perjantai 7. lokakuuta 2016

Oikeamielisten taisteluEuroopassa, ja muuallakin maailmassa, on tänään vietetty ruusukkorukouksen Neitsyt Marian muistopäivää.

Pyhä Pius V julisti tämän juhlapäivän vuonna 1573 kiitokseksi Jumalalle Lepanton meritaistelun voitosta. Siitä sopii kiittää tänäänkin, sillä Lepanton meritaistelussa 7.10.1571 kristittyjen laivasto voitti muhamettilaisten laivaston. Mikäli näin ei olisi käynyt ja muhamettilaiset olisivat päässeet rantautumaan Eurooppaan olisi maailma mitä ilmeisimmin täysin toisenlainen ja eurooppalaisen kulttuurin nousu olisi jäänyt kokematta.

Lepanton taistelun aikana kristinusko oli varmasti paremmassa hapessa kuin nykyisin, mutta kristikunnasta ei enää oikeastaan voinut puhua. Erilaiset eurooppalaiset kuningaskunnat sotivat keskenään, koko pohjoinen Afrikka ja Lähi-Itä olivat muhamettilaisten hallussa, Konstantinopoli oli menetetty, reformaatio oli jo käynnissä repimässä läntistä kirkkoa jne. Tilanne ei siis ollut erityisen suotuisa, vaan muhamettilaisten valloitusta lähes odotettiin pelonsekaisin tuntein siellä minne muhamettilaiset olivat iskemässä. Lepanton meritaistelun voittoa voikin pitää pelastavana ihmeenä.

Suomessa muistopäivää vietetään huomenna lauantaina, koska tänään on vietetty pyhän Birgitan, sääntökuntalaisen, Ruotsin ja koko Euroopan suojelijan juhlaa. Onkin hyvä muistella ja pitää samalla mielessä, että koskaan ei pidä menettää toivoa. Ei edes Euroopan Unionissa.

Ei kommentteja: