tiistai 4. syyskuuta 2007

Stasin listoja: Top of the Pops

Via.

"Suomen taiteilijoiden ryhmä tukee DDR:ää sen karkotettua laulaja Wolf Biermannin
Me suomalaiset taiteilijat olemme jo vuosia seuranneet DDR:n vireää ja monipuolista kulttuurielämää – se on antanut tärkeitä vaikutteita myös omalle henkilökohtaiselle luomistyöllemme.

Olemme voineet todeta, miten sosialismi voi tarjota taiteilijalle todellisen vapauden toteuttaa lahjakkuudellaan kansansa parhaita pyrkimyksiä työväenluokan ja sen puolueen tukemana.

Siksi emme voi ymmärtää Wolf Biermannin käyttäytymistä Saksan Liittotasavallassa – maassa missä työläisiä ajetaan tuhansittain työpaikoiltaan, missä virkakielloin, monenlaisin sensuuri- ja vainotoimin painostetaan kaikkia edistyksellisiä ihmisiä, muun muassa taiteilijoita ja kulttuurityöntekijöitä. Tällä näyttämöllä Wolf Biermann esiintyy sosialismin saavutuksia vastaan, solvaa DDR:n työläisiä ja koko kansainvälistä työväenliikettä.

Tulos on jo selkeästi nähtävissä – antikommunismin kiihkeä hyökkäys, hyökkäys sosialististen maiden rauhanpolitiikkaa ja koko jännityksen lievenemiskehitystä vastaan.

Tilanteessa, jossa DDR:n kansainvälinen arvovalta on nopeasti kohonnut, jossa yhteiskunnallinen ja taloudellinen kehitys näkyy konkreettisesti ja kiistämättömästi muun muassa kansalaisten elintasossa, turvautuvat antikommunistiset voimat mielellään tällaisiinkin keinoihin – käyttävät hyväkseen myös yksityisen runoilijan sosialisminvastaisia kannanottoja.

Siksi me suomalaiset taiteilijat ihmettelemme Wolf Biermannin käytöstä, ihmettelemme kuinka hän voi myydä taiteensa kansainvälisen suurpääoman markkinoille, kun jokaista meistä kipeästi tarvitaan yhteisessä rintamassa imperialismia ja poliittista taantumusta vastaan.

Helsingissä 25. 11. 1976

Kaj Chydenius, säveltäjä,
Kaisa Korhonen, ohjaaja,
Marja-Leena Mikkola, kirjailija,
Pekka Milonoff, ohjaaja,
Eero Ojanen, säveltäjä,
Aulikki Oksanen, kirjailija,
Sven-Olof Westerlund, graafikko,
Agit Propin kvartetti,
KOM-teatteri"


Eli noin meillä täällä Suomessa. Toivottavasti YLE tekee valtiomme palkitsemista meripartiolaisista jonkin leppoisan muisteluohjelman, jossa käyskennellään Valamon luostarin lehdoissa. Ei tuossa valossa mitenkään ihme, että Biermannin tytärpuoli Nina Hagen keskittyi klassisen saksalaisen laulelman kopioimisen sijaan hieman ontuviin rokkeihin, jotka omalla tavallaan ivasivat "intellektuelleja".

2 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

Täällä Saksassa ammattiyhdistys oikein työpaikan seinällä olevassa julisteessa vaatii jäseniään marssimaan NPD:n kunnalisvaaleihin osallistumista vastaan tässä vanhassa Reinin rannan pikkukaupungissa. Luulisi ettei ammattiyhdistyksen toiminta työpaikalla saisi olla poliittisten puolueiden toimintaoikeuksien rajoittamista vaativaa epädemokraattista agitaatiota.

Ainahan äärivasemmiston demokratian vaatiminen on selkokielellä tarkoittanut demokratian kaventamista, rauhan ajaminen kommunistisen sotapolitiikan ja imperialismin tukemista ja rauhanlakien ja rasismin vastaisten lakien vaatiminen sananvapauden kaventamisen vaatimista,

IDA kirjoitti...

"Ainahan äärivasemmiston demokratian vaatiminen on selkokielellä tarkoittanut demokratian kaventamista, rauhan ajaminen kommunistisen sotapolitiikan ja imperialismin tukemista ja rauhanlakien ja rasismin vastaisten lakien vaatiminen sananvapauden kaventamisen vaatimista,"

Tämä on harvinaisen totta. NPD on kyllä meikäläisenkin makuun turhan rankka puolue, mutta huomattavasti rankempaa ja "hitlermäisempää" on, jos ammattiyhdistysliike painostaa valtiovaltaa kieltämään puolueita.