tiistai 25. elokuuta 2009

Vihreä sananvapaus

En nyt viitsi kirjoittaa mitään raporttia, koska muutuin ujon varautuneeksi heti, kun eksyin aamulla Kampissa. Piti kysellä kummilta vaikka mitä, mutta en tohtinut, piti pyytää Hankamäeltä nimikirjoitus kirjaan, mutta ajattelin, että se pitäisi minua tollona jne...

Linkkaankin siis vain siihen miten suomalaiset vihreät ja suomalainen Pen-klubi kokevat sananvapauden

Olkaa hyvät.

ja totean samalla, että on vaikea kuvitella keskinkertaisempaa kirjailijaa, kuin Jarkko Tontti. Hän on vihreä kirjailija vihreään makuun. Suomen Pen-klubi taas on huono vitsi, joka ilmeisesti elelee Salama-oikeudenkäynnin aiheuttaman aallon harjalla jo syvällä sisämaassa.

Valtakunnanjulkkis Tontista tuli vuoden alussa, kun hän väitteli televisiossa Nina Mikkosen kanssa lasten päivähoidosta.

19 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

IDA:lle vielä seuraavassa tuulahdus raikkaalta 70-luvulta:

Halla-aho saa mitä ansaitsee

Orimattilan nerolle tosin ei voi olla vihainen. Jästipäisyydelleen hän ei voi mitään.

Tontilla sen sijaan on oma lehmä ojassa, koska ViNa oli alkuperäisen tutkintapyynnön takana ja toveri Barx on oikeusministerinä.

IDA kirjoitti...

Ei noita jaksa. Sain agentti Beckmanilta käyntikortin :D

Beckmanin kuvaus oikeusistunnosta on ainakin ennen ja jälkeen osioiltaan todella tarkasti tunnelmia kuvaava.

Tontti on tosiaan käsittääkseni Vihreiden edustaja ja syyttäjäkin toi oikeudessa esiin sen, että syyte oli nimenomaan Vihreän puolueen ( siis Vihreiden naisten, joka on sama asia ) aloitteesta lähtöisin.

Ala-arvoinen ja epävapaa kirjoittaja joka tapauksessa.

Vasarahammer kirjoitti...

Tähän ketjuun sopii myös nimimerkki surrealin kirjoitus HS:n Halla-aho-uutisen kommenttiosastolla:

"
Syytteistä vapauttaminen olisi carte blanche maahanmuuttajavastaisille lietsoa vihaa kansanryhmiä vastaan. Vapauttavan päätöksen jälkeen kynnys viranomaisille lähteä syyttämään kirjoittajia etnisen vihan lietsomisesta muodostuisi erittäin korkeaksi, kirjoittajien piiloutuessa erilaisten piilomerkitysten, vihjailujen ja kiertoilmausten taakse. Taito missä Jussi Halla-aho on kunnostautunut, ja minkä hän on uskonut itselleen oikeudellisen suojan takaavan, vaikka kirjoituksiensa sisällöllisessä hengessä rikkookin kansanryhmiä vastaan kiihottamista koskevia lakipykäliä vastaan.

Sivistyneen ja juridisesti johdonmukaisen järjestelmän tulee nähdä tällaisen "olen rikollinen olematta kuitenkaan rikollinen" -savuverhon lävitse ja annettava tuomionsa johdonmukaisesti.

Toisin kuin Halla-ahon kannattajat väittävät, juuri tuomio vahvistaa edellä mainituista syistä sananvapautta, ei rajoita sitä. Sillä sananvapaus, kuten yleensä yhteiskunnalliset sopimukset edellyttävät hobbesilaista tasapainoa. Jos Leviathan on voimaton, ovat yhteiskunnalliset sopimukset heikkoja, ja yhteiskunnallinen sopimus on myös sananvapautemme. Ei sellainen anarkistinen oikeus kuin millaiseksi sananvapauttaan vastuuttomasti käyttävät haluaisivat sen ymmärtää.
Absoluuttisuuden illuusio on todellisen vapauden anateema, esihistoriallisten ihmisten väkivaltaista, järjestäytymätöntä vapautta. "

herranen kirjoitti...

Järjestäytymätön vapaus on kyllä hieno termi.

Mills kirjoitti...

"Ei noita jaksa. Sain agentti Beckmanilta käyntikortin :D"

Agentti on näemmä päättänyt, että sisulaiset (päivitys hommalaiset) ovat pienempi paha kuin vihervasemmistolaiset. Ja livennyt nyt näin pitkälle..:)

IDA kirjoitti...

Agentti on näemmä päättänyt, että sisulaiset (päivitys hommalaiset) ovat pienempi paha kuin vihervasemmistolaiset. Ja livennyt nyt näin pitkälle..:)

Sisussa ja Hommassa on huolestuttavan paljon ateisteja. Minulla on kuitenkin Beckmanin kanssa yhteinen, selkeä näkemys.

;)

Tiedemies kirjoitti...

OMG.

IDA kirjoitti...

OMG.

Nimenomaan :)

Tosin luulen kyllä, että agentti Beckmanin käsitys Jumalasta poikkeaa aika paljon omastani.

Mills kirjoitti...

Bäckman on pahasti nousemassa Seppo Lehdon rinnalle listauksesssani sananvapaustaistelijoiden kärkikaartista. Viron paskuutta (J.B) tai valtaa pilkkaavat kikkelijutut (S.L) kertovat pahaa kieltä taviskuluttajan, vihervasurin ja radikaalikansallismielisen sananvapauden sietokykyrajasta.

Odotellessa, että Bäckman alkaa taas repiä hermoja kertomalla Suomen paremmasta paikasta itäimperiumin sisällä..

IDA kirjoitti...


Odotellessa, että Bäckman alkaa taas repiä hermoja kertomalla Suomen paremmasta paikasta itäimperiumin sisällä
..

Itseäni riipovat myös nuo Viro-jutut. Pronssisoturia ei oikein pysty edes lukemaan.

Kun nyt elämäni ensimmäistä kertaa olin oikeustalossa, niin ajattelin, että olisi hyvä, jos tulisi sellainen yleinen anteeksiannon henki :)

Mills kirjoitti...

"Itseäni riipovat myös nuo Viro-jutut. Pronssisoturia ei oikein pysty edes lukemaan."

Juu, samoin. Siinä se juju onkin. Bäckmanit paljastavat, että sananvapaus on yhtä vaikea ideaali kuin suvaitsevaisuuskin.

"Kun nyt elämäni ensimmäistä kertaa olin oikeustalossa, niin ajattelin, että olisi hyvä, jos tulisi sellainen yleinen anteeksiannon henki :)"


Poliittiseen näytelmäkerhoon ei kuulu aito anteeksianto. Hemmetin ikävää, mutta ihmiset hinkuvat historian kirjoihin ja rikastuakin pitäisi!

ps. Bäckmanille vielä pisteitä siitä, että osaa pistää oman egonsa taka-alalle ja fanittaa muita. Ei niin narsisti kuin luulin.

Tiedemies kirjoitti...

OMG, ja pitäisikö lisätä vielä, että TOTKO.

IDA kirjoitti...

ja pitäisikö lisätä vielä, että TOTKO.

No ei nyt sentään.

Mills kirjoitti...

Silti:)

Sananvapauden mahdottomuus näkyy kaikkialla. Niinistö oli kauan täysin loukkaamaton, sitä ennen Halonen. Omissa alakulttuureissa on omat gurunsa, joita ei saa loukata. Tähän vallan loukkaamattomuuteen on ainakin Suomessa alkaen tsaarista, pitkät perinteet. Toisaalta on narrit, jotka sanovat mitä haluavat, mutta se jää vain narreille, Lehdolle, Bäckmannille ja Ellilälle. Muut sensuroivat, sen kun kerkiävät, ettei tule sakin hivutusta.

Elämää, muttei sanan- ja toiminnan -vapautta.

IDA kirjoitti...

Sananvapauden mahdottomuus näkyy kaikkialla. Niinistö oli kauan täysin loukkaamaton, sitä ennen Halonen. Omissa alakulttuureissa on omat gurunsa, joita ei saa loukata. Tähän vallan loukkaamattomuuteen on ainakin Suomessa alkaen tsaarista, pitkät perinteet. Toisaalta on narrit, jotka sanovat mitä haluavat, mutta se jää vain narreille, Lehdolle, Bäckmannille ja Ellilälle. Muut sensuroivat, sen kun kerkiävät, ettei tule sakin hivutusta.

Elämää, muttei sanan- ja toiminnan -vapautta
.

Rupea säkin Jussin faniksi? Liity iloiseen joukkoon, joka rynnii valtailemaan oikeussaleja? :)

No ei vaiskaan. Ymmärrän kyllä tuon pointin, mutta en tiedä onko tuo varsinainen sananvapausongelma. Ainahan yhteiskunnallisessa keskustelussa vastustajat voivat hoitaa kritiikin? Julkisessa itsekritiikissä on jotain mätää.

Mikäli ihminen saavuttaa aseman, että häntä ei kritisoida ( uskalleta kritisoida tai kritiikki marginalisoidaan monelta suunnalta ) lainkaan niin silloin on aihetta huoleen.

Mills kirjoitti...

"Rupea säkin Jussin faniksi? Liity iloiseen joukkoon, joka rynnii valtailemaan oikeussaleja? :)"

Olisi niin korni täkinkäännös, että sietää harkita:) Jäänen kuitenkin jatkamaan kekkosvastaisuuden syviä perinteitä (tosin yritän puolustaa hallan kunniaa, kun olen tarpeeksi kerettiläisessä joukossa..)

IDA kirjoitti...

Olisi niin korni täkinkäännös, että sietää harkita:)

Aika oireellista varmaan, mutta itseäni ei oikeastaan enää edes häiritse, että kutsutaan halla-aholaiseksi tai Jussin faniksi.

:D

Kokoliha kirjoitti...

Esitän oman yksinkertaisen arveluni erääksi painavaksi syyksi Jarkko Tontin käsittämättömään käytökseen:

Jussi Halla-aho osaa kirjoittaa erittäin hyvin. Vieläpä niin hyvin, että se herättää väistämättä joissakin toisissa kynäalan ammattilaisissa (tai kielitieteilijöissä ...) alkukantaista kateutta, joka pulpahtaa pinnalle eri tavoin.

On kieltämättä huvittavaa nähdä niitä primitiivireaktioita, joita Hallis aiheuttaa näissä niinsanotuissa sivistyneissä ihmisissä. Ehkäpä nämä jarkot lukevat iltaisin Halliksen kirjoituksia, yrittävät itse seuraavana päivänä yltää samalle ilmaisun tasolle, ja huomaavat että se nyt vaan ei ihan onnistu.

Sattaahan se tietysti potuttaa, mutta ei pitäisi olla niin ankara itselleen - tai ainakaan antaa kateuden ilmetä epäaikuismaisilla tavoilla.

IDA kirjoitti...

Asioita on aina tarkasteltava positiivisesta näkökulmasta. Jos tuo kokolihan linkistä avautuva visio toteutuisi ja kansallisvaltiot ( ja siinä ohessa kansallinen radioyhtiö ) häviäisivät, niin meidän ei koskaan tarvitsisi kuulla Akuliina Saarikoskesta yhtään mitään. Itse asiassa koko hänen sukunsa taitaisi vaipua unohdukseen.

:)