perjantai 12. toukokuuta 2017

Teknologia

Modenin maailman järjestykseen on paljonkin huomautettavaa, sitä voi ja on syytäkin arvostella, mutta teknologia on mielestäni varsin arvovapaa asia.

Istuskelen tässä Kymissä ja katselen suorana lähetyksenä paavi Franciscuksen saapumista Portugalin Fatimaan huomista Fatiman Neitsyt Marian päivää juhlistamaan. Lentokoneen ovi aukeni juuri. Tämä ei tuota minulle mitään oheiskustannuksia kuukausittaisen nettimaksun lisäksi. Nyt paavi astelee jo punaisella matolla. Tämä tapahtumien samanhetkinen seuraaminen ei ole ihme, vaan ihmisen työn tulosta, mutta kyllähän tämä ihmeelliseltä tuntuu, kun on elänyt ajan jolloin televisiot olivat mustavalkoisia ja niissä oli kuvaputket. Suoran lähetyksen tekeminen toiselta puolelta maailmaa vaati silloin suuria teknistaloudellisia ponnistuksia. Nyt tuolla voisi olla vaikka Heikkilän Olli kännykkänsä kanssa liftaamassa ja streamia tulisi.

Neitsyt Marian ilmestyminen Fatimassa on yksi niitä harvoja ilmestyksiä, jotka kirkko tunnustaa.

Wikipedia kertoo

Sen todellisuuteen ei ole mitään velvoitetta uskoa, mutta itse kyllä uskon. Ilmestys tapahtui Venäjän vallankaappauksen aikoina. Sen kokeneet lapset ilmaisivat Jumalan tahdoksi Venäjän pyhittämisen Neitsyt Marialle. Koska olemme lokaaleja, niin muistetaan, että Suomessakin on ainakin kaksi kertaa lausuttu katolisissa kirkoissa rukous Suomen vihkimiseksi Neitsyt Marialle. Viimeksi vuonna 2012. Teknologian suomin keinoin yhden osan rukouksesta voisi kopioida tähän.

Pyhä äiti, me kannamme sinun tahrattomaan sydämeesi rukouksemme:

+ Pyhää Jumalaa pilkkaamasta,
- varjele meidät!

+ Ateismiin lankeamasta ja uskoa sydämistämme kadottamasta,
- varjele meidät! 

+ Jumalan Pojan, Jeesuksen Kristuksen, jumaluutta pilkkaamasta,
- varjele meidät!

+ Jumalan käskyjä polkemasta,
- varjele meidät!

+ Pyhää kommuuniota kelvottomasti vastaan ottamasta,
- varjele meidät!

+ Parannuksen sakramenttia tarpeettomana pitämästä,
- varjele meidät!

+ Syntiä pyhää kirkkoa vastaan tekemästä,
- varjele meidät!

+ Pyhää isää ja hänen opetustaan halveksimasta,
- varjele meidät!

+ Kyllästymästä ja toivoa heittämästä,
- varjele meidät!

+ Rakkaudettomuutta toisille osoittamasta,
- varjele meidät!

+ Omatuntomme herkkyyttä hyvälle, kauniille ja todelle menettämästä,
- varjele meidät!

+ Aviollisen uskottomuuden synniltä,
- varjele meidät!

+ Avioliiton arvoa ja pyhyyttä vastaan syntiä tekemästä,
- varjele meidät!

+ Syntymättömiä lapsia surmaamasta,
- varjele meidät!

+ Ihmiselämää koeputkessa luomasta ja manipuloimasta,
- varjele meidät!

+ Lapsille huonoa esimerkkiä näyttämästä ja lapsia turmelemasta,
- varjele meidät!

+ Yhteiskunnallisista vääryyksistä,
- Varjele meidät!

+ Kaikesta synnistä,
- Varjele meidät!

+ Nälältä ja sodalta,
- varjele meidät!

Tuossa se on tietenkin pelkkä elektroninen dokumentti, mutta rukoiltaessa asia on eri. Ymmärrän, että ateistiset lukijani pitävät tuollaista mahdollisesti hyvinkin hämmentävänä. Toivon kuitenkin, että se ei herätä mitään pilkkaa heidän sydämessään, koska noin vain on. Pitkälti Suomen oma asia onko hän halullinen vai haluton puoliso.


1 kommentti:

Qroquius Kad kirjoitti...

Enhän toki tätä hämmentävänä koe enkä voisikaan kokea omasta agnostisesta näkökulmastani, jonka määrittelisin samoin kuin Albert Camus'n nimekkään romaanin "Sivullinen" päähenkilö Mersault:

en usko jumalien olemassaoloon, mutta en myöskään katso voivani ryhtyä väittämään, ettei mitään jumalia voisi olla olemassa.

"Todelliset" ateistit kokevat asiakseen käydä jopa tällaista maailmankatsomusta vastaan, pilkaten tätä "heikoksi ateismiksi". Omasta mielestään he ovat ymmärtääkseni "taistelevia ateisteja". Siltä se kieltämättä vaikuttaakin.

Mutta kuten sanottu, en pane lainkaan pahakseni, jos joku lausuu minkä tahansa rukouksen itseni tai läheisteni tahi meille tärkeiden asioiden puolesta. Se kun on aina sympaattisempaa kuin tulla kohti pilkaten.