torstai 19. toukokuuta 2011

Vähemmistöhallitus

Illan A-talk oli hyvin sopuisaa hymistelyä Kokoomusta, SDP:tä, PS:ää ja Keskustaa edustaneiden keskustelijoiden kesken. Vastuullisuutta vakuutettiin kautta linjan. Ainoastaan Haavisto väläytti haastattelussa mahdollisia ennenaikaisia vaaleja.

Iltasanomat taas näytti kuvaavaan hallitusneuvottelut ikään kuin sodanjohdon strategiapäämajana. Tuskin siellä niin jännittävää on. Vanhasen jäljiltä ei ole kuulemma edes alkoholia tarjolla. Katsellessa hallitusneuvottelijoiden nimilistaa ( .pdf ) tulee väkisin mieleen, että mikä ehdoton valuvika olisi KOK/SDP - vähemmistöhallituksessa? Tilanne, jossa hallitusohjelmaan otettaisiin jotain PS:lle keskeisiä asioita ehdolla, että PS ei lähde kaatamaan hallitusta muissa kysymyksissä, voisi olla erittäin hyvä. Euroopan tilanne tulee kohtuullisen suurella todennäköisellä kehittymään Soinin ennustamaan suuntaan joka tapauksessa. Ehkä tuollaiseen ei kuitenkaan olisi luottoa Suomessa. Paras mitä itse saisin noista aikaiseksi olisi KOK/SDP/RKP/KD ja erittäin niukka enemmistö. Vasemmistoliitosta ja vihreistä edelleen ennustan toisen häipyvän listoilta joka tapauksessa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä luulet, miten kristillisille käy jos ne menevät tuollaiseen hallitukseen jossa on kok+sdp+vas+vihr+rkp? Minusta tuntuu että kristillisille olisi itsemurha mennä tuommoiseen hallitukseen. Siis minun järki ei kertakaikkiaan tajua miksi ihmeessä kristilliset menisivät tuommoiseen hallitukseen mukaan.

Kristilliset voisivat hypätä ulos hallitusneuvotteluista.

Jos PS on pitänyt kristillisiä mieluisimpana yhteistyökumppanina, niin eikös silloin kristillisten olisi parasta olla samassa oppositiossa PS:n kanssa?

Tiedemies kirjoitti...

PS vaa'ankieliasemassa oppositiossa olisi voinut olla jopa voimakkaampi kuin olisi ollut KOK+SDP+PS hallituksen sisällä. Ei Katainen tai Urpilainen halua sille sellaista valtaa antaa.

IDA kirjoitti...

Vieras: Luulisin, että ns. arvokysymykset voi jättää hallitusohjelmasta pois. Se voisi olla hyväkin, jos ne sitä kautta saataisiin aitoon eduskuntakeskusteluun. Luulen kuitenkin, että ne jäädytetään.

TM: En oikein itsekään usko, että tuo olisi tässä tilanteessa mahdollista. Ei tule oikein mieleen kuin maahanmuutto ja pakkoruotsi, joissa hallitus voisi ajaa melko täysin PS:n linjaa. Ja niiden takia PS taas ei varmaankaan tukisi hallitusta kaikissa muissa kysymyksissä.