lauantai 22. lokakuuta 2011

Geenin virheellisyysMeemiteoria, jonka mukaan kulttuurievoluutio ( mikä se sitten onkaan ) olisi analoginen biologisen evoluution kanssa on pelkkää roskaa, koska se asettaa kulttuurievoluution kulkemaan biologisen evoluution rinnalla, mutta kuitenkin siitä erillisenä. Ikään kuin sen täydellisenä kuvana, mutta kuitenkin riippumattomana biologiasta. Mitään meemiä ei kuitenkaan edellenkään ole, eikä kukaan, joka jauhaa meemeistä tiedä lainkaan mistä hän jauhaa.

Nykyään kuitenkin puhutaan jo meemien agendasta. Tämä on tavallaan ymmärrettävää, sillä kun asiat irrotetaan siitä mitä ne todella materiaalisessa maailmassa ovat, tullaan todellakin siihen, että niillä pitää olla joku merkitys. Ideoilla voi olla agenda ja useimmiten onkin; luonnolla sellaista taas ei ole koskaan ( ellemme sitten jätä luonnontieteitä ja siirry teologiaan ). Mikäli meemi - mitä todellisuudessa ei ole - olisi täysin analoginen geenin kanssa, niin silloin myös geeneillä pitäisi olla agenda. Ja - pitkä juttu lyhyeksi - tässä vaiheessa tultaisiin siihen, että evoluutio on paitsi päämäärähakuista, myös ohjattua ja säädeltyä.

14 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Ei liity tähän mitenkään, mutta huomasitko edustaja Hakkaraisen uusimman möläytyksen?
Eikö olekin hienoa olla perussuomalainen?

Imulippo kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tiedemies kirjoitti...

Kulttuuri tietenkin kehittyy, mutta sen ympäristö on ihmisten kanssakäyminen ja ihmisten päänsisäinen maailma. On ihan mielekästä käyttää joskus "meemien" kaltaisia kielikuvia, mutta käsitys jonka mukaan kaikki sosiaalinen toiminta on näiden meemien ilmentymistä ja redusoitavissa siihen, on tietysti väärä.

Se on väärä jo yksinkertaisesti siitä syystä, että "meemi" ei voi olla minkäänlaisen reduktion pohja, kun se on pelkkä kielikuva. Samaa Dawkins kyllä sanoo "geenistä", mutta tämä ei sikäli haittaa, että "geeni" on aina kuitenkin itse redusoitavissa jäännöksettä DNA:han(*), mutta "meemillä" ei ole mitään substraattia, johon sitä voi redusoida.

(*) Epigenetiikka operoi eri tasolla, toisin kuin usein kuvitellaan, koska se vain tuottaa polymorfismia fenotyypissä, luonnonvalinnan pitää kuitenkin kohdistua alla olevaan DNA:han.

jadfh kirjoitti...

Ei liity tähän mitenkään, mutta huomasitko edustaja Hakkaraisen uusimman möläytyksen?

Ahvenanmaa olisi tosiaan hyvä paikka mutiaisille ja punikkimokuttajille. Siellä voisivat omilla rahoillaan kehittää sen monikulttuurisen mallivaltion, josta kaikki muut valtiot varmasti olisivat iham perkeleen kateellisia!

IDA kirjoitti...

Tomi:

On se hienoa olla perussuomalainen. Kuinkas muuten? Moniääninen, vapaa puolue. Saa olla erimieltä ;)

Itse en lue lehtiä, mutta jos Hakkarainen on kaljapäissään ladannut tuon Ahvenanmaa-idean, jota Spender sanoo, niin ihan pohtimisen arvoinen juttuhan se on. Kokonaisuus ratkaisee ja minusta PS:n eduskuntaryhmä on toiminut paremmin, kuin uskalsi edes odottaa.

TM:

Kielikuvana meemi on ehkä, mutta vain ehkä, mielekäs. Yleensä puhutaan kuitenkin todella isoista, monimutkaisista ja monipuolisista kokonaisuuksista. Ei joku uskonto tai kulttuuri voi olla mikään meemi tai edes meemipleksi. Jotta meemi voisi olla mielekäs pitäisi nimenomaan määritellä sitä informaation pienintä yksikköä mikä se olisi.

Tomi kirjoitti...

IDA, Hakkarainen ehdotti homojen, lesbojen ja somalien siirtämistä Ahvenanmaalle. Vihervasemmistolaista hän ei puhunut mitään.

IDA kirjoitti...

No voisihan vihervasemmistolaisetkin siirtää Ahvenanmaalle? Itse siirtyisin sinne mielelläni. Harvinaisen kaunis saaristo ja muutenkin todella idyllinen paikka.

Luulenpa vain, että Hakkarainen on taas vain sekoillut median kanssa. Lähtökohtaisesti ilkeille ja pahantahtoisille ihmisille ei kannattaisi olla avoin.

Tomi kirjoitti...

Luulen, että olet oikeassa. Hakkarainen ei ole oppinut vielä median toimintatapoja. Kenties hän myös haluaa pysyä julkisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei taaskaan liity otsikkoon, kuten usein minulla käy täällä, mutta.

Mitä arvelet miten Athletic Bilbao suoritui viime viikon pelistä? Katsoitko niitä vai luitko jälkikäteen miten meni? Europeli oli Salzburgia vastaan ja se päättyi 2-2 ja liigapeli Valenciaa vastaan päättyi 1-1.

Anonyymi kirjoitti...

Lehdestä luin, että Hakkarainen alkaisi olla pidetty kulttihahmo homojen keskuudessa.

Pitää paikkansa tai ei, mutten ihmettelisi. Homoilla on hyvä maku:)

IDA kirjoitti...

Vieras:

Näin Kouvolan asemalla ensimmäisen erän tuosta Valencia - pelistä. Ihan hyvä vierastasuri, mutta olen edelleen hieman huolestunut Athleticin pelityylistä. Kovaa hyökätään, mutta ei juuri puolusteta.

Anonyymi: PS on ennenkaikkea tyyli-kulttuuripuolue. :)

Tiedemies kirjoitti...

Jotta meemi voisi olla mielekäs pitäisi nimenomaan määritellä sitä informaation pienintä yksikköä mikä se olisi.

Lähestulkoon näin ajattelen. Erona on se, että meemi voi olla kyllä mielekäs käsite ja se voi ilmiön kielikuvana ja jonkinlaisena fenomenologisena käsitteenä tulla kysymykseen, mutta kun se selvästi ei ole yhtenäinen abstraktio, niin sitä ei ole mielekästä käyttää muutoin kuin puhtaasti kuvailevassa ja kielikuviin perustuvassa tekstissä.

Ero geeniin on se, että "meemin" alla olevassa substraatissa ei ole mitään, mikä selittäisi sen rakennetta. Kuten sanoit, ei ole pienempää informaation yksikköä, ja toisaalta "meemiä" ei ole mahdollista esittää mitenkään mielekkäällä tavalla itsessään, so. on selvää että sen on oltava komposiitti.

Vrt. Geeni on komposiitti, so. se on pätkä DNA:ta, eikä välttämättä mitenkään määrämittainen tms, ja vaikka se on hyödyllinen apukäsite, voitaisiin vallan hyvin puhua pelkästään DNA:sta, ja tämä ei mitenkään rikkoisi kuvausta.

Meemillä ei tällaista alempaa tasoa, ja toisaalta, se ei myöskään selvästikään jäännöksettä selitä monimutkaisia ilmiöitä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö se osmo soininvaaraki möläyttele kaikkee, mutta kukaan noteeraa

Anonyymi kirjoitti...

Jännä miten meemeistä jaksetaan blogeissa väitellä, vaikka meemiteorialla ei ole mitään tieteellistä asemaa.