sunnuntai 23. syyskuuta 2007

Pesien aivottomuus

Kirjoitin aiemmin Osmo Soininvaaran ehdotuksesta, jolla maahanmuuttajia sitoutettaisiin suomalaiseen arvomaailmaan. Ehdotus oli minusta ihan hyvä.

Keskustelu aiheesta oli kuitenkin liian lennokasta kahdessakin ketjussa. Itseäni ei paljon kiinnostanut, koska ketään niin sanotun vastapuolen edustajaa eivät Kanadan malli tai vastaavat yritykset ratkaista maahanmuuton ongemia kiinnostaneet. Todellinen uhka tuntuu olevan USA:n keskilännen kirkossakävijä, joka säteilee pohjoisnavalle asti kristillistä ahdasmielisyyttä, joka sitten sulattaa siellä jäätiköitä, tai jotain.

Kanadan monikulttuurisella mallilla on moraaliset perusteet, mutta siinä on myös suuria potentiaalisia ongelmia, jos tilannetta ei hallita. Suomen asema globaalissa kuviossa taas toisaalta on minusta lähinnä sama kuin kuuden kansakunnan asema Kanadassa, vaikka joku suuruudenhullu EU-asiakirjojen tavaaja voi muuta väittääkin.

Kanadassa on kuitenkin myös muita malleja kuin maahanmuuttomalli. Js maahanmuutto oikeastaan rakentuu paljolti niiden varaan.

Itseäni on aikoinaan pyydetty jäämään Kanadaan. Tarjottu työ olisi ollut jotain sellaista, että viedään paperikone tykötarpeineen metsään, avohakataan metsä koneen ympäriltä ja siirretään koneet sitten taas toiseen paikkaan, jossa taas avohakataan metsä tehtaan ympäristöstä. Ei oikein kiinnostanut, koska olin nuori silloin ja pidin enemmän satamakaupunkien rennosta elämästä, kuin reippaasta uudisraivauksesta. Joka tapauksessa tuollaisessakin toiminnassa kaiketi on yksi Kanadan mallin perusteista. "It's so green I almost feel blue". kuten joku joskus Kanadassa on tainnut todetakin. Ellei ole niin nyt on.

Kuitenkin. Olen usein sanonut, että poliitikot ovat suurimmaksi osaksi idiootteja. Enkä ota sanojani takaisin, koska he ovat vallassa ja minusta kansalaisella on oikeus - ja tavallaan velvollisuuskin - arvostella tai ihan puhtaasti vaikka rienata ylilyövästikin sitä meininkiä.

Soininvaaraa olen aina pitänyt poliitikoksi poikkeuksellisen älykkäänä, mutta seuraava kommentti kyllä pudotti:

"Miksi minulla olisi suurempi vastuu siitä, mitä tapahtuu Utsjoella (950 km) kuin siitä, mitä tapahtuu Tallinnassa (85 km)"

Tämän kysymyksen esittää siis mies, joka on toiminut Suomen tasavallassa ministerinä. Olen sanaton. Eivät ainoastaan poliitikot ole idiootteja, vaan koko politiikka on tainnut syöksyä jonnekin syvään järjettömyyden kuiluun, josta tuskin on paluuta millään järkevällä tavalla. Mahtipontisesti - tai en enää edes oikeasti tiedä onko tämä pömpöösiä vai vain kaino, asiallinen toivomus - voisi todeta: "Herra tasavaltaa varjelkoot"

2 kommenttia:

reino kirjoitti...

Tietysti siksi, että kivitetyllä on vastuu kivitetyksi tulemisestaan? (sic)

Dr. Doctor kirjoitti...

"Miksi minulla olisi suurempi vastuu siitä, mitä tapahtuu Utsjoella (950 km) kuin siitä, mitä tapahtuu Darfurissa (8500 km)"