tiistai 19. joulukuuta 2006

Tiedesodat

Yhdysvaltalaisen queer-tutkimuksen haittana on etnosentrisyys. Vastalääkkeeksi queerin tulisi analysoida seksuaalisuutta translokaalissa ja transnationaalissa ajassa globalisaation kritiikkinä

Yllä olevan runon on kirjoittanut naistutkija Judith Halberstam. Pysähdyn usein miettimään sen sanomaa. Rauhoitan silloin itseni muulta maailmalta, annan sanojen hiljalleen valua mieleeni ja tarkastelen niiden merkitystä. Pikkuhiljaa, hengitystä samalla tarkkaillen, sanoista muodostuu pallomainen olio, täydellisyydessään lähes kiinteä ja rikkumaton. Sen keskipisteessä on hauras ja kosketeltava itse, joka on luonut julkisivukseen vain vaivoin lävitseen päästävän, kauniin toiseuden verkon, joka on yhtäaikaa kuin auringon ja kuun pinta.

Ihmettelen tiedesotia.

Ei tarvitse kuin osoittaa sormella tuota mieleen muodostunutta myönteisen ihmetyksen palloa, joka tosiaankin on hieman samanlainen kuin kuusen oksille ripustettavat joulukoristeet ja sanoa: "Judith, sinä äitini, sisareni, puolisoni, tyttäreni ja toverini, tuo on kauniisti sanottu, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa", ja niin maassa on rauha.

1 kommentti:

Jukka Aakula kirjoitti...

Tämä on hyvä !