jälkipolville läpi noiden tuhon aikojen. Miten tätä sitten pystyisi soveltamaan sekulaarissa maailmassa on keskustelun aihe.

Todennäköisesti kirjoitan asiasta jonkun asiallisen jutun. Ihan ensimmäiseksi voisi kuitenkin tarjota kaikille suomalaisille instant-ratkaisua kunnon markkinamiehen tapaan: Muuttakaa maalle, tai maaseutukaupunkeihin ja kauppaloihin.

12 kommenttia:

Michelange kirjoitti...

"Muuttakaa maalle, tai maaseutukaupunkeihin ja kauppaloihin."

Suomessa tuo on täysin pois suljettu vaihtoehto: landella ei ole kirkkoja. Dilemma on kiistaton: kaikissa niissä taajamissa, joissa jokasunnuntainen messu on järkevien kulkuyhteyksien päässä, on paitsi keskimääräistä enemmän muslimeja ja muuta haittamaahanmuuttoa myös alati voimistuva punavihreä hegemonia, mikä näkyy ja kuuluu kaduillakin.

Olen ratkaissut tämän ongelman eräänlaisella sisäisellä maanpaolla, eli harjaannuttamalla itseäni mahdollisimman pitkälle menevään apathiaan (termin stoalaisessa merkityksessä) ulkomaailman suhteen. Korvatulpat käytössä 24/7, ja ulkona liikkuessa sivulle vilkuilematon katse suoraan eteen; vielä kun harjaantuisi toistamaan jotain simppelliä Jeesuksen rukous -tyyppistä meditaatiota, joka pitää ajatukset tiukasti oleellisessa, niin siinä olisi "benediktiinistä ratkaisua" riittämiin; viimeksi mainitussa suhteessa en kuitenkaan ole oikein edistynyt.

Pääsiäistä!

IDA kirjoitti...

Totta tuo. Samoin räikeä juppihippimainoselämä on maaseutukaupungeissa ja kauppaloissa raastavalla tavalla vielä hölmömpää kuin suuremmissa kaupungeissa.

Hengessähän kirkko olisi kuitenkin aina mukana ja fyysisesti se voisi seurata perästä.

Pääsiäistä!

QroquiusKad kirjoitti...

"Landella ei ole kirkkoja". Ei ollut myöskään tuhat vuotta sitten, eikä olisi vieläkään missään päin Suomea, ellei niitä olisi rakennettu. Joten ei kun rakentamaan?

Vallitsevassa tilanteessa, joka ei näyttäisi olevan helpottamassa ainakaan ihan pian, nämä maaseudun benediktinistiset (onko tuo oikea sana?) keskukset tarvitsisivat suojelukaartin torjumaan uuden ajan saraseenien hyökkäyksiä, joita seuraisi yhtä varmasti kuin aamen kirkossa. Historiasta löytyy sellaisellekin viljalti vaihtoehtoja, kuten vaikkapa Fratres Militae Christi, jonka nimikin on niin mieltäylentävä.

Mutta jos kaikki edellämainittu jotenkin saataisiin aikaan, miksi sen olisi pysyttäydyttävä passiivisessa siilipuolustuksessa sen sijaan, että se kävisi vastaiskuun ristiretkien hengessä, lanaten islamin kertakaikkiaan Euroopasta ulos ja pitäen huolen ettei se enää palaa?

Anonyymi kirjoitti...

Vihaan elämääni Helsingissä! Pikku virkamiehenä. Ja koko minun elämäni on Savossa, jonne pääsen metsästämään muutaman viikon vuodessa. Saatana minä vihaan tätä tyhjää elämää, smalltalkia, muka-kavereita. Minun unelmani olisi autiotila Pohjois-Savosta ja rutosti metsää. Olenhan minä ollut aina epäsosiaalinen ihminen, mutta vuosien mittaan minusta on on tullut tosi erakko. Osaan olla tarvittaessa työhöni liityen hyvinkin seurallinen, mutta... Hitto, voisin kai vetäytyä johonkin Kainuun erämaakämppään puoleksi vuodeksi rukoilemaan ja oikeasti etsimään Jumalaa.

IDA kirjoitti...

Qroquius Kad:

Luotettavien lähteiden mukaan voi aluksi luottaa ihan vain Suomen armeijaan. Viime vaiheissa tarvitaan jo laajempaa yhteistyötä.

Anonyymi:

Toisaalta paavi Farnciscus käski menemään myös eksistentiaalisin ghettoihin. Kyllä se siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Jos katujen islamia ja yhteiskunnan uutta viheruskontoa haluaa pois katsomasta ja suremasta (ja vihaamasta), on luonnollisin suunta, jos ei halua korpeen, Viro, Latvia, Liettua ja Puola. Kaksi jälkimmäistä kävisi katolisuudenkin puolesta yo. herroille.
Kävin kesällä katsomassa Vilnaa ja täytyy sanoa, että kyllä lepäsi sydän, korva ja silmä. Puola oli vieläkin parempi.

Maallisia mammonavaltioitahan nekin on, mutta noissa ensimmäisen lauseeni asioissa ovat tehneet hyvin.

jk

QroquiusKad kirjoitti...

Mistä herääkin kysymys, millainen maamme olisi nyt, jos Kustaa Vaasa ja hänen seuraajansa eivät olisi koskaan kiinnostuneet Lutherin tai Calvinin reformaatioista?

Anonyymi kirjoitti...

Ai että ei ole kirkkoja?? Joka kunnassahan oli ennen "K I R K O N K Y L Ä" se kunnan keskus johon oli kasaantunut maallinen ja kirkollinen valta. Nykyisin ei niitä kirkonkyliä juurikaan ole, mutta edelleen kirkot rakennuksina on. Ainakin jos kulkee Suomea muuallakin kuin kehä-ykkösen sisäpuolella. Eikä tästä ole kuin vuosi, kun yhden kirkon poltti joku seko, luuliko pääsiäiskokon sytyttäneensä? No puukirkot palaa herkemmin kuin kivikirkot sano...Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

QK, no, mietipä katolisia maita kuten Itävalta, Saksa (suurelta osin), Belgia tai Ranska. Eivät ole säästyneet. Mutta Itä-Eurooppa on. Niillä on jäljellä kulttuurista itsesuojeluvaistoa minkä me olemme kuohineet kokonaan pois.
jk

IDA kirjoitti...

Minulla on sellainen mutu, että Itävallassa ja Baijerissa asiat olisivat jonkun verran paremmin kuin Ranskassa ja Belgiassa. Ranskassakin ilmeisesti on jonkinlaista pientä heräämistä tapahtumassa. Le Pen tosin on lievä pettymys aikeissaan kieltää kaiken uskonnon julkisen näkymisen, kun ei voi/uskalla suoraan kohdistaa toimenpiteitään muslimeihin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä jos näin on Mozartin maisemien suunnassa. Mutta parhaiten asiat kaiketi ovat asiassa X ja Y Puolassa ja Unkarissa, Slovakiassa ja Liettuassa. Niissä maissa uskonto saa näkyä, siis se oma.

Uskomaton historian keikaus että nyt tuolla suunnalla säilyy Eurooppa, kun Lännessä se uppoaa. Ei siis mitään eurooppalaisia
sivistysperinneluostareita erityisemmin tarvita, asiat säilyy hyvin tuolla suunnalla Eurooppaa, tosin Soros kumppaneineen tekeekin kaikkensa kaataaksen vapaan Itä-Euroopan täysglobalismin syliin.

jk

IDA kirjoitti...

Jo Wienin porteille ( Gates of Wienna ) menivät puolalaiset ja muutkin, jotka nyt näyttävät pitävän rajoja kiinni. Saksa ja Ranska olivat silloinkin turkkilaisten kavereita.

Velipoika lähtetti juuri tsekeistä viestiä, että törmäsi TFP:n mielenosoitukseen. Kyllä tämä tästä :)