tiistai 31. lokakuuta 2017

Presidentti Huhtasaari

Verkkolehti Sarastuksessa julkaistiin äskettäin usean eurooppalaisen intellektuellin allekirjoittama Pariisin julistus: Eurooppa johon voimme uskoa. Julistuksen sisältämät 36 kohtaa ovat puhdasta asiaa ja on ilo huomata, kuinka monia yhteneväisyyksiä niissä on puheisiin, joita Perussuomalaisten johto makkaranpaiston ohella piti Lappeenrannan kävelykadulla Oleksilla pipot korvillaan. Tästä on hyvä jatkaa.

Presidentinvaalit ovat tammikuussa. Niiden jälkeen eduskunta saattaa hyvinkin hajota, mutta ei mennä asioiden edelle. Presidentin merkitys poliittisena vaikuttajana on nykyisin lähes olematon. Maassa, jonka julkinen elämä ja mediailmasto eivät tunnusta mitään perinteisiä arvoja presidentti ei voi olla edes mikään arvojohtaja, ellei hän potki koko ajan tutkainta vastaan. Laura Huhtasaarella olisi sisua ja kykyä sekin tehdä. Hän on ehdokkaista ainoa, joka ei jäisi vain aina silloin tällöin Apu- tai Seura lehden valokuvajournalistisissa jutuissa esiintyväksi eläväksi muovipatsaaksi, vaan hän voisi ottaa kantaa myös niihin asioihin, jotka aidosti koskettavat kansalaisten elämää.

Presidentin valtaoikeuksia kuitenkin pitäisi lisätä. Laura Huhtasaari on tästä puhunutkin. Itse toivon asian tulevan mukaan myös Perussuomalaisten ohjelmiin. Eduskunta valtaoikeudet aikanaan palauttaa, jos on palauttaakseen. Aidosti poliittista valtaa omaava presidentti kuitenkin olisi Suomen poliittista elämää tervehdyttävä instituutio. Olettaen siis sen, että kansallismielisten poliittinen työ onnistuu ja Suomi muiden Euroopan maiden mukana saa palautettua kansallisen suvereniteettinsa kaiken kaupanneiden 60-lukulaisten jälkeensä jättämiltä raunioilta. Mikäli Euroopan Unionin kehityksen annetaan jatkua nykyiseen suuntaan ei taas pian tarvita edes eduskuntaa.

Konservatiivina olen kysynyt itseltäni uskaltaisinko äänestää poliittisesti kokematonta, nuorta Laura Huhtasaarta mikäli hän vaalit voittaessaan saisi samat valtaoikeudet, jotka Urho Kekkosella aikanaan oli. Vähän sitä joutuu miettimään, mutta vastaus on: kyllä uskaltaisin. Perusteluna viittaan tuohon Pariisin julistukseen. Laura Huhtasaaren puheet voivat kuulostaa polveilevilta ja pinnallisiltakin mediassa, mutta ne juurtuvat vahvasti tuohon laajempaan ja syvempään eurooppalaiseen ajatteluun. Ja se on hyvä.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Totta Mooses uskalta Huhtasaarta äänestää. Jos ei muun, niin sen takia, että kaikki muut ehdokkaat ovat innolla ylläpitämässä tätä nykyistä hullunmyllyä.

IDA kirjoitti...

Kyllä joo. Näissä oloissa on suorastaan pakko äänestää.

Apoliteia kirjoitti...

Minun on kyllä, myöntää täytyy, vaikea taipua äänestämään evoluutionkieltäjää, vaikka kumma kyllä Huhtasaaren näkemykset eivät muissa seikoissa huuhaata edes hivo. Mutta, niin, ne muut ehdokkaat...

Niinistö oli hoitanut presidentin hommia mielestäni varsin mallikkaasti aina siihen asti, kun hän meni ja höpisi julkisesta katumisesta PerSujen pj-vaalien yhteydessä. Toisaalta: melko kekkoslaista "yleisten syiden" traditiota sekin edusti, näin kieli poskessa ajatellen.

IDA kirjoitti...

Itselleni kanta evoluutioteoriaan tai mihinkään muuhunkaan tieteelliseen teoriaan ei ole mikään ongelma, enkä oikein edes ymmärrä mikä niissä kannoissa mättää. Ymmärtäisin, jos kyse olisi ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta tai jostain muusta asiasta mihin voi vaikuttaa, mutta se mitä ajattelee alkuräjähdyksestä tai evoluutiosta on minusta täysin yksi hailee.

Aika lähellähän oli, että PS ei jättänyt koko vaaleja väliin tai mennyt Niinistön taase. Puoluekokouksessa ainoa, joka oli ilmoittautunut ehdokkaaksi oli Juha Malmi. Niinistön avautuminen Naantalissa sitten pisti puolueen osallistumaan ja hyvä näin. Tässäkin kävi kaiketi puhdas tsäkä, että asiasta päättäminen delegoitiin puoluevaltuustolle sen sijaan, että olisi päätetty puoluekokouksessa olla osallistumatta. Mitä enemmän asiaa ajattelee sitä enemmän näyttää siltä, että Jyväskylän puoluekokousta varjelivat hyvät henget :)

Veijo Hoikka kirjoitti...

En uskalla olla äänestämättä Laura Huhtasaarta.
Nykyinen Arvopohja-presidenttimme on omaksunut nerojen Haavikko ja Koivisto ilmaisutyylin, sanat ovat suomenkielisiä mutta peräkkäin hoettuina kuten Vonnegutin planetaarivierailijoiden palohälytys, hehän kommunikoivat piereksimällä ja steppaamalla. Talo paloi poroksi.
Lauralta puuttuu presidenttikokemusta. Yllä mainituilla ne ilmeisesti olivat valmiina jo ensimmäistä päivää pressana touhuillessaan!?

IDA kirjoitti...

Tuo on kyllä hyvä pointti. Tosin Haavikko on minusta aina ollut selkeä

Muilla on pitkä poliittinen kokemus, mutta siitä tosiaan voi olla vain haittaa, koska suomalainen politiikka tuntuu muovaavan osallistujistaan juuri tuollaisia mumisijoita, jotka eivät osaa sanoa mistään asiasta oikein mitään. Laura Huhtasaari taas osaa.

Veijo Hoikka kirjoitti...

IDA olet ehkä oikeassa, Haavikko oli selkeä. Ehkä minua ärsytti hänen ylimielinen suhtautumisensa niihin, jotka häntä lukivat ja ihailivat. Ja runojen rustaajana tienaskin jonniiverran. Titteleistään, joita hänelle jaeltiin, hän ei noteerannut, mutta...
Wiki: Esimerkiksi säe ”Kun kansa saa vallan niin kuka sen saa?” on peräisin oopperalibretosta Ratsumies. Monet presidentti Kekkosen käyttämät Haavikko-lainaukset ovat jääneet elämään: ”Sillat voitetaan kulkemalla niiden ylitse.” Erityisen tunnettu on Haavikon lausahdus parodian tarpeettomaksi käymisestä: ”Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. Ne tekevät sen itse.”[21][22]
Ehkä kritiikissäni viittasin tänne suuntaan...

IDA kirjoitti...

Palaneen käryä - blogissa on kopioitu erittäin osuvaa tekstiä Kansakunnan linjasta, joten linkitän sen tähän. Noinhan siinä kävi kuten nyt voimme hyvin havaita.

https://palaneenkarya.blogspot.fi/2014/02/kun-suomi-putos-puusta.html

Veijo Hoikka kirjoitti...

IDA
Luin linkkisi. En ilmeisesti ymmärrä menneen ajan neroa. Sen sijaan ymmärrän hyvin JS Hankamäen, Timo Vihavaisen ja Seppo Oikkosen tekstejä. Niitä voisi lämpimästi suositella niille 200:lle ja heidän apulaisilleen, jotka touhuilevat eduskunnassa.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti. Laurassa on enemmän munaa kuin yhdessäkään muussa ehdokkaassa. Laura on krationisti? Who cares. En ole pahemmin kuullut median utelevan Pakka Haavistolta hänen inkarnaatio-uskostaan. Pekan mukaan hän on uudesti syntynyt J.K.Paasikivi.

Silmu kirjoitti...

Sama se mihin ehdokas uskoo, jos on muodollisesti pätevä natsiperversion ilmentymä.

IDA kirjoitti...

Voihan Laura Huhtasaarta tuostakin syystä äänestää. Ei se väärin ole.