perjantai 13. toukokuuta 2011

Kaiken katoavaisuudesta

Näköjään Blogger on hävittänyt täydellisen, kaksiosaisen analyysini hallitusneuvotteluista. No, ellei bittiavaruutta kiinnosta miten maa makaa, niin sitten sitä ei kiinnosta. Eli en kirjoita trilogian päätösosaa ollenkaan. Mietin sen sijaan hetken - tuli mieleen parvekkeella tupakoidessa - talouspolitiikkaa ja tulin tulokseen, että modernin pankkilaitoksen perimmäinen idea juuri onkin yksityisomistuksen kollektivisoiminen. Aika yksinkertaista.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Alkaa näyttää ikävältä niiden kannalta, jotka löivät vetoa Kokoomus + SDP + PS - hallituksen puolesta jo silloin, kun kertoimet olivat taivaita hipovan korkeita. No, vedonlyönti nyt joka tapauksessa on syntiä sekin.

Hallitus on siis muodostumassa oppositiossa hävinneen ( - 4 ) SDP:n ympärille, sillä se on ainoa tällä hetkellä hallitukseen menossa oleva puolue, joka edellisellä vaalikaudella oli oppositiossa. PS:n ( +36 ) poliittisia näkemyksiä ei ilmeisesti voida ottaa huomioon hallitusneuvotteluissa, vaan hallitus tulee jatkamaan edellisen hallituksen politiikka niillä reunaehdoilla, jotka SDP tulee sille määrittelemään. Edellinen hallitus hävisi vaaleissa yhteensä 27 paikkaa ja kaikki hallituspuolueet kärsivät RKP:ta ( 0 ) lukuun ottamatta suuren tappion.

Sinänsä, ellei ajatella voittoja ja tappioita vaaleissa, tilanne ei ole mitenkään mahdoton, sillä edellisillä valtiopäivillä SDP oli oppositiossa 45:llä kansanedustajalla ja PS:llä on nyt 39 kansanedustajaa. Valinta on oikeastaan koko ajan ollutkin lähdetäänkö edellisen hallituksen politiikkaa muuttamaan vai eikö lähdetä. Keskusta ( -16 ) ja vihreät ( - 5 ) istuisivat varmasti ideologisesti ilman PS:ää muodostettavaan hallitukseen hyvin. Pankkiverosta on jo sovittu ja mikäli yksityisomistuksen verottamiseen keskitytään innokkaammin, mikä tuskin on kenellekään kynnyskysymys, niin eiköhän Vasemmistoliittokin ( -3 ) vielä saada mukaan.

Eduskunnan ideologinen jako siis on lähinnä konservatiivinen, isänmaallinen ja yksityisomistusta suosiva PS vastaan kommarit. Toisaalta olisi vielä mahdollista saavuttaa Tanskan tilanne, jossa hyvin PS-tyyppinen Tanskan kansanpuolue tietyin, melko tiukoin, ehdoin tukee hallitusta oppositiosta. Hallituksen pitäisi silloin olla kuitenkin KOK ( - 6 ), SDP, RKP, KD ( -1 ) eli yhteensä 102 paikkaa, sillä muut eivät sellaiseen tilanteeseen suostu.

Katsellaan nyt. Tilanne on vielä avoin, koska PS on vasta antanut hallituksen muodostajalle vapaat kädet ja odottaa hallituksen muodostajilta esitystä, joka olisi hyväksyttävissä. Kaiken kaikkiaan en usko tilanteen vaikuttavan Kotka - Kouvola junaliikenteeseen millään tavoin ja lähdenkin tästä jonkin ajan kuluttua Kouvolaan kuuntelemaan ja lausumaan latinaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hallitusta lähdetään siis tunnustelemaan pohjalle KOK ( -6 ), SDP ( -4 ), RKP ( 0 ), Vihreät ( -5 ) ja KD (-1). Tuolla pohjalla olisi eduskunnassa 112 paikkaa. Hallituksen sisäinen ideologinen jakolinja menee Kokoomuksen, RKP:n ja vihreiden muodostaman ryhmän ja SDP:n ja KD:n muodostaman ryhmän välillä. Veikkaisin, että SDP haluaisi KD:n tilalle Vasemmistoliiton ( -3 ) ja voisi sen vaikka saadakin. Katsotaan nyt.

En oikein usko, että Vihreät ja RKP lähtisivät tukemaan hallitusohjelmaa, jonka Kokoomus ja SDP voisivat parhaiden voimiensa yhteistyöllä saada aikaiseksi. Tai RKP ehkä, jos ruotsinkielen asemaan ei puututa, eikä tietysti puututakaan. Todennäköisesti tulossa on siis hallitus, joka pääpiirteissään jatkaa edellisen hallituksen politiikkaa. Hallituksen ohjelma tulee olemaan varmaan sellainen, että hallituksen on pakko hajottaa itsensä mikäli EU:ssa tapahtuu oleellisia muutoksia, mikä ei ole lainkaan mahdotonta.

PS:n kannattaa keskittyä asialliseen ja toimivaan oppositiopolitiikkaan ja sellaiseen viivytystaisteluun, että se voi saavuttaa myös jotain konkreettisia tavoitteitaan. Kunnallisvaaleissa nykyinen muutos sitä kautta jatkuu ja vakiintuu.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo on kopioitu akregatorista, joka seuraa haluttuja blogeja.

Mikään ei katoa teh internetsistä :)

IDA kirjoitti...

Kiitos!

Pitäisi oikeastaan tilata itsensä readeriin :D