Televisiosta näyttää tulevan yhteispohjoismainen jumalanpalvelus*. Pysähdyin katselemaan sitä kahvia hakiessani. Vaikka suhtaudun positiivisesti kaikkeen uskonnon harjoittamiseen olisin kävellyt kyseisestä kirkosta ulos jo Kyrie Eleisonin - johon oli runoiltu uudet sanat - aikana. Nyt katsoin vielä Glorian, jossa myös oli uudet, pohjolan vaaleille pedoille paremmin sovitetut sanat. Sitten oli pakko vetäytyä.
Nythän on niin, että pohjoismaat ansaitsevat kyllä kaiken mikä niitä tulevaisuudessa mahdollisesti kohtaa.
*Tulee varmaan Areenaankin, en kuitenkaan tohdi linkittää.
6 kommenttia:
Vihapuhetta? ;)
Järkytyin ja kauhistuin aidosti. Ilmaisin vain tuota tunnetta ;)
Ehkä pitäisi vahvistaa itseään, katsoa tämä Areenasta ja ruotia kaikkea mikä siinä on väärin.
IDA, olen pitemmän aikaa halunnut kysyä sinulta tätä. Mitä tuo otsikon nimi tarkoittaa? Mitä aikakautta, tai vuosisataa, vuosikymmentä, muutaman vuoden jaksoa, tai yksittäistä vuotta tarkoitat?
Itselleni tulee mieleen vuodet 1979-1989 jolloin työttömyys oli vähäisempää, ja se oli vähäisempää kaikissa maan osissa. Jopa Kainuun maakunnassa oli alle 10 prosentin työttömyys parhaimpina vuosina.
Ja jos alemmat työttömyysluvut selitetään sillä että porukka oli ruotsiin muuttanut 1960-70-luvuilla, niin Ruotsiin muuttaneilla oli kuitenkin edes työ Ruotsissa. Siinä mielessä en pidä sitä tilastojen kaunistamisena.
Sodanjälkeisinä vuosina 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla ilmeisesti sai töitä suunnilleen siten kun kysyi tehtaan portilta että onko töitä. Jos kysyjällä ei ollut aiempaa työkokemusta mistään, niin hetken päästä pomo sanoi että ota harja.
1920-luku oli tietynlaisen optimimin aikaa vähän aikaa sitten itsenäistyneelle maalle. Elinkeinot ja ulkomaankauppa kukoisti New Yorkin pörssiromahdukseen asti. Toisaalta pörssiromahduksen jälkeen 30-luvulla oli elpymistä ja muistaakseni sotaa edeltänyt rauhan vuosi 1938 oli kaupalle ja kansantaloudelle hyvä. Omaa asemaa oli mahdollista parantaa jos viitsi nähdä kovasti vaivaa noissa oloissa.
Itse asiassa 1920-luvun Saksassa oli elpyminen ehtinyt alkaa hyperinflaation jälkeen, elpymistä kesti pörssiromahdukseen asti. Se oli varmaan yksi syy miksi Hitler onnistui nousemaan valtaan.
Ennen ensimmäistä maailmansotaa oli belle epoque-ajanjakso joka päättyi tuohon suursotaan. Tietynlaista olojen paranemista ja kaupan vilkastumista oli kerennyt tapahtua joten siihen varmaan perustuu tuo belle epoque-nimi. Saksa oli über alles, nyt se on vaan torso, joka pidetään kuohittuna EU:n avulla. Termillä belle epoque halutaan kai korostaa sitä että vuodet ja vuosikymmenet jotka seurasivat 1. maailmansotaa, olivat tietyilla tavoin arvioituna huonommat kuin aika ennen 1. maailmansotaa.
Ennen sai sanoa sanan neekeri ilman sanktioita. Se oli neutraali sana. Siitä eivät edes neekerit valittaneet. Valittivatko neekerit sitä että myytiin Neekerin pusuja ja Laku-Pekka-nimisiä lakritseja?
Taide oli hienompaa ennen. Arkkitehtuurissa noudatettiin kauneusarvoja ja siinä käytettiin koristeluja 1920-luvulle saakka. Silloin oli oli 1920-luvun klassismi ja art deco-tyyli, joissa on vielä pikkaisen koristeluja. Sen jälkeen ilmestyi funktionalismi joka pilas kaiken. Olet kai lukenut Ruukinmatruunan kirjoituksia arkkitehtuurista?
Tässä terveellinen reality check aiheesta. Se oli aika, jolloin ruukinmatruunan isoäiti myytiin huutokaupalla lapsiorjaksi kun hän jäi orvoksi.
[Sanavahvistus: "tingi"]
vieras:
Itämaisen, syklisen historiankäsityksen mukaan kulttuuri tekee hidasta kuolemaa ja kaikki muuttu aina vain huonommaksi. En nyt varsinaisesti jaa sitä historiankäsitystä, mutta se on tietyllä tavalla vetävä.
Itse varsinaisista ajoista voisi varmaan sanoa hengellisessä mielessä ajan ennen reformaatioata ja noin muuten 50-luvun Suomen tai Suomen ennen 70-luvun eittämätöntä henkisen rappion alkua.
Matias:
En tiedä tuosta tanssista. Olihan se korskeaa steppailua. Toisaalta lukemani mukaan ranskalaiset olivat vastauskonpuhdistuksen aikana näreissään, kun espanjalaiset karmeliitat saattoivat tanssahdellakin kuorossa. Symppaan espanjalaisia karmeliittoja tässä ;) Toisaalta ne tuskin olivat tanssiesityksiä ja he tuskin tosiaan steppailivat alttarin edessä.
Muutenhan tuo tosiaan oli puhtaasti karmaisevaa. Katsoin itsekin kokonaan nyt. Evankeliumi jätettiin kokonaan väliin. Ehkä päivän evankeliumiteksti ei sopinut saarnan sanomaan. Herra armahdan ja Kunnian lisäksi myös uskontunnustus oli täysin oudoilla, uusilla sanoilla. Muutenkin kaikki oli vähintäänkin vähän vinksin vonksin. Isä meidän-rukouksen sanoja ei sentään ollut muutettu.
Ihmeellistä myös, että messu oli otsikoitu eteläamerikkalaiseksi. Ei siellä kai sentään tuollaisia messuja pidetä. Ihan alkuperäisen ja aidon ruotsalainen tuo oli.
Ironmistress:
Pientä se on orjuus sen rinnalla, että sielu johdatetaan harhaan.
Lähetä kommentti