lauantai 12. helmikuuta 2011

Lippulaiva hädässä

Aamukahvitelevisiossa Paavo Lipponen selittää, että suomalaisen talouden lippulaiva on merihädässä. Eilen Mauri Pekkarinen esitti, että Suomeen on nyt ensimmäistä kertaa tulossa uuden- huipputeknologian rakennemuutos, kun ennen on ollut vanhan ( vanhentuneen? ) teollisuuden rakennemuutoksia. Kaikki tämä perustuu tietenkin pohjimmiltaan väärään ajatteluun. Ihan perusjuttuna olisi huomattava, että vanha, raskas teollisuus oli täysin huipputeknologian kyllästämä ja siellä tapahtui koko ajan innovaatioita. Tätä ministerit eivät ilmeisesti tiedä. Tuulimyllyjen rakentaminen Summassa on suurin piirtein sama asia paperin tekoon verrattuna, kuin kaarnaveneen veistely lapsille verrattuna talon tekoon. Tosin tehdään Suomessa lasikuitua niihin siipiin huipputeknologialla kyllä, mutta suunta lienee se, että se ostettaisiin mieluummin muualta. Paperi, paperin teko ja paperiteollisuus eivät ole kadonneet maailmasta minnekään ja teknologia alalla kehittyy edelleen. Paperiteollisuus on kadonnut vain Suomesta, joka oli sen teknologian kehityksen huipulla.

Teknologiaan voisi karkeasti kuvata korttitaloksi, jonka pohjana on tuotanto. Tuotannon kadotessa koko korttitalo hajoaa ja sitä rakennetaan sinne missä tuotantoa on. Ellei innovaatioilla ja suunnittelulla ole elävää kosketusta tuotantoon ne jäävät tyhjän päälle. Siis siinä mielessä, että niistä olisi jotain kansantaloudellista hyötyä. Hyödyn ottaa aina se, joka toteuttaa suunnitelmat ja tekee niistä esineitä, joita voi kaupata. Z8 on ihan hyvä puhelin vaikka se on samanlainen kuin N8. Mutta se siitä.

En tiedä onko Nokian ja Microsoftin liitto Windows 7-  puhelimien tekemiseksi hyvä juttu. Luulen, että on. Peruskoulussa oleva veljenpoika vaihtoi Android-puhelimeen joten nappasin häneltä kokeiltavaksi vanhan Nokia MusicXpress SuperPopHyper - puhelimen ja hyvin toimii. Viktoria Mulovan viulusoolot soivat puhtaan stereofonisesti sauvakävellessä ja kalenteri, sekä kello on. Voisin kyllä olla ilmankin.

Ja Japanilla menee edelleen ihan hyvin vaikka Kiina onkin menossa ohi.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä huomioita. Kiitos!

Tiedemies kirjoitti...

Ei kai se ongelma paperiteollisuudella ole se, ettei se ole korkeaa teknologiaa, vaan se, että kustannusrakenteen, raaka-ainetarpeen, asiakkaiden etäisyyden jne. vuoksi sitä ei kannata tehdä Suomessa.

Teillä nassukoilla on kummallinen hellyyttävä kuvitelma, että joku puolueviskaali voi päättää mitä teollisuutta kansakunta tekee, ja että joku Pekkarinen on vaan tyhmä, kun päättää väärin.

IDA kirjoitti...

No ei siis minun ongelmani, eikä varsinkaan vikani ole, että valtio yrittää jotain tällaista strategiaa ja puhuu siitä julkisesti.

Ja teidän punavihreiden sosialistien on aivan turha syytellä meitä natseja siitä, että me arvostelemme teidän valtiojohtoista, holhoavaa politiikkaanne. Eikö teille riitä, että te innovaatioinnossanne tuhoatte kansansivistyksen? Onko pakko tuhota myös kansantalous? Häh?

Suomi on täsmälleen yhtä kaukana kaikista markkinoista. Ja kevyesti liikkuva "Intellectual property", jos sellaista on, on viime kädessä aina ilmaista, eikä siitä kukaan maksa ainakaan niin, että se kansantaloutta hyödyttäisi. Se, että punavihreät mieluummin tuhoavat vielä olemassa olevien intiaanien asuinmaat paperinhimossaan ei tarkoita sitä, etteikö suomalainen metsänhoito olisi ollut myös luonnonsuojelullisesti huippuluokkaa ja etteikö raaka-ainetta olisi ollut riittävästi. Yleiseen kustannusrakenteeseen taas pitäisi nimenomaan politiikalla voida vaikuttaa. Jos ei voida niin mitä koko politiikalla tekee? Torjua auringon aiheuttamia muutoksia ilmaston lämpötilaan, että riittää väiteltävää ja seminaarimatkailua täältä ikuisuuteen?

IDA kirjoitti...

Lisätään tuohon vielä kemian teollisuus ja metalliteollisuus, jotka molemmat ilmeisesti vaihdetaan viherpoliittisella päätöksenteolla tuulimyllyjen lapakulmien ohjelmalliseen tarkkailuun ja ohjaamiseen. Ohjelmat varmaan tehdään Nokialta ostetun Symbian käyttöjärjestelmän pohjalle vielä.

Anonyymi kirjoitti...

Etäisyys on jotekin ristiriitainen käsite. Puhutaan kuljetusmatkoista ja kuljetuskustannuksista. Sitten sanotaan että etäisyyksillä ei ole merkistystä ja että kannattaa tännekin tuoda Kiinasta tai Etelä-Amerikasta tavaraa tai Australiasta viljaa tms. Missä lie minunkin tietonkone tehty ja mistä kuljetettu. Pakastimessa on uusseelantilaista lammasta.

Raaka-aineiden kuten metallien maailmanmarkkinahinnat taas ovat pörsseissä noteerattuja, joten esim. kiinalainen maksaa kullasta, nikkelistä, tms. saman pörssihinnan kuin esim. amerikkalainen.

Kumitonttu kirjoitti...

Punaisten puolella taisteli yksi pappi ase kädessä, Ruotsinpyhtään kappalainen ja punakaartin päällikkö Einar Rauhamäki.

HS

IDA kirjoitti...

Pyhtäällä, ja varsinkin Ruotsinpyhtäällä, kaikki on toisin.

Mielenkiintoinen kirja varmasti. Vaikea oikeastaan kuvitella mihin papit yleensäkään ovat puolenvalintansa perustaneet. Suomessa ei varmasti ollut sellaista hyökkäystä kirkkoa vastaan kuin Venäjällä tai myöhemmin Espanjassa.

En tiedä kenen piikkiin tuo mieletön jesuiittavertaus menee, mutta resonoidaan morfisesti nuhteet medialle yleensä.