torstai 8. lokakuuta 2009

Paska maa

Suomi on sellainen ainakin rehdeille ugrimeiningin ystäville. Esimerkiksi Unkarissa luetaan kouluissa Kalevala kokonaisuudessaan läpi. Suomessa ei lueta edes lasten Kalevalaa. Suomessa on varmasti ylioppilaita, jotka eivät edes tiedä mikä Kalevala on.

Väitän, että tämän kyllä myös hyvin huomaa. Valitettavasti. Onhan täällä sä-passiivia jauhavia televisioesiintyjiä pilvin pimein kulttuurielämän huipulta ministeritason kautta hornulakuskeihin koukaten. Tämä oikeasti korpeaa, sen kuuleminen on kärsimystä. Timo Vihavainen on varmasti kirjassaan, jota en vielä ole lukenut, oikeassa, mutta ei älymystön edustajana uskalla lainkaan ehdottaa toimenpiteitä. Itse uskallan: Jalkapuu on hyvä ja armelias rangaistusmuoto. Tulisi kirkkomäille taas vipinää, kun kaikki Kalevalaa tuntemattomat sä-passiivin jauhajat pistettäisiin sunnuntaisin jalkapuuhun messun ajaksi. Tunti ennen ja tunti jälkeen olisi ihan kohtuullinen aika. Satoi tai paistoi. Tällä sivistyttäisiin jo aika pitkälti, eikä sen kummempia seminaareja tarvittaisikaan.

Ehdotuksen saa toteuttaa ilmaiseksi.

27 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Olet oikeassa, hyvä Ida. Kiitos, että annoit idean. Kysyn ensi viikolla oppilapsiltani, ovatko he ylpeitä esim. Daniel Jusleniuksesta, H.G. Porthanista, Lönnrotista ja nimenomaan Kalevalasta, ja kun vastaus on melko itsestään selvästi "EI", kysyn, miksi kalevalainen eetos ei kelpaa. - Kalevalan sampo on muuten se sama valistuksen kone, joka näkyy särkyneen (kaatuneen) oikeassa maailmassa ja ensinnä Suomessa, ellen erehdy.

Anonyymi kirjoitti...

Oho! Unkarissa sivistys selvisi hyvin neuvostoajan ja -miehityksen läpi. Mutta Suomessa sivistykselle on käynyt perin kehnosti (ja sama taitaa koskea siveyttä ja siveellisyyttä).

Anonyymi kirjoitti...

Ulkomaalaiset Suomen-ystäväni ovat toivoneet saavansa minulta tuliaisina Suomesta 'Koirien Kalevalan'. Tuhat tulimmaista!

IDA kirjoitti...

Yliopistoihin pitäisi luennoitsijan tueksi palkata sellainen salissa kiertävä lukkari, joka pamauttelisi opiskelijoita karttakepillä päähän, jos he tuolla tavoin vastaisivat väärin.

Ano:

Unkarissa kuulemma myös opiskellaan aika paljon suomea. On siis mahdollista, että kaunis kielemme säilyy sivistyskielenä hallinnostamme huolimatta.

Juho kirjoitti...

Onhan täällä sä-passiivia jauhavia televisioesiintyjiä pilvin pimein kulttuurielämän huipulta ministeritason kautta hornulakuskeihin koukaten. Tämä oikeasti korpeaa, sen kuuleminen on kärsimystä.

Halleluja! Vihdoin sain todisteita sä-passiivin ulkopuolisesta elämästä. Luulin jo olevani ainoa eloonjäänyt, jolle tämä anglismin uusi kukkanen ei ole auennut.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin romantisesti ajattelen, että meidän kaunis kielemme säilyy eksiilissä, in exilio. Siellä opetetaan ja opitaan morfologiaa & syntaksia, joista molemmista on Suomenmaan kouluissa ja yliopistoissa luovuttu. Muuan prof. Auli Hakulinen introdusoi tänne ns. "sosiaalisen kieliopin". - Sen mukaan kieliopin ja oikeinkirjoituksen vaatiminen olisi rikos ihmisyyttä ja suomalaisuutta vastaan: "Kirjat pois ja kommunikoimaan!"

Mills kirjoitti...

"Minäkin romantisesti ajattelen, että meidän kaunis kielemme säilyy eksiilissä, in exilio.. Muuan prof. Auli Hakulinen introdusoi tänne "

Onko tuo latinismi ja aglismi sitten kauniimpi tapa ilmaista itseään suomeksi? Mieluummin kuuntelen sä-passiivia. Olen ainakin käsittänyt, että ihminen voi olla sivistynyt tekemättä siitä numeroa.

Muistan kuulleeni, että unkarilaiset lukevat lukiossa pakollisena 30 romaania lukukaudessa. Suomessakin tähän voisi päätyä, jos turhat kieliopinnot karsittaisiin. Luulen, että tämänkaltainen vähentäisi kansamme raaistumista - muotoina voisi sitten olla kauniimpaa puhuttua kieltä, vaikka olen sitä mieltä, että kirjakieli kirjalliseen ilmaisuun ja yleiskieli yleiskielenä, oli se sitten murretta tai slangia.

ps. Vihavaisen loppukaneettihan muuten kirjassaan oli jotain sellaista, että hän ei tarkoita, että maahanmuuttoa pitäisi vastustaa. Tämä siis sen jälkeen, kun hän oli rajusti kritisoinut maahanmuuttoa. Hieman ihmetytti, ei siinä sen kummempia perusteluja ollut.

IDA kirjoitti...

"ps. Vihavaisen loppukaneettihan muuten kirjassaan oli jotain sellaista, että hän ei tarkoita, että maahanmuuttoa pitäisi vastustaa. Tämä siis sen jälkeen, kun hän oli rajusti kritisoinut maahanmuuttoa. Hieman ihmetytti, ei siinä sen kummempia perusteluja ollut."

Nykyään jokaisen on sanottava, että että ei vastusta maahanmuuttoa. Itse kyllä vastustan ihan pokkana. Rajalla jokaiselta pitäisi tentata Kalevalan säkeitä ja ne, jotka eivät osaa, voisi yksintein käännyttää takaisin sinne mistä ovat tulossa.

Mills kirjoitti...

"Nykyään jokaisen on sanottava, että että ei vastusta maahanmuuttoa."

No eikös laiva nyt jo ole kääntynyt - mutta että Vihavainenkin. Tai sitten hänellä oli jokin korkeampi ajatus, jota en ymmärtänyt.

"Itse kyllä vastustan ihan pokkana. Rajalla jokaiselta pitäisi tentata Kalevalan säkeitä ja ne, jotka eivät osaa, voisi yksintein käännyttää takaisin sinne mistä ovat tulossa."

Mulle riittäisi kova hinku lukea sitä Kalevalaa (+ ne muut hyvät syyt, miksi maamme heitä tarvitsisivat).

Anonyymi kirjoitti...

"Rajalla jokaiselta pitäisi tentata Kalevalan säkeitä ja ne, jotka eivät osaa, voisi yksintein käännyttää takaisin sinne mistä ovat tulossa"

Pitäisi kai sitten myös rajojen sisällä olevista heivata ne, jotka eivät tuon ikävän teoksen toinen toistaan vieraampia värssyjä osaa. Tulisi aika autiota, mutta sittenhän täällä olisi tilaa jaagata nuoria neitoja se kummallisen ruma lätsä päässä.

IDA kirjoitti...

"Pitäisi kai sitten myös rajojen sisällä olevista heivata ne, jotka eivät tuon ikävän teoksen toinen toistaan vieraampia värssyjä osaa. Tulisi aika autiota, mutta sittenhän täällä olisi tilaa jaagata nuoria neitoja se kummallisen ruma lätsä päässä."

Ne opetetaan. Metodi on esitetty yllä olevassa postauksessa.

Milla:

Olet nyt selvästi liian liberaali, mutta ehkä tuolla syyllä voisi myöntää jonkinlaisia väliaikaisviisumeja opiskelua varten.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitat huonoa suomea. Etkö tosiaan osaa paremmin sanojasi asettaa? - Lauseenjäsenistä tärkeimmät ovat subjekti, predikaatti, predikatiivi ja objekti. Tiedätkö, mitä ne ovat? Niillä jo pärjää, jos lisäksi ottaa eufonian huomioon / varoo kakofonisuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää siltä, valitettavasti, että Kalevalavastaisuutta Suomessa jatkuvasti esiintyy, vaikka ketään ei pakoteta opettelemaan ulkoa edes sataa, saati sitten tuhatta säettä. - Traditio säilyisi vain siinä tapauksessa, että kaikki koulukkaat opettelisivat Pakko-Kalevalan ulkoa. Optioksi ei Homeros käy, eikä ymmärtääkseni myöskään 'El Cid'.

Anonyymi kirjoitti...

Emeritaprofessor Auli Hakulinen (fem.) on kyllä oikeassa, kun hän sanoo, ettei latinapohjainen lauseenjäsennys mitenkään passaa ssuomen kieleen. Hiiteen subjektit ja objektit!

IDA kirjoitti...

"Kirjoitat huonoa suomea. Etkö tosiaan osaa paremmin sanojasi asettaa? - Lauseenjäsenistä tärkeimmät ovat subjekti, predikaatti, predikatiivi ja objekti. Tiedätkö, mitä ne ovat? Niillä jo pärjää, jos lisäksi ottaa eufonian huomioon / varoo kakofonisuutta."

Oles nyt hiljaa, että ei tarvitse laajentaa rangaistuskäytäntöjä myös ikuisiin kansakoulunopettajiin. Tämänkin toteuttamisessa tulee olemaan oma työnsä.

Anonyymi kirjoitti...

Milla-rukka on näköjään tyhmä, ellei hän sitten tieten tahtoen representoi tyhmänä olemisen surkeaa moodusta! - Mutta ignoranttiutesi, hyvä Milla, tietämättömyytesi, ei tee sinua trendikkääksi; se ei yksinkertaisesti pue sinua.

IDA kirjoitti...

Ei ole. Milla siis tyhmä, vaan pikemminkin viisas.

Sitä paitsi hän tuntee Kalevalan. Ja se riittää. Ei tässä nyt pidä ihmisiltä kuitenkaan mahdottomia vaatia. Riittää, että joko opitaan perusasiat tai istutaan jalkapuussa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä on. Anteeksi, Milla ja Ida. Akateemisen ihmisen ei kuitenkaan soisi paheksuvan muutamaa vierasperäistä sanaa. En itse pysty helposti vaihtamaan esim. 'kommentointia' johonkin puristisesti kotoperäiseen ilmaisuun. Ja lopetan ikuisiksi ajoiksi nootittamiseni (latinaa sekin) tähän viestiin. En muuten tarkoittanut, että Ida kirjoittaisi huonosti. Päinvastoin. Iloitsen, etteivät kaikki inhoa Kalevalaa, saa siitä nausea-nimistä vaivaa entisten päälle. Hyvää oloa ja pian alkavaa pikkujouluaikaa kaikille.

IDA kirjoitti...

Älä nyt?

Henkilökohtaisesti kyllä arvostan klassista tyyliä. Ja, jos tahto ja kyvyt riittävät - tai jos on mieli, niin kuin on kieli :D - yritän opetella vielä latinan.

Oikeastaan tästäkin saisi laajemman ohjelman ja voisimme unohtaa erimielisyydet: koska läntisen ja itäisen kirkon raja on historiallisesti kulkenut Kymijoen Ahvenkosken haaraa pitkin heivataan pakkoruotsi kouluista pois ja sen tilalle otetaan latina ja kirkkoslaavi, joista oppilas voi vapaasti valita toisen. Näin kun hiljalleen sivistytään voidaan vaatia Venäjältä Karjalaa takaisin tai jopa vetää raja Vienan lahdelta Laatokkaan, koska ne alueet ovat suomalaisen ortodoksisuuden ydinalueita ja välttämättömiä sille, että idän kirkko olisi lännen kirkon veroinen. Uskon, että tämä menisi venäläisiin täydestä ja lopulta saavuttaisimme ekumenian ;)

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
milla kirjoitti...

"Milla kannattaa trendikkäästi v-tyyliä, se kun on muotia (anteeksi tautologia)."

En oikeastaan kannata mitään muodin vuoksi. Olen metsän, peltojen ja kivojen ihmisten keskellä kasvanut ja oppinut pitämään aitoudesta - oli se sitten klassista tai havukka-ahoa.

Minua vain ihmetyttää ettei "introdusoida" -sanan suomalaista vastinetta voi käyttää. Mutta tosiasia on tietysti, että kyseinen Anonymous voi olla klassinen ihan fiksustikin, eikä vain niin, että jäisi muotokeikistelyyn. Eihän sitä yhdestä tai useammastakaan viestistä voi päätellä.

Sarsila, ymmärrät varmaan, että "klassisuudesta" voi tulla pienissä piiriissä muodikasta, jolloin se ei enäää vastaa alkuperäistä tarkoitustaan. Sitten aletaankin erottelemaan ihmisiä latinismien ja sä-passiivien käytön perusteella. Siinä menee lapsi pesuveden mukana: slangia ja murretta puhuvalla voi olla suurempi intohimo kauneuteen, totuuteen ja tietoon kuin sivistyssanasnobilla. Ei se muoto vaan ne motiivit ja sisältö!

milla kirjoitti...

"Kymijoen Ahvenkosken haaraa pitkin heivataan pakkoruotsi kouluista pois ja sen tilalle otetaan latina ja kirkkoslaavi, joista oppilas voi vapaasti valita toisen."

Itsekin heivaisin pakkoruotsin ja lisäisin omaa kirjallisuutta ja muun kulttuurin opiskelua sekä filosofiaa.

Perustelut: suomalaislapset johtavat pahoinvoinnissa ja pärjäävät Pisa-tutkimuksissa. Nyt olisi aika panostaa terveeseen sieluun, tämä kansa alkaa mätääntyä henkisesti.

Uusia Huovisia ja Linnoja kaivataan. He olivat niitä unilukkareita, jotka pitivät kansan itsetunnon ja suomalaistyyppisen sivistyksen kunniassa ja kehittivät sitä. Ei siihen ole kuulunut - tai siihen kaikkein jalostuneimpaan muotoon - ole kuulunut muiden maiden fraasilauseiden jäljittely, anteeksi nyt vaan..:)

Ps. Tämä ei tietenkään tarkoita, että automaattisesti halveksisin klassisia termejä käyttäviä.

IDA kirjoitti...

Linna jäljittelee ehkä enemmän kuin Huovinen.

Itse olen päätymässä sellaiseen ajatukseen, että Suomen ruotsalaistaminen alkoi vasta 1500-luvulla, jolloin valtio ryösti kirkon omaisuuden. Tästä sitten lähdetään, että saadaan materialismikin mukaan taistoon, eikä jäädä pelkästään hengelliselle tasolle.

Ruotsalaistaminen oli kaikkineen paska juttu, koska ruotsalaiset ovat osoittautuneet kansaksi, joka valtiollisessa kliimaksissaan ei ole pystynyt antamaan maailmalle muuta kuin Abban ja jotain muita tyhjäpäisen popmusiikin säveltäjiä, sekä joukon uskomattoman älyvapaita dekkarikirjailijoita minkä tuottamalla rahalla he ostavat tolloilta ja täysin vailla klassista sivistystä olevilta suomalaisilta poliitikoilta pois Suomen teollisuuden.

Pikkuhiljaa tältä pohjalta syntyy konservatiivinen vallankumous ;)

Mills kirjoitti...

"Linna jäljittelee ehkä enemmän kuin Huovinen."

Sen kummempia kirjallisuusanalyyseihin menemättä, otin nuo vain esimerkkeinä suomalaisuuden muovaajista, jotka eivät koskaan lankeisi latinismeihin ja anglismeihin.

En oikeastaan näe niiden käyttöä sinänsä perustellumpana kuin sä-passiivin käyttöä (paitsi, että sä on kuitenkin suomea..). Ennemminkin inho slangin käyttäjiä kohtaan kai liittyy yleiseen sivistymättömyyteen, joka yhdistetään slangin käyttöön. Se on kuitenkin karkea yleistys. Moni v-sanan käyttäjäkin voi paljastua fiksuksi ja lukeneeksi.

Tuossa päättelyssä on muutenkin ongelmana se sama vanha kaksinapaisuus: "klassisuuden" nimeen vannovat unohtavat, että sä-miehet ja naiset voivat olla lähempänä kansanomaisuutta, jota linnat ja huoviset edustavat ja jotka ovat tämän kansan tehneet.

Itse vierastan molempia stereotyyppejä, vaikka näitä tuntuu oikeastikin olevan olemasassa. Jos joudun tällaiseen seuraan olen automatisoitu käyttäytymään "viholliskuvan" tavoin, "klassisesti" häkkisten seurassa ja "juntisti" klassikkojsen seurassa - sen verran ärsyttäviä molemmat tyyppit ovat.

IDA kirjoitti...

Onhan se noinkin, mutta alunperin kyse oli juuri sivistyslaitoksista eli koulusta ja Yleisradiosta. Kirjoittelin tuon, kun jossain kulttuuriohjelmassa hyvinkin sivistynyt täti selitti tyyliin "kun sä teet sitä ja kun sä ajattelet tätä niin sä..." ja toisaalta kuultuani, että Unkarissa luetaan koko Kalevala koulussa.

Sä-passiivi nyt ei varsinkaan ole lähtöisin mistään kansankielestä tai murteista vaan englannista ja ehkä hyvinkin pinnallisesti opitusta sellaisesta.

milla kirjoitti...

No juu, ehkä olisi hyvä, että instituutiot olisivat konservatiivisia, jotta kielelliset muutokset olisivat riittävän hitaita.

Vielä saivartelua sä-passiivista: tulee englannista, mutta merkittävä osa murteiden ja slangin sanoista tulevat vieraista kielistä kuten mesta, palttoo venäjästä tai pruukata ja alvariinsa ruotsista.

Ongelma tämä on silloin, kun kieli (ja ihmismieli) köyhtyvät ja/tai muuttuvat liian nopeasti.

Unknown kirjoitti...

Massojen aika on luonnollisesti ja oikeutetusti merkinnyt "Das Man" -ihmisyyden (ja samalla "sosiaalisen kieliopin") vahvistumista elitistisen muotokulttuurin ja tradition ja klassillisen kieliopin ja siis vanhakantaisen kielikonseptin kustannuksella.

Moinen omanlaisensa germanismi (siis Heideggerin "Das Man") sopii tähän keskusteluyhteyteen varsin hyvin.

Suomessa 'filosofia' toimii toistaiseksi paljossa anglismin kannattamana gresisminä, joka tietysti aavistuksen vaivaa niitä, joiden mielestä pitäisi tyytyä 'viisaustieteen' antiin. Filosofia tuskin siinä mitään menettäisi, jos sen sijasta meillä alettaisiin puhua yksinomaan viisaustieteestä. "Das Man" näyttää tässäkin maassa mielistyneen 'filosofiaan', mutta ehkä joku puristisuutta tavoitteleva kirkasotsainen konsultti saa sen pään käännetyksi toiseen suuntaan, mitä tosin on vaikea uskoa.