perjantai 17. joulukuuta 2021

Mitä Valtaoja sanoi väärin

 


Ei mitään. Valtaoja sanoi hyvin yksiselitteisesti, että sanan merkitys riippuu kontekstista jossa se lausutaan. Tämä on tieteellinen totuus, ja myös ihan järkeenkäypä sellainen.

Ja tunteistahan nykyään on vain puhe, ei järjestä ollenkaan.

Jokainen tajuaa tämän asian luonnostaan, myös kielitiede ja filosofia käsittääkseni nykyisin ymmärtävät asian. Jotta asiaa ei ymmärtäisi, niin ymmärryksestä täytyy kouluttaa pois. Ja tätä yliopistolaitoksemme nykyisin ilmeisesti tekee. Se on jumittautunut derridalaiseen jargoniin, jossa sana on vain käsite sanakirjassa ja sen merkitys voidaan muuttaa antamalla sille uusi sanakirjamääritelmä. Nietzscheläiänen kaikkien arvojen uudelleenarviointi on muuttunut yksilön tietyssä  mielessä jopa jalosta hyökkäyksestä vallitsevia arvoja vastaan tohvelisankariprofessorien komiteoiksi, joissa määritellään hiljaisina iltoina sanakirjan sanoja, korkeintaan teinien suosimaa energiajuomaa siinä ohella nauttien, mutta siinäkin koko ajan muistaen, että aamulla pitää olla pirteänä tekemässä vaimolle aamiaista. Tämä on ihan selkeä kehityslinja, jonka joku viitseliäämpi ihminen voisi jopa dokumentoida.

Aihetta pohtii Yleisradion kolumnissa Laura Friman, joka ilmeisestä hyväntahtoisuudestaan huolimatta on aivan väärässä. Mikä onkin ihan tapana Yleisradiossa. Yksittäinen sana ei "triggeröi" ketään, koska konteksti määrittelee sanan merkityksen varsinkin tunnetasolla.

Mitä tälle pitäisi sitten tehdä?  Itse suosittelen pysymistä syrjässä ja parhaassa tapauksessa, jos on vielä nuori ja innokas, kontemplatiiviseen luostariin hakeutumista. Karmeliitat ja benediktiinit ovat järkevimpiä ja varmaan onnellisimpiakin ihmisiä. Perussuomalaisissa on jo puhuttu siitä, kuinka koulutamme ihmisiä liikaa täysin tyhjää järjettömyyttä varten ja siltä suunnalta voisi lähteä asiallinen koulutuspoliittinen ohjelma, joka sitten leviäisi myös muihin puolueisiin.

Poliittiseen ja sitä kautta lainsäädännölliseen muutokseen menee kuiten vuosia. Sinä aikana oman elämänsä valtaojat saavat tottua siihen, että väärinhän tässä tuli tehtyä, vaikka itse ei ymmärräkään miksi ja miten.

Yksi asia olisi tietysti talouselämässä viljelty käsite "luova tuho", jota käytetään aina silloin, kun ihmisiltä lähtee elinkeino alta. Kansakoulua ylemmän koulutuksen julkisen rahoituksen voisi yksinkertaisesti lopettaa, koska muut kuin tekniikkaan, oikeuteen ja lääketieteeseen keskittyvät yliopistot aiheuttavat yhteiskunnalle vain haittaa.

Todetaan nyt lopuksi vielä, että kielitieteen ja filosofian uusimpien fanitettavien trendien perusteella Laura Friman on väärässä, joten jotain toivoa sieltäkin suunnasta. Ehkä kansainvälinen tutkimus aikanaan saapuu myös Helsingin yliopistoon.

Ja silloin, kun olin nuori tytöt tykkäsivät tästä, eivät Derridasta:

Fanitettavaa poppia

2 kommenttia:

Yli-Balthasar kirjoitti...

Hyvät Yulet IDAlle ja lukijoille.

IDA kirjoitti...

Samat sinulle.