keskiviikko 3. elokuuta 2011

Pääkirjoitus

Nykyään sanomalehtien pääkirjoituksiin pitää suhtautua, kuin koululaisten ainekirjoituksiin. Niissä ei sinänsä yritetä kuvata maailmaa, eikä poliittista todellisuutta, vaan niissä eletään toivemaailmassa ja pyritään eteenpäin elämässä yrittämällä löytää vallitsevaa - tai lähinnä hallitsevaa - yhteisöä miellyttävä tapa ilmaista asioita. Sinänsä kaunis piirre ihmisessä, eikä siinä mitään pahaa sinänsä ole. Mikäli pääkirjoituksiin suhtautuu viihteenä ja fiktiona ne ovat oudolla tavalla viihdyttäviäkin. Sanomalehtien pääkirjoituksilta kuitenkin odottaisi jotenkin sellaista kypsää otetta, että olemassa oleva todellisuus edes huomioitaisiin.

Salon Seudun Sanomien pääkirjoitus: "Soinin on pidettävä joukkonsa aisoissa" ei ole edes pahimmasta päästä, mutta se on hyvin tyypillinen, joten linkitetään se tähän ja kommentoidaan sitä ajan kuluksi:

- Kielellinen muutos entistä mitäänsanomattomampaan, kliseisiä, tunteellisia, mutta tyhjiä kielikuvia viljelevään kielenkäyttöön on ollut käynnissä jo lukuisia vuosia, ellei vuosikymmeniä. En itse usko, että politiikka pystyy kielenkäyttöä pelastamaan, mutta kyllähän perussuomalaisten voitto on ollut ennemminkin paluuta vanhempaan, rehdimpään ilmaisuun, kuin mitään uutta "vihapuhetta". Väkivalta taas voi olla minkä tahansa tien päässä ääritapauksissa; jopa sen tien, että väkivaltaa yritetään äärimmilleen välttää suitsimalla ihmisten ja ihmisryhmien edustajien puheita, johonkin muottiin.

Itse kuuntelin - hullulla on halvat huvit - perussuomalaisten lähes kaikki puheet eduskunnassa ennen eduskunnan kesälomaa. Ne olivat yllättävän hyviä kautta linjan. Asiattomuutta niissä ei ollut, ne olivat suorapuheisia ja monesti jonkun yksittäisen, selkeän näkökulman asioihin ottavia. Hyvin useiden kielenkäyttö oli eloisaa ja puheita oikeasti jaksoi kuunnella, mikä näinä aikoina on ollut poliittiselta puheelta yllättävä ominaisuus.

- Jussi Halla-aho, James Hirvisaari ja Olli Immonen ovat taas korkeintaan reagoineet siihen, että heitä on järjettömällä tavalla syytetty Norjan tragediasta. Se ei ole ollut vihapuhetta, vaan lähinnä kai ihan normaalia tyrmistymistä ja puolustautumista. Halla-aho on erittäin arvostettu ja aiheestakin, mutta perussuomalaisten ryhmässä ei ole ainakaan hänen tahdostaan ja hänen johtamanaan mitään puolueen linjaa vastaan toimivaa ryhmittymää.

- Hommaforumista sitten on todettava, että sopii lukea esimerkiksi Norjan tragediaa käsittelevä ketju ja verrata sitä mihin tahansa yhtä suosittuun keskustelupalstaan, jossa kommentoidaan yhteiskunnallisia asioita. Homman keskustelu on harvinaisen siistiä. Monessa mielessä jopa aivan liian siistiä, mutta se taas on kokonaan toinen juttu ja liittyy enemmän avoimeen dialogiin, kuin yhteiskunnalliseen keskusteluun.

- PS:n linjaa Hommaforum ei määrittele, eikä sitä suunnitella siellä. Keskustelupalstojen anti on ihan yleisesti kaikkien halukkaiden omaksuttavissa ja niille voivat pääsääntöisesti kirjoittaa kaikki. Tosin itse ei viitsi vääntää kakkosnikkiä keskustelua varten ;)

Nämä ovat siis ihan tosiasioita. Tosiasioiden hahmottamisen vuoksi ei kyllä kannata lukea aamukahvilla lehtien pääkirjoituksia, mutta ei sitä aamukahvitelevisiotakaan näinä päivinä jaksa.

Täältä tähän.

4 kommenttia:

nozick kirjoitti...

SSS:n kirjoitus sisältää myös yhden yksiselitteisen asiavirheen väittäessään Halla-Ahon kuvanneen Jungneria alhaiseksi matelijaksi. Tällaista ei tietääkseni ole tapahtunut, eikä näin myöskään väitetä SSS:n lähteessä (IS 1.8.)

Halla-Aho on vuonna 2006, kauan ennen kansanedustajuuttaan kirjoittanut: "Minun on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti", josta tämä legenda näyttäisi olevan lähtöisin.

IDA kirjoitti...

Juu. Kyse oli silloisista Ruotsin tapahtumien käsittelemisestä:

http://www.halla-aho.com/scripta/sosiaalidemokraatin_selkaranka.html

Tuo kirjoitus muuten löytyi Googlella tuolla sitaatilla vasta kolmannelta sivulta.

Huomioiden sen, että kyseessä oli perustuslain vastainen poliittisen puolueen toiminnan vaikeuttaminen sen sananvapautta rajoittamalla ei kielikuva nyt niin kauhea ole.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
IDA kirjoitti...

Poistelen ketä tahansa sivullisia nimeltä herjaavat kommentit, ja osallisiakin nimeltä törkeästi herjaavat kommentit, joten toivon, että niitä ei edes lähetetä.