lauantai 15. lokakuuta 2011

Paskalehdestä, päivää...

Tuli luettua IltaSanomat. Vahinko mikä vahinko.

Minulla ei ole mitään syytä puolustella lestadiolaisia tai nivalalaisia; lestadiolaiset todennäköisesti hekin tuomitsevat minut jyrkemmin helvettiin kuin konsanaan tuomitsevat sinne ateistit ja demarit. Iltasanomissa oli kuitenkin laajahko juttu, jossa lehden tutkiva journalismi oli paneutunut lestadiolaiseen liikkeeseen, sen piirissä tapahtuneisiin hyväksikäyttötapauksiin ja Nivalan kylän jakaantumiseen. Asiantuntijaksi ja ainoaksi sellaiseksi lehti oli löytänyt Varpu Vilkuna nimisen naisen, jolta suora siteeraus: "Mailmalla katolisessa kirkoissa pikkuisten kuoripoikien hyväksikäyttö on enemmän sääntö, kuin poikkeus." Tätä Iltasanomien toimitus sitten alleviivasi.

Tason ollessa tämä on itsestään selvää, että kyseessä on vain älyllisesti alamittaisen median hysteerinen ajojahti lestadiolaisia kohtaan, johon kenenkään ei kannata ottaa mitään asiallista kantaa. Mikäli lestadiolaiset alkaisivat keskusteluun median kautta, kuten Iltasanomat hurskaasti toivoo, se käytettäisiin vain ja ainoastaan tilaisuutena hyökätä heitä vastaan entistä voimakkaammin ja jos taas joku asiallinen ja järkevä ihminen osallistuisi keskusteluun tasapuolisuuteen pyrkien, hänet leimattaisiin lestadiolaisten puolustajaksi, ellei jopa ääri- tai laitapuolustajaksi.

Sen, joka väittää, että minkäälaista kulttuurin rappiota ei ole tapahtunut kannattaisi tutkailla aikakausi- ja sanomalehtiä kehitystä muutamien vuosikymmenien aikana. Siinä se ilmenee kaikkein selvimmin. Lehdille ei ole olemassa kuin ääri-ilmiöitä ja, kun todellisuudessa ääri-ilmiöt todella harvinaisia, niitä täytyy epätoivoisesti kehitellä ja keksiä. Maailmassa tuskin onkaan enää muuta paikkaa, jossa tasapäisen rauhallinen ja keskiverto poroporvarillisuus vallitsisi. kuin lasitalon kahvihuoneet. Siis mediasta päin katsoen.

Toisaalta noille lehdille kyllä on nyt elävä ja toimiva vaihtoehto, enkä jaksa uskoa, että seuraavat sukupolvet enää niitä lukisivat.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Iltasanomissa oli kuitenkin laajahko juttu, jossa lehden tutkiva journalismi oli paneutunut lestadiolaiseen liikkeeseen, sen piirissä tapahtuneisiin hyväksikäyttötapauksiin ja Nivalan kylän jakaantumiseen. Asiantuntijaksi ja ainoaksi sellaiseksi lehti oli löytänyt Varpu Vilkuna nimisen naisen, jolta suora siteeraus: "Mailmalla katolisessa kirkoissa pikkuisten kuoripoikien hyväksikäyttö on enemmän sääntö, kuin poikkeus." Tätä Iltasanomien toimitus sitten alleviivasi."

Olisiko mitenkään mahdollista, että skannaisit tämän jutun. Google ei löytänyt tuolla hakulauseella mitään, joten oletan, että tuo on ollut ainoastaan paperilehdessä. Asiasta olisi hyötyä nyt Freddyn saaman syytteen takia.

IDA kirjoitti...

Itse asiassa voi olla, jos löydän lehden vielä jostain. Kyseessä oli viime lauantain Iltasanomat, jossa siis oli laaja juttu lestadiolaisista.

Sinänsä voisikin olla hyvä Freddyn puolustukselle, koska Freddy on syntyjään katolilainen. Voisi osoittaa miten suomalainen media ihan julkisesti, jatkuvasti ja ilman mitään tunnonvaivoja panettelee hänen sukunsa uskoa :)

Anonyymi kirjoitti...

kyllä se varpu onkin ääliö! :D

IDA kirjoitti...

En tiedä onko, mutta jos huomioi esimerkiksi Halla-ahon tuomion perustelut, niin ainakin Iltasanomien päätoimittaja olisi samoin perustein tuomittava Uskonrauhan rikkomisesta.

Kristityt pitävät kirkkoa pyhänä. Kaiketi jopa suuremmassa määrin, kuin islamin usko Muhammedia.