torstai 27. syyskuuta 2007

Mennyt maailma

Tässä vaiheessa historian kulkua on jo lähes välttämätöntä todeta, että haistakaa nyt marxilaiset yhteiskuntatieteilijät pitkä ja kanootinmuotoinen.

Ensin hiki, eikä mikään muu, päässä luodaan teoria, että kansalliset identiteetit on ylhäältä tietoisesti rakennettu, sitten kun oma politiikka kokee täydellisen ja tuhoisan konkurssin, niin aletaan itkeä tihrustamaan kansallisen identiteetin välttämättömyydestä. Mutta ei hätää, kansallisen identiteetin voikin teorian mukaan kirjoittaa uudestaan, kuten tuossa BBC:n uljaassa uutisessa uumoillaan.

Täydellisiä riemuidiootteja. "Saunan takana on tilaa", ja muut vastaavat kansallisen identiteetin ilmaukset tähän loppuun, ja täältä tähän.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
IDA kirjoitti...

Vaikka tapani kirjoittaa edelleenkin on: "kirjoita ensin, ajattele sitten" niin näissä kuitenkin yleensä on joku pointti. Pointin kommentointi ei ole pakollista, mutta kyllä ihan sallittua.

Poistan tuon kommenttisi siksi, että en pidä väkivaltavideoista ja kommentti ei mitenkään liittynyt aiheeseen.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tarinan (historian) uudelleen kirjoittaminen kuullostaa vastemieliseltä, mutta vieläkin kyseenalaisempaa on identiteetin uudelleenmääritteleminen.

Halonenhan vaati suomalaisuuden dedramatisointia, mutta ei uutta suomalaista identiteettiä kyllä ylhäältä päin noin helposti uudelleenmääritellä. Ehkä nämä yhteiskunnalliset insinöörit ajattelevat että Snellman ja Lönnroth ja Runeberg loivat suomalaisen identiteetin ja se on samalla tavalla uudelleenkirjoitettavissa ?

Tosiasia vaan taitaa olla ettei suomalaisuutta pelkkä Kalevala ja Vänrikki Stål alunperinkään määritellyt, vaan suomalainen identiteetti on syntynyt hiljalleen sekä suonkuokkimisen, saarnojen kuuntelemisen, rukoilemisen, häpeän ja ryssän kanssa sotimisen kautta. toki suurmiehillä (Paavo Ruotsalaisella, Runebergilla, Paasikivelle, Svinhuvudilla, Kekkosella, Väinö Linnalla yms.) on ollut osansa suomalaisen identiteetin luomisessa.