lauantai 24. tammikuuta 2015

Uusi Eurooppa


Tänään on siis Frans Salesilaisen muistopäivä. Kannattaa lukea hänen kirjoituksiaan, jos haluaa lukea jotain hyvää. Omaksi journalistiseksi puolustuksekseni sanon, että eilen oli kuitenkin tämän päivän aattopäivä.

Maailmalla julkaistaan mielipidekirjoituksia myös suurista ja kontroversiaaleista, maailmanpoliittisista kysymyksistä. Euroopassa aika pitkälle pyritään uskottelemaan, että tällaisia kysymyksiä ei edes ole.

Will  a Future Pope Be Forced to Flee Rome?

mikä herättää ajattelemaan miten kymiläisenä pitäisi moiseen tulevaisuuteen suhtautua. Eurooppahan on jo pitkään uusiutunut, hakenut uusia ideoita ja pyrkinyt unohtamaan menneisyytensä, jota se pitää lähestulkoon tunkkaisena. Ja koko tuon ajan kehitys on realistisesti tarkastellen kulkenut tuon linkitetyn kirjoituksen osoittamaan suuntaan. On täysin mahdollista, että peli läntisen Euroopan osalta onkin jo menetetty. Ainakin käänteen pitäisi tapahtua pian.

Mikäli Eurooppa romahtaisi kulttuuriltaan islamilaiseksi voi kuvitella, että Pohjois- ja Etelä-Amerikka, Venäjä ja Kauko-Itä jäävät islamilaisen alueen ulkopuolelle. Suomi jäisi mahdollisesti Baltian maiden, Puolan ja muutaman muun Euroopan maan kanssa raja-alueeksi, jonka länsirajan takana alkaa islamilainen kalifaatti. Se muuttaisi tilannetta ainakin niin, että sotaharjoituksista voitaisiin puhua vihollisesta, joka koukkaa idästä. Riippuisi varsin pitkälle siitä mitkä olisivat Amerikan, Venäjän ja Kiinan keskinäiset suhteet kuinka aggressiivinen kalifaatti olisi ja voitaisiinko se mahdollisesti jopa kukistaa. Euroopasta itsestään ei ole Eurooppaa puolustamaan ainakaan näillä näkymin.

Kalifaatti ei kuitenkaan olisi itsestään selvyys edes islamin voittaessa. Esimerkiksi islamilaisessa Ruotsissa saattaisi vallita jatkuva matalan intensiteetin sisällisota eri islamilaisten suuntausten välillä, jossa osallisina olisivat vielä maahan muttaneet lähi-idän kristityt. Myös muualla Euroopassa kehitys saattaisi olla samanlaista. Olisi toivottavaa, että öljyriippuvuus olisi tässä vaiheessa historiaa, jotta USA:n ei tarvitsisi tukea näissä taisteiluissa vähiten nationalistista osapuolta, eli wahabiittien tukemia islamisteja, eikä Euroopan kantaväestöjen tarvitsisi kääntyä niiksi muuten kuin sosialistien osalta, jotka tekisivät sen muutenkin.

Ei mitenkään kiva tulevaisuudenkuva, mutta - ottaen huomioon historian, nykyisen kehityksen ja Euroopan omat poliittiset tavoitteet - monella tavoin todennäköisempi kuin Kataisen ja Himasen visioiden toteutuminen. Puhumattakaan Keskustan ideasta nostaa Suomi nousuun ja suurvallaksi joka kodin jätevesilaitoksilla ja tuulimyllyillä.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Historian tunneilla ei ole koskaan opetettu, miksi Välimeri lakkasi olemasta eurooppalaisen kulttuurin keskipiste ja miksi painopiste siirtyi pohjoisemmaksi.

Yksi tekijä olivat Välimeren etelärannalta tulevat ryöstöretket. Siksi Italiassa monet kaupungit on rakennettu korkealle vuoren huipulle. Sieltä on helpompi torjua ryöstelijöitä.

Paavin maanpakolaisuus ei siis olisi historiallisesti mikään uusi ilmiö. Luulen kuitenkin, että hän vielä jonkin aikaa viihtyy Roomassa.

IDA kirjoitti...

Toivotaan ja varmaan saakin. Elleivät sitten islamistien ja sosialistien barbaariset voimat vyöry Ruotsista. Tosin siinä on onneksi Tanska edessä ja ne olisivat 60 prosenttisesti naisiakin, joten sveitsiläiskaarti voittaisi vaaleat viikingit jopa jalkapallossa siinä vaiheessa ;)