keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Perusanalyysia

Dosentti Juha Ahvio analysoi vaalitulosta: Mitä persussuomalaisten Jytky merkitsee Suomelle. Aihe alkaa hieman ennen ohjelman puoltaväliä. Kannattaa kuunnella, vaikka ei tuohon nyt mitään äkkinäisesti osaa sanoa. Pääasiassa hyviä pointteja. Nimistä sen verran huomautettavaa, että ainakin Saksassa kristillisdemokraattinen unioni on käsittääkseni enemmän luterilainen ja kristillissosiaalinen unioni enempi katolinen, eikä niiden politiikassa liene suuria eroja.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

CDU/CSU toimii niin että CDU toimii muissa Saksan osavaltioissa ja CSU toimii vain Baijerissa. Saksan CDU/CSU:lla on yhteinen puoluekokous ja yhteinen parlamenttiryhmä liittopäivillä. CSU:n katolispainotteisuus johtuu tietysti siitä että katolisuus on Baijerin suurin uskonto.

Mututuntumalla luulen että CDU/CSU on konservatiivis-porvarillinen yhdistettynä kristillisdemokratiaan, josta se on omaksunut sosiaalisia näkökohtia.

Minulla on toinen mututuntuma. Sodan häviäjä ei saanut korostaa saksalaisuutta, kansallismielisyyttä eikä isänmaallisuutta. Kuitenkin piti keksiä jokin suuri ei-sosialistinen puolue, joka vastustaisi sosialismia, kommunismia ja neuvostovaikutusta. Puolueen tuli kyetä myös hoitamaan asiallisia suhteita USA:an. Tässä suhteessa kristillisdemokratia oli sopivin aate.

Ennen Hitlerin valtaannousua ei-sosialistinen puoluekenttä oli aika hajanainen. Tuoreeltaan perustetun CDU/CSU:n kannattajat olivat ennen Hitlerin valtaannousua noiden ei-sosialististen puolueiden kannattajia.

Kovimmat kapitalistit taisivat sitten perustaa FDP:n eli vapaat demokraatit. Mutuna luulen että FDP:n imago on semmoinen Porschella kaahailevien pörssikeinottelijoiden ja nousukkaiden ja juppien puolue.

Suomen kristillisille en usko CDU/CSU:n suuruisia kannatuslukuja. Jokin Norjan kristillisten kokoinen kannatus voisi olla mahdollinen, mikäli KD olisi yhtä nuiva kuin PS ja luopuisi vasemmistosävytteisistä verolinjauksistaan tyyliin ”pörssikauppaan isompia veroja”. Norjan kristillisten kannatus on parlamenttivaaleissa vaihdellut yleensä 8-13 tienoilla.

Kirjoitin muuten tänä keväänä iltalukiosta lyhyen saksan. Lopullisten tulosten pitäisi olla loppukuusta tiedossa.

IDA kirjoitti...

Noin olen itsekin käsittänyt. Ahvio kuitenkin teki tuon erottelun kristillisdemokraattinen ja kristillissosiaalinen niin, että edellinen kumpuaisi katolilaisuuden ja jälkimmäinen luterilaisuuden yhteiskuntanäkemyksistä. Katolilaisten ja luterilaisten yleisissä yhteiskunnallisissa näkemyksissä varmaan voikin helposti nähdä tiettyjä eroja, mutta en oikein tiedä onko niin Saksassa. Kyseessä varmaan oli vain erehtyminen nimissä.

"Kirjoitin muuten tänä keväänä iltalukiosta lyhyen saksan. Lopullisten tulosten pitäisi olla loppukuusta tiedossa."

Onnittelut jo etukäteen.