torstai 21. toukokuuta 2009

Empiirinen tutkimus

Evoluutiopsykologian yksi perusoletus on, että ihmisen ainoa tarkoitus on lisääntyä. Miten evoluutiopsykologia suhtautuu ehkäisyvälineisiin, jotka ovat ihmisen keksintö ja joiden ainoa tarkoitus on estää lisääntyminen?

3 kommenttia:

Jarmo kirjoitti...

Seksiaktiin motivoiva palkituksitulemisen tunne ja seksiaktia seuraava hedelmöittyminen olivat luonnollisessa ympäristössä kytketyt. Seksiaktiin johtava emotionaalinen tila oli siis adaptiivinen koska se johti lisääntymiseen. Luonnonvalinnan mekanismissa ei ole merkitystä muulla kuin sillä mikä toimii tässä ja nyt. Emootiot ovat ulkoisten signaalien mukaan käyttäytymistä tiettyyn suuntaan ohjaavia motivaattoreita, abstraktimpi pohtiminen ilmaantui vasta paljon myöhemmin.

Tiedemies kirjoitti...

Evoluutiopsykologian yksi perusoletus on, että ihmisen ainoa tarkoitus on lisääntyä.

Ihmisellä ei ole tarkoitusta. Evoluutiopsykologian perusoletus on, että sellaiset ominaisuudet, jotka lisäävät todennäköisyyttä tuottaa onnistuneesti lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, säilyvät todennäköisemmin kuin sellaiset, jotka vähentävät sellaista todennäköisyyttä.

Ehkäisyvälineet lisäävät tätä todennäköisyyttä pitkällä aikavälillä, jos vaihtoehtona ovat abortit ja sukupuolitaudit joihin kuitenkin liittyy pysyvän hedelmättömyyden riski.

IDA kirjoitti...

"Ihmisellä ei ole tarkoitusta. Evoluutiopsykologian perusoletus on, että sellaiset ominaisuudet..."

Tuo on totta. Alkeellinen virhe, lyön itseäni viivottimella päähän :)