keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Aina yllättävä inkvisitio


Vaikka kukaan ei enää uskokaan todelliseen historiaan, koska se on tapahtumaköyhempää ja leppoisampaa, kuin kiihdytetty, raakuuksilla mässäilevä ja niihin tiivistetty versio historiasta, niin jaetaan silti tämä Olli-Pekka Vainion artikkeli:

Järkyttävä totuus inkvisitiosta.

Historian tutkijoille tuo kaikki on ilmeisesti ollut selvää jo pitkään, mutta yleiseen tietoisuuteen tuo tuskin nousee. Jos nykyinen media tekisi historiallisen jutun inkvisitiosta, se keskittyisi järkyttävimpään mahdolliseen yksittäiseen tapaukseen minkä se satojen vuosien ajalta onnistuisi löytämään ja kuvailisi sitä goremaisen tarkasti vihjaillen samalla erilaisin hämärin detaljein, että näin oli aivan yleisesti. Eikä siinä sinänsä mitään, sillä menneisyys on kuitenkin aika vaaraton projisoinnin kohde, mutta onhan se ikävää, kun puhutaan samalla tiedonvälityksestä. Ja tämä ei tietenkään koske pelkästään espanjalaista inkvisitiota, vaan monia muita juttuja myös.

2 kommenttia:

Michelange kirjoitti...

Joseph de Maistre kirjoitti vuoden 1800 paikkeilla erittäin hyvän ja joka suhteessa tasapainoisen kirjan inkvisition historiasta. Tuo kirja oli omalta osaltaan synnyttämässä de Maistren äärimmäisen kolkkoa jälkimainetta, koska häntä kirjan takia pidettiin inkvisition puolustelijana tai oikeastaan sen rikosten vähättelijänä; mutta hilpeätä kyllä, valtaosa vakavasti otettavasta nykytutkimuksesta on täysin de Maistren historiikin linjoilla, eli vanha kunnon Jooseppi oli parisen sataa vuotta edellä aikaansa.

IDA kirjoitti...

Lueskelin sitä jonkinverran. Englanninnos löytyy skannattuna Google Booksista nimellä Letters on the Spanish Inquisition. Vuodelta 1843 tuo käännös. Alaotsikko on: A rare work and the best which has ever appeared on the subject. Kirja on omistettu Bostonin ja Charlestonin ensimmäisille katolisille piispoille.

Pitäisi lukea läpi, mutta läppärin ruudulta lukeminen vain jotenkin tökkii kirjojen osalta. Ehkä pitäisi modernisti hommata tabletti :)