keskiviikko 28. syyskuuta 2016

OppositioKohtalaisen usein törmää vasemmistoliberaaliin ihmettelyyn miksi työväestö ja alempi keskiluokka äänestävät omia intressejään vastaan äänestäessään taloudellista kasvua tuovia globalisaatiota tai EU:ta vastaan. Ihmettely pitää selkeästi sisällään oletuksen, että noiden ihmisten, jotka äänestivät esimerkiksi brexitin puolesta, ainoat intressit olisivat taloudellisia. Heitä ei siis millään tavoin nähdä kulttuuria luovina voimina, vaan oletetaan heidän kuluttajina tyytyvän mihin tahansa, jos se vain takaa heille enemmän rahaa.

Tuossa oikeastaan tiivistyykin nykyinen, vasemmistoliberaali ihmiskuva varsin hyvin. Siitä ihmiskuvasta kumpuaa sitten vasemmistoliberaali politiikka. Luonto, kulttuurinen ympäristö, korkeammat henkiset asiat, historia, kansakunnan kohtalo ja vastaavat asiat eivät työväestön ja alemman keskiluokan päätä vaivaa, vaan nämä asiat saavat heidän mielestään olla missä kunnossa vain, kunhan toimitetaan heille taloudellisia etuja. Sivistyksellisistä asioista päättäminen jää sitten SDP:lle, Vasemmistoliitolle ja Vihreät - De Gröna - puolueelle.

Siksi olisikin erittäin hyvä, jos nämä puolueet tulevaisuudessakin pysyisivät oppositiossa, eivätkä pääsisi vahvistamaan näkemystään käytännön politiikassa. Erittäin valitettavaa taas on, että tällä hetkellä tuo vasemmistoliberaalien ihmiskuva on hegemonisesti hallitseva. Sillä on kuitenkin käytännön politiikan ulkopuolella aina vastassaan ikuinen, henkinen oppositio, joka on tuomittu voittamaan.

2 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Työväenliikkeen perustarkoitus oli ymmärtääkseni alkuvaiheessa juuri työväestön aineellisen aseman kohentaminen. Kun tässä oltiin edistytty, tulivat mukaan kulttuuriset arvot työväenteattereiden ja vastaavien myötä.

Sittemmin poliittinen vasemmisto akatemisoitui ja katsoi kohonneensa alkuperäisen työväenliikeen yläpuolelle. Merkittäviä ovat enää ainoastaan atteet, arvot ja asenteet ja voi kirous ja kuolema! ne pahuksen duunarit kehtaavatkin olla näistä perustavaa laatua olevan tärkeistä asioista eri mieltä kravatti- ja jakkupukujohtajiensa kanssa. Että maamme ei kuuluisikaan kaikille? Etteikö tuottavalla työllä ansaittua verokertymää saisikaan lahjoittaa ulkomaille ja sieltä maahamme tuleville kulttuurinrikastuttajille? Eikö muka olisikaan siunauksellista luovuttaa kansallista (hyi mikä sana!) itsemääräämisoikeutta kansainvälisiin käsiin?

Voi miten tyhmä kansa! Eipä ihme, että vasemmistoliberaaleja epäilyttää pitäisikö äänestäjien entisen ydinjoukon saada ollenkaan äänestää vastaisuudessa. Väärin kun tuntuvat äänestävän. Mutta koska heitä ei oikein uskalla poiskaan karkottaa, on kai tyydyttävä valistamaan heitä oikeaoppiseen ajatteluun ja miettimään vähemmän sellaisia tyhjänpäiväisiä asioita kuin jokapäiväinen toimeentulo ja yhteiskunnan turvallisuus.

IDA kirjoitti...

Jep. Ja jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluu tietenkin paljon muitakin asioita kuin pelkkä rahantulo. Tämän vasemmistoliberaalit, toisin kuin työväestö ja alempi keskiluokka, ovat unohtaneet.